- Foto: Ibrahim Usta/AP/SCANPIX

Hiddinks förklaring till Hollands succé: "De spelar tyskt"

Holland har för första gången på 32 år tagit sig hela vägen till VM-final. Förre förbundskaptenen Guus Hiddink är lyrisk över prestationen och har sin egen förklaring på holländarnas succé. "Holländarna har blivit lite av vad Tyskland tidigare var. Realism har ersatt vacker fotboll", säger Hiddink.


JOHANNESBURG. I morgon kväll har Holland chansen att skriva in sig i fotbollens historieböcker för alltid. Men då måste man besegra Spanien, som av många anses vara guldfavoriten. Men Hollands förre förbundskapten Guus Hiddink är inte i speciellt bekymrad. I stället har han helt enkelt svårt att förstå holländarnas kolossala succé under de senaste veckorna.

Trots att han är nästintill mållös lyckas han få fram en förklaring på det holländska lagets framgång i VM där man bland annat vände och vann mot Brasilien i kvartsfinalen tack vare två mål från Wesley Sneijder.

- Holländarna har blivit lite av vad Tyskland tidigare var. Realism har ersatt vacker fotboll. Det är förstås inte alltid vackert, och jag skulle föredra fin fotboll, men det som Bert van Marwijk och hans spelare har åstadkommit är extraordinärt, säger Hiddink till Algemeen Dagblad.

Hiddink själv har också rutin från liknande sammanhang som van Marwijk. Stjärntränaren tog Holland till semifinal i Frankrike-VM 1998 där det dock blev en blytung förlust mot Brasilien på straffar. Bara fyra år senare lyckades han föra värdnationen Sydkorea hela vägen till semifinal. Men även där blev det förlust, den gången mot ett defensivt urstarkt Tyskland. Hiddink känner, trots framgångarna, att han inte är värdig att kritisera van Marwijks val av spelstil.

- Vem är jag att ge kritik när jag aldrig tagit ett land till VM-final, frågar han sig.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

Ryska fäktare nobbar OS-kval

2 timmar sedan
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

2 timmar sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

idag 14:58
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

idag 14:42
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

idag 14:28
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.