- Foto: Marcio Sanchez/AP/SCANPIX

Dagens VM-program

I dag går turneringens sista match av stapeln. Nyheter24 ger er allt ni behöver veta inför finalen.


Matchen

Holland - Spanien

Avspark: 20:30

TV: SVT, Chris Härenstam och Glenn Strömberg kommenterar

Arena: Soccer City Stadium, Johannesburg

JOHANNESBURG. Efter gårdagens målkalas i bronsmatchen har förhoppningarna höjts ytterligare på den redan stekheta finalen mellan Spanien och Holland.

Holland - Spanien

Äntligen är det dags för VM-finalen mellan Holland och Spanien. Av de båda lagen har otvivelaktigt Holland haft den enklaste vägen till finalen. Holländarna har inte förlorat en enda match hittills i mästerskapet och stötte på tufft motstånd först i kvartsfinalen mot Brasilien, som de vann med 2-1 efter dubbla mål av Wesley Sneijder. I semifinalen besegrade "Oranje" sydamerikanska Uruguay med 3-2 i en match som bjöd på fint spel och många chanser.

Inför finalen har Holland kunnat träna utan förhinder, men i fredags rapporterade holländsk media att Sneijder tvingades avbryta en träning på grund av känningar i låret. Oron kring Sneijder, som konkurrerar om VM:s Guldboll, är dock som bortblåst och han väntas finnas med i startelvan tillsammans med bland andra Arjen Robben.

Spanien inledde VM med en chockförlust mot Schweiz och fick kriga för kung och fosterland för att säkra en plats i åttondelen. Först mot Chile i sista omgången säkrade spanjorerna gruppsegern. Därefter klev notoriske målskytten David Villa fram både mot Portugal och Paraguay, och i semifinalen mot inspirerade Tyskland nickade Carlés Puyol sitt Spanien vidare till sin första VM-final.

Inte heller i Spanien finns det några skador att tala om och båda lagen väntas därmed kunna ställa upp med sina bästa lag i finalen. Holland får framför allt se upp med hyperfarlige Villa, som stått för fem av spanjorernas sju mål hittills i turneringen. Även mittfältsgeniet Xavi blir en oerhört viktig spelare för Spanien och det ska bli kul att se om Puyol kan hålla samma höga standard som i semifinalen.

Det stjärnspäckade spanska landslaget får emellertid se upp med nämnde Arjen Robben som imponerat i de få matcher han spelat i VM. Naturligtvis blir även Sneijder ett hot då han inte är rädd att ta för sig och skjuta från distans. En underskattad spelare som kanske inte syns lika mycket som de stora stjärnorna är Dirk Kuyt, som gör ett gediget och ovärderligt jobb både i försvaret och i anfallsspelet.

Då finallagen är kolossalt skickliga i båda delarna av planen är det en oviss match på förhand, men många väljer att ge spanjorerna favoritskapet. En som väljer att följa samma linje är den väldigt omdiskuterade bläckfisken Paul, som tippat rätt i samtliga av Tysklands matcher i VM.

I finalen i kväll får vi reda på om den både älskade och hatade bläckfisken får rätt ännu en gång. Klart är åtminstone att ni kan följa supermatchen här, minut för minut, på Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

OS-elden är tänd

Världsettan: "Känslan att det blir tuffare i år"

Han vill hemskt gärna vinna en andra gång. Men i det längre perspektivet är veckans världscupfinal underordnad högsommarens besök i Versailles slottspark. OS är och förblir årets sportsliga höjdpunkt för Henrik von Eckermann.

Chelseatränaren om straffbråket: "En skam"

Chelsea utklassade Everton i måndags kväll i Premier League – men trots storsegern blev ett internt bråk om en straff den stora snackisen.

Tysk VM-guldhjälte död

1 timme sedan
VM-guldhjälten Bernd Hölzenbein har avlidit, skriver hans förra klubb Eintracht Franfurt på sin webbplats.

Disney+ sänder Europamatcher

1 timme sedan
De kommande tre säsongerna kommer strömningstjänsten Disney+ att sända matcher från Europa League och Conference League i fotboll, över 340 matcher från varje säsong.

Klart: Sverige möter England på Gamla Ullevi

1 timme sedan
Sveriges avslutande hemmamatch i EM-kvalet mot England kommer att spelas på Gamla Ullevi i Göteborg.