Mora knäckte ett pinsamt Leksand

Håkan Bogg avgjorde i spel tre mot fem.


Säsongens första daladerby mot Mora.

Storfest hemma i Ejendals Arena inför 7650 åskådare.

Chansen att revanschera sig för 2-3-förlusten mot AIK.

Och äntligen en stjärncenter i Andreas Johansson som kan styra och ställa i power play.

Leksand hade allt att spela för - men valde att inte dyka upp till matchen.

I stället var det Mora som tog chansen och fullständigt körde över favorittippade Leksand.

Avgörandet kom dessutom i box play - med två färre spelare på isen!

Mora vann till slut med 4-1.

– Jag är jävligt besviken. Ett helvete att få torsk mot dom här, sa en synbart arg Jesper Ollas till Viasat Hockey direkt efter slutsignalen.

– De jobbar hårdare än oss och då åker man på stryk.

– Det ska inte få hända. Det finns inga ursäkter.

I och med förnedringen på hemmais tappade Leksand förstaplatsen i Hockeyallsvenskan till Malmö Redhawks som bortaslog Oskarshamn.

För Mora väntar med stor sannolikhet en ljus framtid - om man fortsätter att spela som man gjorde i kväll.

Nu väntar dessutom en rejäl hyllning när man kommer hem till Mora.

Artursson kung på isen

Det var även Mora som inledde bäst i ett väldigt underhållande daladerby.

Man pressade Leksand allt hårdare och kunde ha tagit ledningen vid ett par tillfällen. Men man drabbades av två utvisningar som jämnade ut spelet.

Bästa chansen i den första hade Moras Marcus Eriksson som sköt i stolpen.

Mora fortsatte pressa Leksand i den andra. Man spelade kompakt i försvaret och skapade ytor för varandra i anfall.

Dessutom växte förre Färjestadklippan Greger Artursson, 37, till en jätte som dominerade i försvarsspelet.

Johansson styrde in 1-0

Det var därför inte ologiskt när Mora tog ledningen. Mattias Ekholms skott från blålinjen tog på Martin Johanssons klubba och gick in i mål. Man hade även chansen att utöka ledningen, men Joachim Eriksson i Leksandsmålet storspelade.

Leksand hade chansen i power play, men kom sällan till avslut ett Mora verkade trivas i Leksands hemmaborg Ejendals Arena.

I den tredje perioden kom Mora ut starkt och satte 2-0 efter bara 41 sekunder i spel fem mot fyra. Målskytt: Mikael Zettergren med ett snyggt skott.

Anarki i Leksand

Efter 2-0-målet var det total anarki i Leksand under några minuter. Mora pressade på och det verkade nästan som att Leksandsspelarna inte ville vara med längre.

Det tvingade tränaren Leif Strömberg att ta en timeout som genast gjorde läget bättre. Mora fick inom loppet av några sekunder flera spelare utvisade och gav Leksand en gyllene chans att ta sig in i matchen.

Men det ville sig inte. Efter ett klantigt misstag fick Mora komma två mot en och Håkan Bogg gör inget misstag när han sprätter upp pucken bakom en chanslös Eriksson i Leksandsmålet.

Efter 0-3-målet började Leksands lojala hemmapublik att lämna läktarna - med all rätt. De betalade för vad som skulle bli en fest - men som slutade med begravningsstämning.

Med fyra minuter kvar utbröt ett jätteslagsmål efter att Victor Amnér satt in en perfekt tackling på Markus Persson. Oliver Ekman-Larsson och Victor Enmalm kastade handskarna och fick båda matchstraff.

– Det blir grinigt från deras håll. Men vi står upp bra och gör en riktigt bra match, säger Håkan Bogg till Viasat.

Hårtork väntar

Leksand kunde till slut spräcka målnollan. Tomas Kollar fick enkelt skjuta in en sargretur bakom en annars stensäker Lasse Johansson. 1-3.

Men det skulle även komma ett fjärde mål för Mora. I slutsekunderna pressade Leksand på och tog ut målvakten. Då fick Daniel Viksten tag i pucken och satte 4-1 i tom bur.

Mora var bättre på allt och visade att man med rätt inställning kan sänka vilken elefant som helst.

Leksandspelarna kommer med stor sannolikhet få uppleva en rejäl hårtork från tränaren Leif Strömberg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

1 timme sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

2 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

2 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

idag 11:09
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.