Stockholm

Leksands succémålvakt eftertraktad

1 av 3
. Foto: Jessica Ström / LEKSAND SUPERSTARS
2 av 3
. Foto: Bildbyrån
3 av 3
. Foto: Bildbyrån

Leksand kämpar i detta nu för en elitserieplats och att därmed bryta kvalserieförbannelsen som laget upplevt under de senaste åren. Viktigaste pusselbiten? Storspelande målvakten Joacim Eriksson. "Det har känts bra. Ju fler som kollar desto mer vill man visa", säger Jocke.


Läs mer

Leksandsmålvakten Eddie Läck, 21, gick efter förra säsongens slut till elitserien och Brynäs. I motsatt riktning gick i sin tur Joacim Eriksson, 19. Han var tänkt som back up till Timo Leinonen som hämtades från danska Odense. Men riktigt så blev det inte.

Eriksson imponerade stort under försäsongen och när pucken släpptes i premiären borta mot Västerås den 16 september så stod 19-åringen mellan stolparna. Inte nog med det, han gjorde det med bravur och tog 29 av 31 skott och blev stor matchhjälte i 3-2-segern.

Sedan dess har han stått 38 av totalt 52 matcher och slutade trea i allsvenskans målvaktsliga med en räddningsprocent på 92,6.

”Kände att tränarna trodde på mig”

Eddie Läck fick, trots att han varit allsvenskans bästa målvakt två säsonger i rad, inte chansen när det väl gällde. Istället ställdes han åt sidan för först Ed Belfour och sedan Jere Myllyniemi. Två målvakter som floppade rejält.

När Leksand precis innan transferfönstret stängde skickade iväg Leinonen och istället värvade meriterade målvakten Tom Lawson från KHL så anade många att Leksand återigen skulle ställa över en ung lovande svensk målvakt när det väl hettade till. Så har inte fallet blivit.

– Jag kände hela tiden att tränarna trodde på mig. Jag försöker att köra på mitt och tänker inte så mycket på vem jag konkurrerar med. Det får alla andra runtomkring tänka på istället. Jag vill spela hela tiden och det vet ju tränarna om, säger "Jocke" till Hockeysverige.se.

”Min agent säger inte så mycket”

Leif Strömberg och Christer Olsson har inte behövt ångra sig ett dugg för att de satsat på den unge keepern. Eriksson har stått spelat strålande och är en starkt bidragande orsak till att Leksand fortfarande är med i rejset om en elitserieplats.

– Det känns bra, alla offrar sig hela tiden och kämpar för varandra. Jag tycker vi känns starka. Det gäller att glömma det som är dåligt och gå vidare och jobba på. Och det tycker jag att vi gör bra.

Eriksson är draftad av Philadelphia Flyers och hans kontrakt med Leksand går ut efter den här säsongen. Rykten säger att NHL kan vara aktuellt redan till nästa säsong.

– Det är klart att NHL är en dröm men ska jag vara ärlig så har jag inte sagt så mycket om det. Det är full fokus på Leksand från mig och så sköter min agent det där. Jag har sagt att jag pratar med honom direkt efter kvalserien. Han håller det mesta för sig själv just nu säger han till mig, så att jag inte ska få för många tankar.

”Det är mycket känslor där ute”

Vi pratar vidare om att det ändå finns intresse för honom och han medger att han så klart är medveten om det, men att det inte stör honom ett dugg.

– Det är snarare så att man höjer sig. Känner jag att det är flera där ute som är intresserade av mig och som kollar så vill man ju visa ännu mer.

Har du inga nerver?

– Klart det blir lite nerver ibland. Det är mycket känslor där ute. Men man har ju dagar då man är mer eller mindre nervös. För jag bara några skott på mig som jag får ta så blir jag ganska lugn och då kommer jag in i det. Det känns väldigt bra just nu, så det är bara att köra.

Återstår att se om han klarar av att köra återtåget ända till elitserien.

Hockeysverige.se

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.