1 av 5
- Foto: Scanpix
2 av 5
- Foto: Bildbyrån
3 av 5
- Foto: Bildbyrån
4 av 5
- Foto: Scanpix
5 av 5
- Foto: Scanpix

Har kommit till Leksand för att vinna

Han värvades för att göra målen som ska ta Leksand till elitserien. Och än så länge kan ingen klaga på att Jussi Pesonen inte levererar. För andra matchen i rad avgjorde han på söndagen ödesmatchen mot AIK. – Jag hade stora problem med mitt förra lag och har kommit till Leksand för att vinna, säger finländaren.


Jussi Pesonen har spelat i hemlandet Finland i hela sin karriär och på 569 matcher i SM-liga levererade han 122 mål och totalt 288 poäng. Han låg fyra i finska ligans poängliga trots att han spelade i bottenlaget Ilves när Leksand bestämde sig för att satsa på den 30-årige finländaren.

”Man måste ha mer skills här”

Pesonen skrev på ett kontrakt som gäller säsongen ut och som förlängs automatiskt om laget tar klivet upp i elitserien. Och han trivs i Sverige.

– Jag gillar att det är spel på större rink. Man måste ha mer "skills" och bättre tajming. Svenska spelare är förmodligen skickligare än de finska. Hemma är det mer ”dump and chase” medan det är mer passningskombinationer här. Än så länge gillar jag det och jag ser fram emot att spela på en högre nivå med Leksand, säger Pesonen när Hockeysverige.se träffar honom efter Leksands 3-2-seger mot AIK.

Trots mängder av poäng under flera år i Finland så har han aldrig producerat när ”det gäller”. På totalt 60 slutspelsmatcher har han gjort fyra mål och åtta assist.

– Det stämmer men jag har ofta spelat i lag som är för dåliga. Jag hade stora problem med mitt förra lag Ilves, vi förlorade många matcher och det var därför jag ville komma hit och vinna något. Jag kom hit för kvalserien och jag försöker hela tiden göra fler mål men jag känner ingen press kring det.

Men du är inne i ett flow nu?

– Förhoppningsvis är jag det. Jag försöker bara njuta av det och leva i nuet.

Mot AIK gjorde Pesonen mål för tredje matchen i rad och det var andra matchen i rad som han gjorde det matchavgörande målet.

– Det var en jämn match med hög nivå. Vi var ett bättre lag och förtjänade segern. Planen var att ta tre poäng och det grejade vi. Vi spelar just nu väldigt bra som lag och det är alltid någon i slutet av matcherna som kliver fram och får chansen. I dag var det jag men stor kredd till Rhodin som slog passningen.

Nästa match väntar Södertälje för dalalaget. Och där har Pesonen en fördel.

– Jag har spelat med deras målvakt Riku Helenius i Ilves och känner honom bra. Jag har spelat med Pakaslahti i Jokerit också.

Så vad har Helenius för svagheter?

– Det tänker jag inte säga här. Det ska jag försöka visa istället.

Hockeysverige.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!