Torsdag 15 Apr
Stockholm

"Din persiska jävla zigenare"

32-åringen är en stor hockeyfanatiker.
1 av 5
32-åringen är en stor hockeyfanatiker. Foto: Bildbyrån
I januari blev det klart att Stenbeck köper 66 procent av Redhawks. Klubbens starke man Percy Nilsson presenterade den nya ägaren.
2 av 5
I januari blev det klart att Stenbeck köper 66 procent av Redhawks. Klubbens starke man Percy Nilsson presenterade den nya ägaren. Foto: Bildbyrån
Hugo Stenbeck i blåsväder - som vanligt. Nyheter24 berättar historien om miljardären.
3 av 5
Hugo Stenbeck i blåsväder - som vanligt. Nyheter24 berättar historien om miljardären. Foto: Bildbyrån
583 000 kronor i månaden - efter skatt: Linus Klasen fick hockeyallsvenskans saftigaste kontrakt någonsin.
4 av 5
583 000 kronor i månaden - efter skatt: Linus Klasen fick hockeyallsvenskans saftigaste kontrakt någonsin. Foto: Bildbyrån
Trots storsatsningen slåss MIF i botten av tabellen - och nu är Stenbeck inblandad i en ny fylleskandal.
5 av 5
Trots storsatsningen slåss MIF i botten av tabellen - och nu är Stenbeck inblandad i en ny fylleskandal. Foto: Bildbyrån

DOKUMENT. MIF Redhawks ägare Hugo Stenbeck är i blåsväder - igen. Nyheter24 berättar historien om miljardären.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Pengar, hockey - och fylla

Hugo Stenbeck, född 1979.

2002: Jan Stenbeck avlider efter en hjärtinfarkt. Barnen Hugo, Cristina, Sophie och Max ärver Kinnevikbolagen. I samband med Jan Stenbecks död visar det sig att mogulen har ett barn utanför äktenskapet, en då femårig son.

2007: Hugo Stenbeck hamnar med några veckors mellanrum i två bråk med vakter på krogar vid Stureplan i Stockholm. Han döms senare i Stockholms tingsrätt för båda fallen.

2008: En överenskommelse om arvet efter Jan Stenbeck blir klar. Hur stora tillgångar som syskonen ärvde efter Jan Stenbeck är inte känt. Tidskriften Businessweek uppskattade i en artikel i juni 2001 Jan Stenbecks sammanlagda tillgångar till 800 miljoner dollar. Veckans Affärer uppgav i juni 2010 att syskonen ärvde drygt 500-600 miljoner kronor vardera. Samma tidning uppskattade 2009 Hugo Stenbecks sammanlagda förmögenhet till 2,5 miljarder kronor.

2008: Hugo Stenbeck inleder ett samarbete med Linköpings Hockey Club, LHC. Hösten samma år omhändertas han för fylleri av vakter utanför Cloetta center när han är på väg in för att se en hockeymatch.

2011: Hugo Stenbeck går in som majoritetsägare i Malmö Redhawks.

Källa: Sydsvenskan.

MALMÖ. I november beslutade sig ägaren till Malmö Redhawks, Hugo Stenbeck, att han och hans sällskap skulle sätta sig i Malmö Arenas restaurang efter slutsignalen. Men när gruppens beställningar nekades blev stämningen hotfull.

– Han höjer rösten och frågar om jag vill arbeta med honom eller mot honom, på engelska, berättar bartendern Araz Osman för tidningen City i Malmö.

– Ge dem vad de vill ha, fortsatte Stenbeck.

Osman berättar vidare att han nekade Stenbeck då det var sent på kvällen och serveringstillståndet inte längre gällde.

– Då säger han ”jävla invandrare, sådana som du ska inte arbeta i baren utan städa toaletterna”.

– Han sa att Sverige är snälla och tar emot invandrare, och att det är invandrarnas fel att Volvo fick säljas och Saab gick i konkurs.

Måndagen därpå skrek Stenbeck; "Fucking persian gypsy", till samme servitör. Något han nu polisanmäls för. Det är dock inte första gången Stenbeck hamnar i kläm med rättvisan.

Arvtagare till Kinnevik-koncernen

Som son till Jan Stenbeck växte Hugo upp på Long Island i USA. Hans uppväxt var fylld med idrott och under tiden på internatskolan Kents i Maine och vid sidan av ekonomistudierna New York University spelade Hugo hockey.

När hans far plötsligt avled i en hjärtattack 2002 blev syskonen miljardärer - och en del av de pengarna skulle sen hamna i den svenska ishockeyn. Men det började med segling.

Var med och plockade stjärnorna till LHC

Hugo Stenbeck började med att ta vid där hans pappa hade slutat och försökte vinna Victory Challenge 2005. Där träffade han Margrethe van der Stroom. Hon hade en idé om en hockeyskola som blev något helt annat. Till slut blev det Champions Hockey League, en internationell hockeyturnering med tolv klubbar.

Satsningen höll bara i ett år, finanskrisen blev en för tuff motståndare. Men hockeyfantasten Stenbeck hade fått blodad tand, och när han träffade Linköpings klubbdirektör Mike Helber erbjöd Hugo sina tjänster och pengar.

Helber nappade och mellan 2008 och 2010 stöttade Stenbeck klubben och var med och hämtade stjärntjeckerna Jan Hlavac och Jarolslav Hlinka till klubben.

"Jag kan deportera dig till ett egyptiskt fängelse"

Under samarbetet med Linköping hann Stenbeck även med att bli omhändertas av polisen för fylleri utanför Cloetta Center. Det var tredje gången på ett år som miljardären hamnat i en liknande situation.

Tidigare hade han bråkat med vakterna på klubbarna Riche och Sturecompagniet i Stockholm och ska enligt förhören bland annat ha skrikit:

- Vet du vem jag är. Jag kan stänga av din telefon, din elektricitet och deportera dig till egyptiskt fängelse.

Stenbeck dömdes i båda fallen och fälldes på alla punkter för våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman, olaga hot och förolämpning. I rättssalen förklarade Stenbeck sitt beteende:

- Jag är uppvuxen i USA och där har kunderna på nattklubben alltid rätt.

Ligger bakom hockeyallsvenskans högsta lön

Efter arbetet med Linköping kände sig 32-åringen mogen för ett eget projekt och köpte i januari 2011 66 procent av aktierna i MIF Redhawks.

Under tre år ska miljardären ha pumpat in 70 miljoner kronor in i klubben. Malmöklubben satsade hårt gav bland annat forwarden Linus Klasen en månadslön på 583 000 kronor - efter skatt. Spelaren som kom från NHL:s farmarliga har ett kontrakt värt totalt 21 miljoner kronor - netto.

– Jag vill inte att nästa kille ska vara snabbare än jag. Och jag ser till att det inte blir så heller. Affärer är som sport och sport är som affärer, kommenterade Stenbeck sitt engemang i klubben i en intervju med Sydsvenskan.

Men trots de namnkunniga nyförvärven slåss nu MIF i botten av hockeyallsvenskan.

Och efter den senaste incidenten är det mycket möjligt att det blir en ny rättegång för den unge miljardären.

– Bartendern har blivit illa behandlad av Hugo Stenbeck och har själv skickat in en anmälan. Vi som arbetsgivare kan egentligen inte agera eftersom vi inte varit involverade, säger Malmö Arenas resturangchef Bengt Mårtensson till City som inte är överraskad:

– Om det har hänt är det allvarligt men jag måste läsa in mig på allt som sagts. Det finns ju alltid två sidor av en historia. Men det förvånar mig inte för det har varit incidenter med Hugo Stenbeck.

Kommentera
Kopiera länk
Dela