Fredag 18 Jun
Stockholm

HockeyAllsvenskan efter Hockeyligans krav: "Vi ska ta ställning"

Får Niklas Kronwall hoppa in i Djurgården ett tag vid en tillfällig lockout?
1 av 4
Får Niklas Kronwall hoppa in i Djurgården ett tag vid en tillfällig lockout?. Foto: Scanpix
Både Douglas Murray och Kronwall har sagt att Djurgården är den enda klubben som gäller vid spel i Sverige.
2 av 4
Både Douglas Murray och Kronwall har sagt att Djurgården är den enda klubben som gäller vid spel i Sverige. Foto: Scanpix
Detsamma gäller Patric Hörnqvist. Nicklas Bäckström (höger) skulle dock nog dra sig för att skriva på för Brynäs i fall det finns en chans att ligan drar igång senare.
3 av 4
Detsamma gäller Patric Hörnqvist. Nicklas Bäckström (höger) skulle dock nog dra sig för att skriva på för Brynäs i fall det finns en chans att ligan drar igång senare. Foto: Scanpix
Patrik Berglund – en genuin och äkta spelare för Västerås och allsvenskan, tycker Sonny Lundwall.
4 av 4
Patrik Berglund – en genuin och äkta spelare för Västerås och allsvenskan, tycker Sonny Lundwall. Foto: Scanpix

Efter Hockeyligans krav på NHL-stjärnorna att spela hela säsongen vid en lockout – nu ska HockeyAllsvenskan bestämma sig. Ligachefen: "Det finns många saker att överväga".

Kommentera
Kopiera länk
Dela

VÄSTERÅS. Riskerar Sveriges andraliga förvandlas till en showliga där världsartister uppträder på korttidskontrakt? Det ska HockeyAllsvenskan nu besluta om. På torsdagen gick Hockeyligan ut med kravet på att om NHL-spelarna vill spela i elitserien – då ska de också stanna hela säsongen.

– Nu när Hockeyligan fattat det här beslutet så finns det självklart en anledning för oss att ta upp den här frågan. Hade Hockeyligan tagit ett annat beslut så hade de tagit de mest attraktiva spelarna och då hade det inte funnits så mycket kvar för oss att ta ställning till, säger ligachefen Sonny Lundwall till Nyheter24.

Det finns många aspekter att ta med i frågan.

– HockeyAllsvenskan är väldigt underhållande som den är. Om den blir mer underhållande med NHL-spelare vet jag inte. Fokus från media skulle gå från lagen och ligan till enskilda spelare. Vi får diskutera om det är bra eller dåligt. Jag tror många av supportrar skulle tycka det vore roligt och kanske får man fler supportrar om det kommer fixstjärnor hit. Men vad händer när de åker hem?

Tror du klubbarna i allsvenskan skulle ha råd att ta in NHL-spelare?

– Nej, jag tror inte att de skulle ha råd utifrån de budgetar som de satt i dag. Då måste man hitta andra intäkter. Jag vet inte vad en spelare från NHL kostar i försäkringar och sånt, men så ser inte ekonomin ut i hockeyallsvenskan. Klubbarna har inga miljoner i budgeterat överskott.

Risken finns förstås att de bästa spelarna skulle kunna hamna i klubbarna med starkast ekonomi. Djurgården har flera NHL-stjärnor sprungna ur klubben. Niklas Kronwall, Patric Hörnqvist och Douglas Murray har samtliga sagt att stockholmslaget är det enda som gäller vid spel i Sverige. 

– Så kanske det kan bli, det är oftast de som omsätter mest pengar. Nu var det inte så förra säsongen, Karlskoga var en toppklubb utan att omsätta mest pengar. Men även om toppklubbarna omsätter mer pengar så gör de inte bättre slutresultat på ekonomin. Även de måste hitta pengar från annat håll.

Lundwall tycker dock – personligen – att det är en kittlande tanke att få in stjärnorna i allsvenskan.

– Det är både och. Någonstans skulle det vara kittlande om det var hemvändare som kom till sina gamla klubbar. Det skulle kännas mer genuint och äkta än om man plockar in NHL-spelare som inte är svenskar eller har koppling till klubben. Patrik Berglund kommer från Västerås, så det skulle kännas mer äkta och acceptabelt än om de skulle plocka in någon ledig ryss.

Kommentera
Kopiera länk
Dela