Filip Forsberg väntar på sitt genombrott i allsvenskan.
1 av 3
Filip Forsberg väntar på sitt genombrott i allsvenskan. - Foto: Bildbyrån
Forsberg blev draftad av Nicklas Bäckströms Washington Capitals i somras.
2 av 3
Forsberg blev draftad av Nicklas Bäckströms Washington Capitals i somras. - Foto: Scanpix
Forsberg vann guld med småkronorna i junior-VM förra säsongen. Här firar han med matchhjälten Mika Zibanejad.
3 av 3
Forsberg vann guld med småkronorna i junior-VM förra säsongen. Här firar han med matchhjälten Mika Zibanejad. - Foto: Jeff McIntosh

Nu ska supertalangen bli stjärna

17 poäng förra säsongen – nu ska Filip Forsberg börja leverera. Leksands supertalang inför premiären mot Karlskrona: "Jag vill göra betydligt fler poäng än så."


Filip Forsberg

Född: 13 augusti 1994.
Position: Forward.
Längd: 186 cm.
Vikt: 85 kg.
Klubbar: Leksand.
Övrigt: Draftad som nummer elva totalt av Washington Capitals 2012. Vann guld med Sverige i junior-VM i vintras.

LEKSAND. Ett år äldre och ett superlöfte för Washington Capitals. Förväntningarna på Leksands Filip Forsberg skruvas upp inför den här säsongen. Sportchefen Tommy Salo har klart för sig vad han vill se från 18-åringen, som gjorde 17 poäng i grundserien och tre poäng i kvalserien i fjol.

– Han ska ta ett steg till. 20-30 poäng ska han göra, så han följer sin linje, säger Tommy Salo till Nyheter24.

Forwarden, som vann JVM-guld med Sverige i vintras, gjorde sin första seniorsäsong i fjol.

– Jag försöker bara gå ut och spela. Det var min första hela säsong i allsvenskan och nu har man kommit in i det på riktigt, så jag hoppas kunna spotta upp mål och poäng betydligt mer än fjolåret, säger Filip Forsberg.

Några siffror vill han dock inte prata om.

– Det känns bara som att man låser sig om man gör det. Jag vill hjälpa laget att vinna. Det kvittar för min egen del om jag gör 10 eller 50 poäng så länge laget vinner, säger "Foppa".

Få nyförvärv i Leksand

Forsberg valdes som nummer elva totalt av Washington Capitals i första rundan av NHL-draften i somras. Men det stod tidigt klart att han skulle lånas ut till Leksand.

– Vi var alla på samma spår. Det är bra att jag får spela ett år till med Leksand. De kommer att komma och kika på några matcher och ge mig feedback under säsongen. Jag får se när det är dags att åka över, det är inget jag funderar på nu.

Leksand har satsat på i stort sett samma trupp som förra säsongen. Laget har bara värvat två nya spelare – två forwards. Det handlar om Pär Edblom från Örebro och amerikanen Kevin Kapstad, en poängspruta från tyska andraligan.

– Processen att spela in nya spelare i laget finns knappt hos oss, så det är bara att fortsätta träna på det som i fjol nästan tog oss hela vägen. Nu ska vi spetsa det och jag har svårt att se några andra lag som är bättre än oss.

"Istid får man inte, det förtjänar man"

Leksands trupp är rekordstor i år. Hela nio backar och 15 forward ska slåss om platserna.

– Jag tycker det är bra. Det har visat sig på försäsongen när vi har haft några skador så då är det bra att ha en bred trupp. Annars måste man titta efter nyförvärv på marknaden och det kan jag inte se att vi behöver den här säsongen.

Enligt sportchefen Tommy Salo är det inte aktuellt att låna ut spelare. Om hela truppen är frisk kan det bli så att några spelare får sitta på läktaren.

– Det blir ju tråkigt för dem. Alla vill spela alla matcher, men det gäller att vara redo och komma till träningarna ändå för något kanske händer och plötsligt kan man vara innte i det igen, säger Forsberg och tillägger att han inte känner sig säker på speltid:

– Det kan man aldrig vara. Istid får man inte, det förtjänar man. Alla måste spela bra så ingen sitter mer säkert än någon annan.

Under försäsongen har Leksand främst mött elitserielag. På elva matcher har det blivit fem segrar.

– Vi har matchat hårt med många matcher och jag tror det har varit nyttigt för oss att möta elitserielag. Fem segrar är helt okej. Förhoppningsvis har vi spelat ihop laget och ska sätta full gas nu när serien drar igång.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!