Tisdag 24 Maj
Stockholm

Domaren räddade hans liv – möttes igen

Wolmer Edqvist och Niklas Lihagen var på isen samtidigt för första gången sedan skräckkvällen 2009.
1 av 3
Wolmer Edqvist och Niklas Lihagen var på isen samtidigt för första gången sedan skräckkvällen 2009. Foto: Montage Scanpix/Bildbyrån/Faksimil Youtube.com
Edqvist hyllades som en hjälte efter sitt rådiga ingripande som räddade livet på Niklas Lihagen.
2 av 3
Edqvist hyllades som en hjälte efter sitt rådiga ingripande som räddade livet på Niklas Lihagen. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Så här såg det ut i Karlskoga när Lihagen drabbades av hjärtstoppet.
3 av 3
Så här såg det ut i Karlskoga när Lihagen drabbades av hjärtstoppet. Foto: Faksimil Youtube.com

Domaren Wolmer Edqvist, 43, räddade livet på Örebrospelaren Niklas Lihagen, 29. Under tisdagen dömde han honom under en match för första gången sedan skräckkvällen för snart tre år sedan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Rinkens riddare

Wolmer Edvist blev hela Hockeysveriges stora hjälte efter sin insats när Niklas Lihagens hjärta stannade. I samband med idrottsgalan 2010 tilldelades han TV-sportens Sportspegelpris. Samma år blev han även utnämnd till Rinkens riddare av Jofa och Kamratföreningen hockeyjournalisterna.

VÄSTERÅS. Ingen glömmer Luciadagen i Karlskoga 2009. Örebrospelaren Niklas Lihagen drabbades av ett plötsligt hjärtstillestånd. Domaren Wolmer Edqvist påbörjade hjärt- och lungräddning och tack vare hans snabba ingripande överlevde Lihagen.

På tisdagen spelade han bortamatch mot Västerås – med sin räddare som domare. Det var första gången sedan den otäcka händelsen som Edqvist dömde en match som Lihagen spelade.

– Jag såg det först på nedsläpp. Och så dömde han ut mig två gånger, säger Lihagen till Nerikes Allehanda.

Gjorde mirakulös comeback

Två utvisningar som dessutom blev väldigt kostsamma. Västerås gjorde mål på båda powerplay-chanserna och vann till slut med 4-2.

Forwarden gjorde en mirakulös comeback i Örebro-tröjan den här säsongen. Men det långa uppehållet som han tvingades till känns i kroppen.

– Jag var ganska sliten innan uppehållet i november. Men det är klart att det är påfrestande att gå från noll till tre matcher i veckan. Det får man räkna med. Det går lite upp och ner, jag känner mig inte alltid fräsch, och då är det svårt att prestera på max, säger Lihagen till Nerikes Allehanda. 

Se när Wolmer Edqvist räddade livet på Niklas Lihagen:


Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt