Wolmer Edqvist och Niklas Lihagen var på isen samtidigt för första gången sedan skräckkvällen 2009.
1 av 2
Wolmer Edqvist och Niklas Lihagen var på isen samtidigt för första gången sedan skräckkvällen 2009. - Foto: Montage Scanpix/Bildbyrån/Faksimil Youtube.com
Edqvist hyllades som en hjälte efter sitt rådiga ingripande som räddade livet på Niklas Lihagen.
2 av 2
Edqvist hyllades som en hjälte efter sitt rådiga ingripande som räddade livet på Niklas Lihagen. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Domaren räddade hans liv – möttes igen

Domaren Wolmer Edqvist, 43, räddade livet på Örebrospelaren Niklas Lihagen, 29. Under tisdagen dömde han honom under en match för första gången sedan skräckkvällen för snart tre år sedan.


Rinkens riddare

Wolmer Edvist blev hela Hockeysveriges stora hjälte efter sin insats när Niklas Lihagens hjärta stannade. I samband med idrottsgalan 2010 tilldelades han TV-sportens Sportspegelpris. Samma år blev han även utnämnd till Rinkens riddare av Jofa och Kamratföreningen hockeyjournalisterna.

VÄSTERÅS. Ingen glömmer Luciadagen i Karlskoga 2009. Örebrospelaren Niklas Lihagen drabbades av ett plötsligt hjärtstillestånd. Domaren Wolmer Edqvist påbörjade hjärt- och lungräddning och tack vare hans snabba ingripande överlevde Lihagen.

På tisdagen spelade han bortamatch mot Västerås – med sin räddare som domare. Det var första gången sedan den otäcka händelsen som Edqvist dömde en match som Lihagen spelade.

– Jag såg det först på nedsläpp. Och så dömde han ut mig två gånger, säger Lihagen till Nerikes Allehanda.

Gjorde mirakulös comeback

Två utvisningar som dessutom blev väldigt kostsamma. Västerås gjorde mål på båda powerplay-chanserna och vann till slut med 4-2.

Forwarden gjorde en mirakulös comeback i Örebro-tröjan den här säsongen. Men det långa uppehållet som han tvingades till känns i kroppen.

– Jag var ganska sliten innan uppehållet i november. Men det är klart att det är påfrestande att gå från noll till tre matcher i veckan. Det får man räkna med. Det går lite upp och ner, jag känner mig inte alltid fräsch, och då är det svårt att prestera på max, säger Lihagen till Nerikes Allehanda. 

Se när Wolmer Edqvist räddade livet på Niklas Lihagen:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

1 timme sedan
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.

Publikfest i Partille – men Sävehof utan chans

1 timme sedan
Sävehof var chanslöst i den första kvartsfinalen mot landslagsstjärnan Jim Gottfridsson och hans kompisar i Flensburg-Handewitt. Den tyska storklubben vann med 41–30 och lär knappast gå bort sig i returen i nästa vecka.

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

2 timmar sedan
FBI:s misslyckande gör att den amerikanska staten nu får betala motsvarande 1,5 miljarder kronor sammanlagt till ett hundratal offer för gymnastikläkaren Larry Nassars övergrepp.

Ryska fäktare nobbar OS-kval

idag 16:56
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

idag 16:54
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.