Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hockeyförbundet: Råare supporterklimat i Stockholm än på landet

- 28/12/2012, 09:46 -
Christer Englund är inte förvånad över att detta sker i Stockholm.
1 av 4

Christer Englund är inte förvånad över att detta sker i Stockholm.

Bildbyrån (Montage)

Lehiste kommer ta hjälp av matchbilder för att hitta de misstänkta.
2 av 4

Lehiste kommer ta hjälp av matchbilder för att hitta de misstänkta.

Bildbyrån / NIKLAS LARSSON

Bremberg rasade på torsdagen på några Dif-fans som inte skötte sig på Hovet.
3 av 4

Bremberg rasade på torsdagen på några Dif-fans som inte skötte sig på Hovet.

SCANPIX

Hans familj lämnade arenan då de inte orkade med glåprorden som skreks.
4 av 4

Hans familj lämnade arenan då de inte orkade med glåprorden som skreks.

Bildbyrån / MARCUS ERICSSON

Allt fler ställer sig bakom Fredrik Brembergs uttalande om hatiska Djurgårds-supportrar. På Hockeyförbundet menar man att det kyliga supporterklimatet är en Stockholmsgrej.

STOCKHOLM. Det var i samband med förlustmatchen mot Malmö som Djurgårds-forwarden Fredrik Bremberg kritiserade sina egna supportrar. Fansens glåpord mot spelarna har blivit så vulgära att hans fru och barn inte längre kände att det kunde vara kvar på arenan då stämningen var för hatisk.

– Det finns idioter överallt. Båda mina döttrar (8 och 1,5 år) var på matchen. De som satt och skrek var mellan 45 och 55 vad jag förstod. Det var hårda ord. Inte kul för familjer och barn att höra. De fick en tillsägelse av min fru men det gick åt andra hållet. Det är tyvärr så överallt, sa Bremberg till Aftonbladet dagen efter matchen.

Men debatten inleddes först direkt efter att matchen blåsts av då Fredrik Bremberg twittrade:

Dagen efter matchen lovade Djurgårdens ordförande, Kaarel Lehiste att han personligen skulle se till att skapa klarhet i vilka supportrarna som misskött sig är.

– Jag ska försöka hitta dem, identifiera dem och prata med dem, sen får vi se, sa han till Aftonbladet.

Får stöd av flera profiler

Flera Djurgårdsprofiler har slutit upp bakom Fredrik Bremberg, en av dem trotjänaren Nichlas Falk som twittrade ut sitt stöd. Men även spelare som Kristoffer Ottosson tog rygg på sin lagkamrat.

– Visst får man vädra sina åsikter på läktarna och tycka att vi är skit eller dåliga. Men man har alltid ett ansvar att beakta sitt språk när man sitter bredvid barn, säger han till Expressen.

Och han får medhåll av Djurgårdens lagkapten Timmy Pettersson.

– Vi måste ha våra fans på läktarna och de är ju ett stöd naturligtvis. Men vi behöver ju också barnfamiljer och ungdomar på matcherna. Om familjer känner sig hotade och stannar hemma, som de gör på högriskmatcher i fotboll, då har det gått för långt, säger Pettersson.

SIF ger sin bild

Alla uttalanden har gjort att frågan har lyfts till absolut högsta instans i Sverige. Svenska hockeyförbundets ordförande Christer Englund är inte det minsta förvånad över att den här typen av supporterkultur är extra utbredd i Stockholmsklubbar.

– Jag upplever inte att fansen utanför Stockholm skriker den typen av glåpord som man gör på läktarna här. Där hejar man mer på det egna laget och stöttar dem, i stället för att ägna sig åt våldsuttryck eller förnedring eller annat. Det upplever jag bara när jag går på match här, säger Englund till Expressen.