Leksands IF gynnas av kommunen enligt Uppdrag granskning.
Leksands IF gynnas av kommunen enligt Uppdrag granskning. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Så bryter kommunen lagen för Leksand

Genom olaglig pantsättning, skatteplanering och skänkta aktier har kommunen "hjälpt" Leksands IF till ett värde av 39 miljoner kronor.


Faktan i programmet

Skatteplaneringen: Leksands IF köpte Orsandsbadens camping av kommunen. Samtidigt sålde kommunen en lite del av en gata i Leksand för en krona – som man sedan registrerar som huvudfastighet. På så sätt undviker man att betala stämpelskatt på en miljon kronor innan den lilla delen av gatan går tillbaka till kommunen. 

Brutet avtal: När kommunen sålde campingen stod det i avtalet att Leksands IF skulle vara majoritetsägare i campingen. Men klubben har nu sålt campingen till representanter inom klubben – trots det har inte kommunen lagt någon notis om detta.  

Aktieaffärerna: Enligt Uppdrag granskning fick klubben köpa kommmunens ishallar för en krona – i utbyte mot att kommunen fick aktierna i Leksands Fastighetsbolag. Tillsammans beräknas värdet för ishallarna och aktier vara 39 miljoner kronor. När klubben byggde en ny arena, samtidigt som de sålde campingen, köpte klubben tillbaka aktierna för 9 900 kronor. 

Leksands IF har länge varit en klubb i ekonomisk kris. Klubben har stått på kanten och vinglat – men har beviljats en rekonstruktion och kunnat skriva av över 50 miljoner i skulder.

Men i onsdagens Uppdrag granskning i SVT kritiseras även Leksands kommun för att ha gynnat klubben för mycket. 

Bland annat ska kommunen har sålt aktier till ett värde för 39 miljoner kronor – för ynka 9 900 kronor till Leksands IF. 

Pantsatt aktier – ger lån på tre miljoner kronor

2010 ska de dessutom ha pantsatt aktier i en camping för att kunna ge klubben ett lån på tre miljoner kronor. Detta tilltag strider mot kommunlagen. 

Ulrika Liljeberg (C), ordförande i kommunstyrelsen, säger i programmet att man har pratat med kommunens jurist som ska ha bekräftat att det var lagligt. 

Men uppgiften korrigeras sedan och till Aftonbladet ska kommunchefen Göran Wigert ha sagt att kommunen ska ha rådfrågat Mats Sörsten – en utomstående jurist. 

Något som han förnekar.

– Jag har inget minne av att ett sådant samtal ägt rum, säger Sörsten till Aftonbladet. 

"En helt laglig affär"

Kommunen ska dessutom ha hjälpt klubben att slippa betala en miljon kronor i stämpelskatt efter en tidskrävande skatteplanering vid försäljning av en camping. Men Wigert avfärdar det som olagligt.

– Det är ju en typ av skatte­planering, men den är godkänd och en helt laglig affär, säger han till Aftonbladet.

Två män i kommunfullmäktige som är fodringsägare och aktieägare har intressen i Leksands IF konfronteras av Uppdrag granskning för att vara jäviga – eftersom de även har varit med och tagit beslut som gynnar klubben. 

Representanter inom Leksands IF vill inte uttala sig om Uppdrag gransknings program. 

– Jag tänker inte kommentera någonting innan programmet har sänts, säger Leksands IF:s ordförande Bertil Daniels till Expressen.

Leksand gynnas även av polisen

Som Nyheter24 tidigare har skrivit är inte bara kommunen som har gynnat Leksands IF. 

Även polisen i Dalarna går emot föreskrifter när det kommer till polisnotor under matcherna och klubben har lovats ett maxtak för en hel säsong. Något som inte gäller för Stockholmsklubbarna exempelvis. 

Uppdrag granskning sänds 20.00 i SVT1 under onsdagen. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dahlins NHL-tränare sparkas

Hiljemark tar över Elfsborg – succétränaren lämnar

1 timme sedan
Elfsborg byter tränare i sommar. Jimmy Thelin har fått ett nytt tränarjobb i skotska Aberdeen. Han ersätts av en tidigare SM-guldvinnare i gulsvart: 31-årige Oscar Hiljemark. Det här var planen hela tiden, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

2 timmar sedan
Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

"Vi riskerar att mista medaljörer"

3 timmar sedan
Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sävinger gör debut i landslaget

3 timmar sedan
Sveriges handbollsherrar åker på träningsläger till Norge och spelar matcher mot USA och Tyskland i sin sista samling innan OS-truppen tas ut.

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

idag 11:36
Trots molnen över Olympia i Grekland kunde OS-elden tändas, med 100 dagar kvar till sommar-OS i Paris.