Johan Franzén avgjorde för Detroit

Svensken blev matchvinnare när Detroit vann första finalmatchen mot Pittsburgh.


Johan Franzén gjorde det matchvinnande målet när regerande mästarna Detroit vann den första Stanley Cup-finalen i bäst av sju mot Pittsburgh med 3-1 inför hemmapublik natten till söndagen.

Franzén gav hemmalaget ledningen med 2-1 i andra perioden. Henrik Zetterberg fiskade upp pucken i en tilltrasslad situation vid sargen och passade till Brian Rafalski som fyrade av ett skott som studsade i sargen och landade hos Franzén vars backhand gick in i mål via målvaktens benskydd.

Pucken gick Detroits väg denna kväll, och vid 3-1 drog Justin Abdelkader fördel av ännu en olycklig studs från bortalaget. Marc-Andre Fleury lämnade en retur som for upp i luften och försvararen Jordan Staal förlorade både pucken och Detroit-forwarden ur sikte. Abdelkader, som rundat Staal, fick tag i pucken och gjorde sitt första mål i NHL-karriären.

Pittsburghs superstjärnor, Sidney Crosby och Jevgenij Malkin, fick gå av isen utan att ha noterats i målprotokollet. Hemmalagets lagkaptenen Nicklas Lidström var tillbaka på isen efter att ha missat två matcher på grund av skada. Han bidrog framgångsrikt till Detroits täta försvarsspel tillsammans med Henrik Zetterberg som effektivt bevakade Sidney Crosby. Men den största försvarshjälten i Detroit var målvakten Chris Osgood som stoppade 31 skott och svarade för ett antal nyckelräddningar.

Detroit och Pittsburgh möttes även i förra årets finalomgång som avgjordes först efter sex matcher.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!