Tre Kronor vann på sex minuter

Frankrike besegrades med 6-3.

Sverige avslutade mellangruppspelet i ishockey-VM med att besegra Frankrike med 6-3. Det innebär att svenskarna säkrade andraplatsen i gruppen och ett kvartsfinalmöte med Tjeckien.

Tre Kronor startade bra mot Frankrike och gick fram till 3-0 redan efter 5.56 i första perioden.

Men när Linköpingsbacken Calle Gunnarsson gjort 4-0 i början av den andra perioden avtog det svenska intresset. Frankrike, som förlorade fem av sina sex VM-matcher, gjorde tre mål på lite drygt 13 minuter i den andra perioden. Johnny Oduya gjorde 5-2 i mitten av den andra perioden.

Övriga svenska mål gjordes av Kristian Huselius, Marcus Nilson, Dick Tärnström och Kenny Jönsson.

Tre av målen kom i numerärt överläge - en spelform där laget haft problem tidigare under turneringen och nu dubblerade sin målskörd. Alla tre power play-mål gjordes av backar. Tärnström sköt 3-0 från backposition, och sedan var Gunnarssons 4-0 och Jönssons 6-3 snarlika med styrningar framför motståndarmålet.

I gengäld släppte svenskarna in två mål i numerärt underläge - ett av dem gjordes av Leksandsforwarden Pierre Edouard Bellemare, klar för spel i Skellefteå från och med nästa säsong. Tre Kronor har nu släppt in åtta mål i box play på sex matcher.

Ett facit som måste bli mycket bättre inför slutspelet. Både numerärt överläge och underläge blir ett par av nycklarna om Tre Kronor ska kunna ta medalj i VM för första gången sedan guldet i Riga 2006.