Tre Kronor bärgade bronset

Johnny Oduya satte segermålet 4-2 med bara en enstaka sekund kvar i öppen kasse bakom ett USA med två man utvisade.

Det var långtifrån någon skönspelad match, men även fula kämpasegrar räknas. Speciellt om de leder till VM-brons för Tre Kronor.

4-2 blev slutresultatet i svensk favör i den tuffa matchen om tredje pris mot USA.

Redan från inledningsminuten och hela matchen igenom var det småfult spel, tvättäkta råkurr och sammanlagt 38 minuter i utvisningsbåset för Sverige och USA gemensamt.

Intensiteten var hög från start och det märktes onekligen att båda lagen ville vinna bronset i Bern.

USA tog ledningen fem minuter in i andra perioden genom Johnson, men åtta minuter senare kvitterade Loui Eriksson med sitt tredje mål under VM-turneringen. Bara två minuter efter det kom så Tony Mårtenssons 2-1-mål efter en passning av briljante Mattias Weinhandl, som stod för assisten till samtliga de tre första svenskmålen.

Två minuter in på slutperioden kvitterade USA genom Pavelski efter en tveksam insats av Stefan Livh som ersatt hemvändande storspelande Jonas Gustavsson. Matchen var därmed vidöppen, även efter det att VM-debutanten Calle Gunnarsson satt in 3-2-pucken med bara elva minter kvar.

USA tog ut målvakten, men drabbades av ytterligare utvisningar och slutligen kunde alltså NHL-influgne Oduya avgöra i tom bur och säkra Sveriges VM-brons.

– Jag tycker vi haft otroligt kul hela turneringen, ett bra gäng som kommit samman bra. Klart man velat haft ett guld, men vi får vara glada för det vi fick, säger Dick Tärnström till Viasat direkt efter matchen medan Christer Englund delade ut bronsmedaljerna till ett glatt och lättat Tre Kronor.