5 av 7
6 av 7
7 av 7

Svagt, Sverige!

Sverige hade 3-0, men tappade allt i sista perioden. Weinhandl avgjorde ändå matchen till Sveriges fördel i förlängningen.

Sverige inledde Channel One Cup med att förlora mot Ryssland under torsdagen med 4-3.

Under lördagskvällen så kom nästa smäll.

Sverige prickade in 3-0 tidigt i den tredje perioden och matchen kändes för stunden avgjord. Vilket de blågula spelarna också såg ut att ha trott. Man slappande av och bjöd in tjeckerna i matchen som, efter att man reducerat två gånger om på kort tid genom Cajanek och Klepis, kunde kvittera till 3-3 med bara elva sekunder kvar att spela.

Matchen började dock bra för Tre Kronors del.

Efter att den första perioden slutat mållöst så tog Sverige över i den andra. Mattias Weinhandl var matchens gigant och skickade, via en backhand, in 1-0 efter sex minuter av mittperioden, snyggt framspelad av Jimmie Ericsson. Ledningen utökades sedan till 2-0, Daniel Tjärnqvist målskytt,  och Bengt-Åke Gustafssons mannar såg ut att gå mot en säker seger.

Ännu bättre såg det ut efter att Weinhandl prickat in sitt andra mål för kvällen i den 44:e matchminuten. Den 29-årige högerforwarden stod för en kanonmatch och kan nog till största säkerhet rikta in sig på OS-spel i februari, 2010.

Men sen kom det Svenska raset.

Tjeckerna reducerade två gånger om och pressade i slutet av matchen på rejält för att även åstadkomma en kvittering. När man sedan fick chansen att spela sex mot fyra under tredje periodens sista 30 sekunder så ramlade en tredje puck in bakom Stefan Liv.

34-årige, Petr Cajanek, hade parkerat vid blålinjen för att skjuta. Efter en klockrent vunnen tekning så fick han pucken, skickade in den på mål och via Magnus Johanssons byxa, fixade han kvitteringen och sitt andra för kvällen.

Matchen gick till förlängning där det bara tog tre minuter innan ett avgörande föll.

Tjeckerna fortsatte att pressa på mot Liv, men det var kvällens målkung, Mattias Weinhandl, som skulle få sista ordet.

Han tog pucken i egen zon, drog upp efter högerkanten och kunde, helt på egen hand, pricka in avgörande 4-3 mellan benen på den tjeckiske målvakten. Han fullbordade därmed sitt hattrick för kvällen och har nu stått för fyra fullträffar på två matcher.

I morgon möter Sverige ett starkt finskt lag och måste ta poäng i den matchen för att inte sluta sist i turneringen. Kanske är det dags för revansch sedan förnedrande 7-0 senast nationerna drabbades samman?

Ett Finland som tidigare under lördagen besegrade Ryssland med 3-2 och som därmed, via en seger mot Sverige, kan ta hem hela turneringen.