Klara för semifinal!

Sverige besegrade Finland med imponerande 7-1 efter storspel av Markström som höll kvar Sverige i matchen då man inte var med alls från start, men spelade upp sig mer och mer ju äldre matchen blev.

Finland började matchen klart bäst och var det piggaste laget från start. Man spelade med hög forechecking och satte press på de svenska backarna och låste fast pucken gång på gång i offensiv zon.
- Vi spelade helt värdelöst, vi får verkligen snacka ihop oss, vi måste bli bättre. Markström är den enda som är bra i vårt lag så här långt och det är därför vi fortfarande är med i matchen, säger André Petersson till SVT i första periodpausen.

Ja, trots väldigt sömnigt spel så ledde småkronorna matchen med 1-0 efter första 20 minuterna. Detta tack vare just Petersson som stod för ett riktigt drömmål, då han läste det finska spelet och bröt i mittzon. Efter detta så tog han in pucken i offensiv zon, dribblade upp en back på läktaren och snärtade sedan i väg ett handledsskott som satt i nättaket bakom den finska målvakten, Joni Ortio, som var helt chanslös.

Finland vann skotten i första perioden med hela 26-5, men Sverige ledde matchen. Detta mycket tack vare fantastiskt målvaktsspel ifrån Jacob Markström som stod för massor av fina ingripanden - matchen igenom.

I andra perioden så kom svenskarna in som ett helt nytt lag.

Man spelade ungefär som finnarna gjorde under första perioden. Man satte hög press på de blåvita backarna och de finska spelarna fick svårt att få ut pucken ur egen zon. Det var helt omvända roller och Sverige ledde matchen med 4-0 efter 40 minuter.
 - Det kändes som om vi låg kvar på hotellet i första perioden. I pausen så kom vi överens om att vi skulle höja farten och intensiteten vilket vi också gör, säger Tedenby till SVT.

Det var proppen ur och innan perioden var slut så hade Rasmussen, Tedenby och Josefson alla tre nätat varav Tedenbys mål var en riktig delikatess då han snurrade upp ett passivt finskt backpar, lurade ner målvakten och tryckte upp pucken i krysset med en backhand.

Sista målet som Josefson krigade in vid en målvaktsretur kom med bara sju sekunder kvar att spela, vilket var psykologiskt tungt för finnarna som då hade en enorm uppförsbacke inför sista perioden. Extra jobbigt eftersom att man spelade så otroligt bra i inledningen av matchen.

I slutperioden så öppnade Sverige starkt.

Finland hade i paus bytt målvakt då Ortio inte längre fick något förtroende. Finnarna ville få till en förändring, men det blev inte riktigt som man hade tänkt sig. Petteri Similä kom in mellan stolparna och fick känna sig besegrad direkt då Pääjärvi-Svensson stod för matchens andra drömmål.

Han tog pucken i egen zon, tunnlade en finsk spelare, tog sig in mot mål och åkte helt ostört igenom ett par passiva backar. Fri med målvakten så pricksköt han sig upp i ensam poängligaledning i turneringen och Sverige hade 5-0.

Finland kunde sedan, via svenskt slarv i egen zon, reducera till 5-1 genom Hartikainen och spräckte därmed Markströms nolla. Men närmre än så kom inte Finland som nu får kämpa vidare för att ta sig vidare i turneringen.

Sverige däremot är, i och med kvällens seger, klara för semifinal eftersom att man nu vunnit sin grupp.

Slutresultatet skrevs tillslut till 7-1 efter att Josefson krigat in sin andra målvaktsretur för kvällen och Markus Johansson fått pricka in sitt första mål i turneringen efter bra förarbete av Petersson.

Sverige har nu en målskillnad på imponerande 28-6 på fyra matcher.

JVM
/
/

Beskedet: Förra världsettan avslutar karriären

Guldyra för Örebros volleybolldamer

Guldtorkan är över för volleybolldamerna i Örebro Volley. Laget vann den tredje SM-finalen mot det regerande mästarlaget Engelholm med 3–1 i set och tog därmed hem SM-guldet via 3–0 i matcher.

Spräckte Rögles svit: "Skönt att vinna första"

Skellefteå vann den första ronden i SM-finalen i ishockey med 1–0 över Rögle. Forwarden Linus Lindström blev matchhjälte med ett mål fyra minuter från slutet. Finns ingen bättre känsla, skönt att se den gå in. Alltid skönt att vinna första, nu ska vi gå vidare, sade segerskytten till TV4 Play.

Drömmål gav Vittsjö första segern

Ett drömmål på frispark gav Vittsjö första segern i damallsvenskan. Heidi Kollanen knorrade in en frispark i 2–0-segern över nykomlingen AIK.

Säsongens första Värnamo-vinst – Zeljkovic hjälte

Värnamo tog säsongens första seger i allsvenskan. Det kan laget tacka Ajdin Zeljkovic för.

Felfritt igen av von Eckermann – svensk ledning

Henrik von Eckermann behåller ledningen i världscupfinalen i Riyad inför den sista omgången.