Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikegård och Rundblad har "rensat luften" efter sågningen

- 04/01/2010, 19:17 -
Runblad blev frånåkt och överkörd.

Runblad blev frånåkt och överkörd.

Scanpix

- Ja, pratade med honom i morse. Han var så klart bedrövad och ledsen, säger Niklas Wikegård till Nyheter24.

Nyheter24:s och SVT:s hockeyorakel Niklas Wikegård var onådig när David Runblad tappade pucken vid offensiv blå i slutperioden. Misstaget ledde till att USA kunde kontra in avgörande 4-2 - i box play.

- Han kollar bara på pucken som om han var en sjuåring. Han visar inte upp någon passion eller aggressivitet. Så jag tycker att man ska spela med sex backar, sa Wikegård i Svt:s direktsändning från JVM i Saskatoon, Kanada.

Mindre än ett dygn senare har Wikegård hunnit samla tankarna.

Har du träffat David Rundblad ännu?

- Ja, pratade med honom i morse. Han var så klart bedrövad och ledsen. Jag var nog lite hård mot honom i teve, jag såg att tidningarna hade lyft upp det jag sa om Rundblad. Men jag var lika hård mot Markström, Johansson och Pääjärvi Svensson, säger Niklas Wikegård till Nyheter24.

Hur tog han sågningen?

- Han tyckte själv att han spelat för jävla dåligt. Han förstod att det inte var något personligt.

- Men Rundblad kommer bara att bli bättre efter det här. Det är en sån kille, han har en exceptionell spelbegåvning, men måste bara lära sig hur han ska spela i olika situationer. Skellefteå kommer att ha stor nytta av honom.

När Nyheter24 får tag i hockeyexperten är han på väg att lämna Kanada. SVT har bett sitt team att packa ihop och återvända till Sverige. Festen är slut, bronsmatchen ointressant. För Wikegård kommer det knappast som en överraskning. Drivet har inte varit där menar han.

- Det här laget har inte visat sin sanna själ. Spelare som lagkaptenen Marcus Johansson och André Pettersson dyker inte upp när det gäller som mest.

- Sverige kunde lika väl ha vunnit matchen matchen. Jacob Markström släpper in ett mål han aldrig ska släppa. Det är en av världens bästa målvakter i den åldern och det var direkt avgörande.

Vek Sverige ner sig?

- Nä, det var inte ens tufft i går, det var snarare Sverige som spelade den fysiska hockeyn.

- Jag tycker synd om spelarna, de kom int upp till den rätta nivån. Det här laget kunde inte tävla på rätt sätt, det kändes aldrig som att de kunde kriga, jobba och tävla helt enkelt. Det var inte det direkta draget.

Vad var det som saknades?

- Talang var det definitivt inte. Men man saknar lite krigare, saknar den elaka backen, elaka forwarden, en Alexander Urbom.

- Kanadas trupp har mindre talang än Sverige och USA, men just den elaka biten gör att de likväl kommer att vinna det här.

Trots fiaskot vill Wikegård ändå ge Småkronorna en klapp på ryggen.

- Men Sverige gör det bra allt som allt, jag ska inte bara racka ner. Det är tre lag som sticker ut, Kanada, USA och Sverige. Sverige är bäst i Europa, Ryssland och Tjeckien inte ens nära den svenska truppen.

- Vi får dessutom inte glömma att Viktor Hedman (Tampa Bay Lightning) och Erik Karlsson (Ottawa Senators) inte är med, de betyder oerhört mycket för Sverige.

Hur många av spelarna har en framtida karriär i NHL?

- De flesta av spelarna är redan elitseriespelare, men sju, åtta kommer hamna i NHL och bli ordinarie. Även David Rundblad, som gjorde en dålig match.

Per Mårts har ryktats vara på väg mot Linköping efter den här säsongen. Hur ser hans framtid ut?

- Jag träffade Mårts ett par gånger här och han visste inte ett smack vad han skulle göra. Men han har gjort det mesta inom hockeyn, vunnit guld med HV71, så det är inte helt oväntat.

Kan du själv tänka dig att ta över Småkronorna?

- Haha, nä kanske för tio år sedan, kanske.