Vilken sport kommer vara först med att få fram nästa stora superstjärna? Fotbollen eller hockeyn?
Vilken sport kommer vara först med att få fram nästa stora superstjärna? Fotbollen eller hockeyn? - Foto: SCANPIX

Vilken sport är Sveriges största talangfabrik?

Inom ishockeyn fullkomligt spirar det av unga, talangfulla juniorer. I fotbollens ser det inte lika ljust ut. Men man ska inte jämföra säger experterna.


Ligornas olika status

Att allsvenskan och elitserien har fullständigt olika förutsättningar är det inte många som kan bestrida.

Elitserien anses av många vara en av världens bästa hockeyligor vid sidan av NHL. Allsvenskan är enbart Europas 28:e bästa liga.

Med andra ord är det svårare för allsvenskan att hålla kvar sina bästa talangar och systematisk arbeta för att utveckla dem till landslagsspelare.

Samtidigt är förbundets Roland Larsson positiv till allsvenskans juniorsatsning.

– Vi är Europas näst bästa liga när det kommer till att ge unga förmågor chansen, konstaterar han för Nyheter24.

STOCKHOLM. "Just nu fullkomligt pumpar vi ut förstaval i NHL-draften", konstaterar Småkronornas huvudtränare Rikard Grönborg när Nyheter24 når honom och undrar hur det kan gå så bra för Sveriges 90-talister.

Det är en lång och invecklad process som renderat i svensk hockeys kanske bästa talangproduktion på många, många år.

– Det hela började för drygt tio till tolv år sedan då Hockeyförbundet satte sig ner för att granska hur vi skulle kunna börja producera än fler duktiga juniorer.

Förutsättningarna förändrades drastiskt vid millennieskiftet. Föreningarna var missnöjda och hockeysverige stod inför ytterligare en kull av mindre talangfulla juniorer.

Då fattade Tommy Boustedt i samråd med den svenska hockeyeliten ett beslut. Ett projekt skulle sjösättas. Ett projekt som skulle rädda svensk hockey och Tre Kronor undan den förmodade avgrunden.

Nu skulle det inte bara produceras ett fåtal superproffs utan hela nästa kull skulle bli en av de bästa Sverige någonsin få fram.

Talangfabriken svensk hockey

Utslaget blev makalöst bra. Svenska landslagets trupp till hockey-VM kryllar av 90-talister. Och med jättetalangerna Adam Larsson och Gabriel Landeskog, som i år tävlar om vem som ska väljas först i NHL-draften, ser det onekligen positivt ut. Dessutom lyckades Victor Hedman, 20, bli vald som nummer två när det begav sig 2009.

– Nyckeln till förändringen har varit att vi alla nu drar åt samma håll, att alla bidrar till det coachmaterial vi årligen producerar och att vi jobbar tillsammans för att promota hockeyn, berättar Grönborg för Nyheter24.

– Dessutom har vi alla dessa konsulter som arbetar för oss, de bidrar extremt mycket med allt från personliga kontakter med spelare och ledare till att scouta de största talangerna i sina respektive områden.

Hockeyakademin en stöttepelare

För närvarande finns det tolv heltidsanställda konsulter till förfogande för det Svenska Hockeyförbundet. Bland dessa märks flerfaldige landslagsmannen Göran Lindblom och Peter Sundström som har sex NHL-säsonger i ryggen. Tillsammans täcker de tolv experterna mer eller mindre hela Sverige och har nära kontakt med föreningarna, distriktsförbunden och ledarna.

– Det är helt enkelt ingen tillfällighet att vi får fram så många duktiga killar just nu. Att vi kan tillhandahålla gratis träningsmöjligheter på många håll är en bidragande orsak, men också att vi lyckas behålla de bästa inom sporten är en annan.

Klimatet stör fotbollen

För svensk fotboll ser det något annorlunda ut. Helt andra förutsättningar råder.

För klart ska man ha att Sverige i stor utsträckning inte har ett klimat som lämpar sig för spel i december månad. Eller november, eller februari eller någon gång överhuvudtaget under vinterhalvåret. Framför allt inte på grus- eller äkta gräsplaner. Det vet alla som någon gång ägnat sig åt att drömma om landslaget och ett proffsliv i Europa.

– Det är klart att det stör en aning, förklarar Svenska Fotbollförbundets gruppledare inom spelarutveckling Claes Eriksson för Nyheter24 och fortsätter:

– Till skillnad från hockeysverige är det svårare för fotbollsspelare att träna på full plan under nästan ett halvår. Det finns inte många elvamannaplaner inomhus eller och inte heller tillräckligt många uppvärmda plastgräsplaner.

Samtidigt är Eriksson inte sen med att konstatera att det ser ljust ut för fotbollens framtid. Enligt honom själv kommer spelarna födda på 2000-talet ha och har haft helt andra förutsättningar än vad som fanns för exempelvis 80-talisterna.

Dessutom tillägger Roland Larsson, en av förbundets många förbundskaptener för juniorlandslags-verksamheten att allsvenskan är den näst bästa ligan i Europa på att tillåta sina unga spelare att ta plats.

- När vi startade tipselitprojektet 1992 var målet att vi skulle ha en av Europas bästa ligor för unga förmågor, säger han.

Allsvenskan är Europas 28:e bästa fotbollsliga.

"Svårt att jämföra"

De två ledarna från SvFF vill inte bara poängtera klimatfrågan som ett problem, utan även framhävda svårigheterna kring att finna unika och vettiga referenspunkter i frågan. Att det inte ska gå att dra en direkt jämförelse mellan de två sporterna.

– Det finns ingen NHL-draft att rätta sig efter inom fotbollen. Så det är väldigt svårt att hävda att de skulle gå bättre för hockeyn är för fotbollen, säger Eriksson och fortsätter på det optimistiska spåret:

– Jag är helt övertygad om att vi snart kommer att få se en ny Zlatan Ibrahimovic.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

Världsettan: "Känslan att det blir tuffare i år"

Han vill hemskt gärna vinna en andra gång. Men i det längre perspektivet är veckans världscupfinal underordnad högsommarens besök i Versailles slottspark. OS är och förblir årets sportsliga höjdpunkt för Henrik von Eckermann.

Chelseatränaren om straffbråket: "En skam"

Chelsea utklassade Everton i måndags kväll i Premier League – men trots storsegern blev ett internt bråk om en straff den stora snackisen.

Tysk VM-guldhjälte död

1 timme sedan
VM-guldhjälten Bernd Hölzenbein har avlidit, skriver hans förra klubb Eintracht Franfurt på sin webbplats.

Disney+ sänder Europamatcher

1 timme sedan
De kommande tre säsongerna kommer strömningstjänsten Disney+ att sända matcher från Europa League och Conference League i fotboll, över 340 matcher från varje säsong.

Klart: Sverige möter England på Gamla Ullevi

1 timme sedan
Sveriges avslutande hemmamatch i EM-kvalet mot England kommer att spelas på Gamla Ullevi i Göteborg.