Mika Zibanejad har gjort över 30 intervjuer på två dygn. Alla vill prata med guldhjälten: "Det har varit ett sjukt pådrag".
1 av 3
Mika Zibanejad har gjort över 30 intervjuer på två dygn. Alla vill prata med guldhjälten: "Det har varit ett sjukt pådrag". - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Patrik Nemeth bäddade för Zibanejads matchavgörande mål, men vill inte ta åt sig äran: "Det var Mikas mål".
2 av 3
Patrik Nemeth bäddade för Zibanejads matchavgörande mål, men vill inte ta åt sig äran: "Det var Mikas mål". - Foto: Jeff McIntosh/AP/SCANPIX
Spelarna hyllades i Kungsträdgården. Uppståndelsen är enorm: "Trodde aldrig det var så här stort".
3 av 3
Spelarna hyllades i Kungsträdgården. Uppståndelsen är enorm: "Trodde aldrig det var så här stort". - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Guldhjälten om hypen: "Kom som en chock för oss alla"

JVM-hjältarna hyllas av hela det svenska folket och uppståndelsen är enorm: "Trodde aldrig att det var så här stort".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Rysaren

"Småkronorna" hade tagit sig hela vägen till final. Väl där stod de regerande mästarna Ryssland, för motståndet. De flesta förväntade sig en rafflande tillställning mellan två jämnbra lag, men finalen utspelade sig till en helt annan historia.

Sverige totaldominerade matchen från minut ett och bombarderade den ryske målvakten med skott. Trots det slutade matchen 0-0 och det blev en sudden death så fick avgöra finalen under torsdagsnatten.

Väl där höll mönstret i sig och Sverige var det spelförande laget, men det syntes tydligt att nervositeten kröp sig på. Då, efter 10 spelade minuter, fick Mika Zibanejad tag i pucken, satte fart mot målet - och lurade den ryske målvakten.

STOCKHOLM. Att Junior-VM i hockey är populärt bland det svenska folket stod klart redan innan turneringen började. Efter ett sensationellt guld - det första på 31 år - kan vi slå fast att intresset inte direkt har minskat. Fråga bara matchhjälten Mika Zibanejad, som upplevt de mest hektiska dygnen i hans blott 18-åriga liv.

– Det har varit ett sjukt pådrag, det kan jag inte sticka under stolen med. Samtidigt så är det här en sak du kanske bara får uppleva en gång i ditt liv så man får se till att njuta av det ändå, säger guldhjälten till Nyheter24.

Avgjorde i sudden

Det var i den tionde matchminuten i "sudden death"-avgörandet som den unge Djurgårdstalangen roffade åt sig pucken, satte fart mot den ryske målvakten Andrej Makarov och sprättade in målet som betydde att Sverige hade vunnit VM-guld. Uppståndelsen har varit enorm runtom i landet och småkronorna togs emot av tusentals fans i Kungsträdgården i Stockholm.

– Vi trodde aldrig att det var så här stort. De flesta i laget har ju inte vunnit mer än ett junior-SM-guld så de vet nog inte hur de ska tackla det här. Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss när vi kom hem och det vi möttes av kom som en chock för oss alla.

Det är många som vill tacka spelarna för deras heroiska insatser. Inte minst Mika Zibanejad har fått ta emot ett par gratulationer, efter att ha varit den som avgjort kalaset. Men det är inte bara glada fans som tackat guldhjälten, även före detta lagkamrater från NHL-laget Ottawa har skickat sina hälsningar.

– Jag har fått sms från Peter Regin, Daniel Alfredsson och Erik Karlsson. Det är extremt stort för mig, riktigt kul att de följde oss.

– De hälsade grattis så klart, att jag skulle passa på att njuta och ta åt mig av äran.

"Hejar inte på något lag"

Och just att ta åt sig av äran är något som har varit omdebatterat hemma i Sverige. Nog är de flesta överens om att det var Zibanejad som var sist på pucken, men det finns en del klubbpatrioter - inte minst Djurgårdare och AIK:are - som vill ha sin del av äran. Det var nämligen AIK-spelaren Patrik Nemeths hårda slit som bäddade för Zibanejads guldmål, något som AIK:arna inte är sena med att påpeka.

– En del säger ju att: "glöm inte bort att det var en AIK:are som gjorde förarbetet" och så där, men nja ... Det är helt klart Mikas mål, har gör det suveränt, säger Patrik Nemeth.

Dessutom finns det vissa som ställer sig frågsamma till vilket lag som egentligen ligger närmast hjärtat hos Mika Zibanejad. Har har nämligen spelat för både Hammarby, AIK och nu Djurgården.

– Jag hejar egentligen inte på lag. Jag har ju hoppat mycket fram och tillbaka genom åren och jag byter klubb när jag känner att det är rätt för min utveckling. Men det är klart att just nu hejar jag väl lite på Djurgården i och med att jag har varit där så länge.

Svårt att ställa om: "Känns tomt"

De närmaste dygnen kommer att kantas av intervjuer och stor uppståndelse för JVM-hjältarna. Sedan är det dags att återgå till vardagen, men de vill gärna njuta ett tag till och Patrik Nemeth slår fast att han kanske inte kommer att spela AIK:s match mot Linköping på tisdag.

Även Zibanejad tror att det kan bli svårt att ställa om. Han längtar redan tillbaka till Calgary i Kanada.

– Det blir mer och mer att det börjar kännas tomt. Man har ju varit med de här grabbarna så länge nu och det är tråkigt att allt är över. Sen hade det ju varit enormt mycket tyngre om vi hade förlorat finalen, så man ska väl inte klaga.

En sak han kan glädjas åt är i alla fall att för var dag som går, kommer han att behöva göra färre och färre intervjuer.

Hur många har du gjort under de senaste två dygnen?

– Oj, svårt att säga men upp emot en 30 i alla fall. Minst. Det har varit ett par väldigt upptagna dagar.

Börjar det ta på krafterna?

– Ja, men jag får väl skylla mig själv eftersom jag avgjorde, haha. Det är smällar man får ta, säger 18-åringen.

JVM
/
/
/
/
AIK
/
/
nhl
/
/
/
/
/
/
/
/