Arrangemanget blir en propagandafest för Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko, menar Szyber.
1 av 4
Arrangemanget blir en propagandafest för Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko, menar Szyber. - Foto: Sergej Grits/Scanpix
Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot och tidigare valobservatör i Vitryssland. Nu vill hon stoppa hockey-VM 2014 i landet.
2 av 4
Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot och tidigare valobservatör i Vitryssland. Nu vill hon stoppa hockey-VM 2014 i landet. - Foto: SCANPIX
Lukasjenko är hockeytokig. Här spelar han mot den ryska regeringen i en plojmatch.
3 av 4
Lukasjenko är hockeytokig. Här spelar han mot den ryska regeringen i en plojmatch. - Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / SCANPIX
Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.
4 av 4
Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

"Ta ert ansvar hockeyförbundet - nej till VM i Vitryssland"

DEBATT. KD-ledamoten Caroline Szyber, som själv är förbjuden att resa in i Vitryssland, vill inte att diktaturen ska få använda världsmästerskapet i ishockey i propagandasyften.


Detta har hänt

Debatten om världsmästerskapet 2014:s vara eller icke vara har pågått under ett par års tid. Det internationella ishockeyförbundet, IIHF, röstade 2009 för att Vitryssland skulle få arrangera. Även Sveriges delegation röstade för.

Efter kritik från EU:s ministerråd och oro från idrottsministern backade först Svenska ishockeyförbundet något men i veckan var förbundsordförande Christer Englund tydlig med att man inte kommer att lyfta frågan om en flytt av VM 2014.

På onsdagen avslöjade dessutom Uppdrag Granskning att Teliasonera hjälper diktaturer, däribland Vitryssland, att övervaka sina medborgare.

I onsdags ordnade vitryska nätverket i Riksdagen ett möte med svenska ishockeyförbundet för en diskussion om Vitryssland ska få ordna Ishockey-VM 2014. Frågan kommer upp för beslut om några veckor i det Internationella ishockeyförbundet och har diskuterats på högsta nivå i EU, nämligen i ministerrådet. EU uttalade stor oro över utvecklingen i landet och lyfte fram vikten av att idrottsförbundet håller sig informerat om situationen i Vitryssland. Jag anser att den svenska linjen ska vara att diktaturen Vitryssland inte ska få arrangera VM.

Sedan valet 2010 har utvecklingen i Vitryssland gått åt helt fel håll. Lukasjenko-regimen har isolerat landet allt mer. Vitryssland präglas sedan dess av brist på rättssäkerhet, förenings-, press-, och yttrandefrihet. All verksamhet som inte är direkt kopplad till staten, eller under statlig kontroll, uppfattas som ett hot. Flera oppositionella sitter i fängelse och nyligen avrättades två unga män som dömts till döden för ett bombdåd i Minsks tunnelbana.

Tyvärr verkar Svenska ishockeyförbundet anse att alla krav de ställer är uppfyllda. De har sagt att de ska se vidare på frågan om krav på visum. Idag är det många som inte får visum till landet exempelvis har journalister och riksdagsledamöter blivit nekade. Tyvärr måste högre krav ställas för redan nu har det tilltänkta arrangemanget blivit en propagandafest för Europas sista diktator. Jag förstår inte de som säger att idrott och politik inte har något samband. Att arrangera denna typ av stora internationella idrottsevenemang är en fjäder i hatten för totalitära diktaturer.

Veckans Uppdrag Granskning påminde dem som eventuellt glömt hur diktaturer fungerar. Med hjälp av svenska företag övervakar regimen sitt eget folk. Jag sa detta redan när jag kom hem efter att ha varit valobservatör i Vitryssland. Alla svenska företag måste tänka på att det är diktaturer de har att göra med.. Det är viktigt att svenska företag tar ansvar och föregår med gott exempel. Då kan de vara en god kraft. Därför bör de självklart inte tillhanda möjligheter för regimen att övervaka sitt egna folk.

Jag anser att även Svenska ishockeyförbundet måste ta ansvar. Använd möjligheten ni har att påverka. Diktaturer blir inte automatiskt bättre för att de fått anordna ett idrottsevenemang. Vi kan se på Kina, några förändringar skedde för syns skull i samband med och efter OS men reella förändringar i landet uteblev.

Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot

/
/
/
/
VM
/
/
/
Relaterat
Förbundets tydliga besked: Vill inte flytta VM från Vitryssland
Sverige kommer inte att föreslå en flytt av mästerskapet på IIHF:s kongress. "Vi ska inte vara någon politisk påtryckare".
Så hjälper Teliasonera diktaturer att spåra aktivister och journalister
SVT:s Uppdrag Granskning avslöjar nordiska Teliasoneras hemliga samarbete med säkerhetstjänster i några av världens värsta diktaturer. De svenska ägarna medverkar alltså i jakten på människorättsaktivister och andra kritiker till regimerna.
Idrottsministern: "Oroad över utvecklingen i Vitryssland"
EU och USA sätter allt hårdare press för att flytta ishockey-VM 2014 från Vitryssland. Nu hakar regeringen på.
EU rasar mot Lukasjenkos hockeypropaganda - då reagerar Sverige
Pressen ökar på Lukasjenkos regim inför VM 2014 - och nu har även Svenska ishockeyförbundet insett allvaret.
Senaste nytt

Iskall Mucolli förlängde Göteborgs fina svit

Världsstjärnan hyllar Åberg: "Helt fantastisk"

2 timmar sedan
Känslorna var lika starka som för två år sedan. Men den här gången grät Rory McIlroy glädjetårar. Efter Europas Ryder Cup-seger hyllade han svenske rookien Ludvig Åberg. Förhoppningsvis är han en del av Europas lag under de kommande 20 åren, säger den nordirländske stjärnan.

Svenskorna bänkade när Arsenal premiärförlorade

3 timmar sedan
Antiklimax för titeljagande Arsenal. I Super League-premiären hemma mot Liverpool blev det förlust, 0–1.

Sirius makalösa vändning – Degerfors kollapsade

3 timmar sedan
Sirius stod för en makalös vändning hemma mot Degerfors. Fram till den 90:e minuten låg hemmalaget under med 0–2.

Chilufya frälste Häcken – slog AIK

3 timmar sedan
Under fyra säsonger med Djurgården tog han inte en poäng mot AIK. Nu satte Edward Chilufya sina två första mål för Häcken och sänkte Solnalaget. En skön känsla. Jag har spelat så många gånger mot AIK och aldrig gjort mål förut, säger han efter 2–0-segern.

Fortsatt tungt för Almeria efter oavgjort mot Granada

idag 16:35
Almeria har fortfarande inte vunnit en match i La Liga i fotboll den här säsongen. Det gick inte vägen på hemmaplan mot Granada heller. 3-3 (3-0) slutade matchen på Estadio del Mediterráneo på söndagen, åttonde matchen i rad utan seger för Almeria.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.