Småkronornas stjärna väntas spela

NHL-stjärnan Oscar Möller väntas kunna spela i lördagens semifinal.

Ett sprakande nyårsfyrverkeri tog Småkronorna till semifinal i JVM-ishockeyn efter seger med 5-0 i gruppfinalen mot Ryssland. NHL-stjärnan Oscar Möller tvingades utgå på grund av en axelskada men han ska kunna spela i nästa match.

Los Angeles-forwarden åkte på en stenhård tackling i början av den andra perioden och fick en smäll på axeln, där han tidigare haft skadekänningar. Segern innebär att han får två dagar på sig att rehabilitera axeln. Enligt den svenska landslagsledningen ska det inte vara några problem för Möller att spela på lördag.

Gruppsegern gör att Småkronorna går direkt till semifinal. Motståndare blir USA eller Slovakien.

Ett fantastiskt målfyrverkeri av svenskarna avgjorde tidigt matchen. Småkronorna gjorde 4-0 i den första perioden sedan laget tack vare en intensiv forechecking ställt till oreda för Ryssland. Samtidigt stod Brynäsmålvakten Jacob Markström för flera bra räddningar.

– Fantastiskt och vilka fantastiska killar. Vi tar initiativ och gav aldrig Ryssland någon egentlig chans, säger förbundskaptenen Pär Mårts till SVT 24.

– Vi åkte skridskor, tacklade, hjälpte varandra och spelade ett perfekt försvarsspel. Sedan fick vi övertaget direkt med ett par mål och då kunde jag också slappna av lite, säger Markström till SVT 24.

Det viktigaste var att enligt honom att laget grejade tre poäng.

Ryssland hade gjort 17-4 i sina tre inledande segermatcher men var nu chanslöst. Förra året slog Sverige ut Ryssland ur JVM i semifinal. Ryssarna ställs nu mot Tjeckien i kvartsfinal i morgon.