Frankrike slog ut Sverige ur OS.
Frankrike slog ut Sverige ur OS. - Foto: Bildbyrån
Sverige började bra och ledde med 1–0 efter mål av Nilla Fischer i den 18:e minuten. - Foto: SCANPIX
Men det var Frankrike som drog det längsta strået och går därmed till semifinal. - Foto: Bildbyrån

Lindahls misstag – som kostade Sverige semifinalen

Sverige är ute ur fotbollsturneringen – Frankrike vann med 2–1. "Vi hade som mål att slåss om medaljerna, vi är väldigt besvikna", säger Nilla Fischer.

Sverige–Frankrike 1–2 (1–2)
Målen: 1–0 (18) Nilla Fischer, 1–1 (29) Laura Georges, 1–2 (39) Wendie Renard.
GLASGOW. Hedvigs Lindahls vara eller icke vara i landslaget har diskuterats många gånger. Och diskussionen lär hetta till igen efter Sveriges 1–2-förlust mot Frankrike i OS-kvarten.
Efter Nilla Fischers något tursamma 1–0 i den 18:e minuten såg det bra ut för Sverige – men strax efter kom Lindahls misstag.

I den 29:e minuten slog Frankrike en hörna som Lindahl kom helt fel på. 29-åringen försökte lyfta bort bollen över ribban men snuddade bara bollen och fransyskan Laura Georges kunde enkelt nicka in kvitteringen i öppet mål.

Frankrikes målvakt gjorde en jättematch
Efter misstaget tog Frankrike över och när de sedan gjorde 2–1 i den 39:e minuten såg det mycket mörkt ut för svenskorna. Sverige höjde sig något i den andra halvleken och hade två gyllene lägen att kvittera.
Först var det backen Linda Sembrandt som hade en nick tätt utanför stolpen. Sen fick målskytten Nilla Fischer ett guldläge – efter ett fint inlägg av Lotta Schelin – men den mycket duktiga Sarah Bouhaddi i Frankrikes mål stod för en jätteräddning.

Därefter kunde fransyskorna lugnt ta hem segern.
– Det var nerver och orutin tänkte jag säga, vi har väl lite rutin från VM förra året, men när vi börjar slarva lite så fortsätter det, säger Fischer till SVT.

Frankrike fick därmed revansch för förlusten på övertid i VM förra året – och i Sverige kommer återigen debatten om varför Thomas Dennerby väljer Hedvig Lindahl framför Sofia Lundgren ta vid.