Pia Sundhage jublar på slutsignalen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Carli Lloyd avgjorde finalen med sina två mål.
2 av 6
Carli Lloyd avgjorde finalen med sina två mål. - Foto: Andrew Medichini/SCANPIX
3 av 6
Pia Sundhage fick därmed revansch för finalförlusten på straffar mot Japan i VM förra året. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Lloyd har nu gjort mål i två raka OS-finaler.
4 av 6
Lloyd har nu gjort mål i två raka OS-finaler. - Foto: Andrew Medichini/SCANPIX
5 av 6
Yuki Ogimi lyckades, efter flipperspel framför Hope Solo, slå in reduceringen men... - Foto: Andrew Medichini/SCANPIX
USA tog till slut OS-guldet.
6 av 6
USA tog till slut OS-guldet. - Foto: Kirsty Wigglesworth/SCANPIX

Sundhages USA tog revansch på Japan

Nu är de högst uppe på tronen igen. USA tog revansch från VM förra året och vann med 2–1 mot Japan i OS-finalen.

USA–Japan 2–1 (1–0)

Målen: 1–0 (8) Carli Lloyd, 2–0 (54) Carli Lloyd, 2–1 (63) Yuki Ogimi.

LONDON. I VM-finalen förra året vann mycket överraskande Japan på straffar mot USA. Men i OS fick amerikanskorna sin återupprättelse. Efter två mål av Carli Lloyd kan Pia Sundhages lag nu fira åt sitt andra raka OS-guld efter en 2–1-seger mot Japan.

– De utnyttjar sina spetskvalitéer och då blir det två mål, säger den svenska stjärnan Lotta Schelin till SVT.

Men det satt hårt inne. Redan i den åttonde minuten gjorde Lloyd, som även gjorde mål i förra OS-finalen, 1–0 och när stjärnan slog med ett drömskott i den 54:e minuten verkade saken klar.

Japanskorna var nära

Men japanskorna gav USA en hård match och kvitterade bara nio minuter efteråt med ett klassiskt skitmål av Yuki Ogimi.

Efter en rad chanser i samma sekvens jobbade Ogimi in bollen á la Petter Hansson eller Johan Mjällby.

Japan hade därefter några chanser att kvittera och föra matchen till förlängning men amerikanskorna lyckades hålla undan och förlängde därmed sin imponerande svit i OS.

USA har vunnit tre av de fyra olympiska spel som damfotbollen har funnits på OS-programmet. I Sydney-OS 2000 slutade de "bara" tvåa bakom våra skandinaviska grannar Norge.