Torsdag 26 Maj
Stockholm

Folkmordet i Srebrenica

Massakern i staden Srebrenica med omnejd 1995 ägde rum mellan 11 och cirka 22 juli under Bosnienkriget. Främst män och pojkar i åldern 13-78 blev mördade av den bosnienserbiska styrkan som leddes av Ratko Mladić. 

År 2004 fastställde Internationella krigsförbrytartribunalen att massakern var folkmord. Bosnien hade under kriget stämt Serbien som stat för att de var med och möjliggjorde folkmordet under kriget. Dock ansåg Internationella domstolen i Haag att även om Serbien brutit mot folkmordskonventionen eftersom de inte lyckats förhindra massakern så var staten inte direkt ansvarig för folkmordet. Däremot fastställdes beslutet av krigsförbrytartribunalen, att Republika Srpskas styrkor hade begått folkmord, av Internationella domstolen i Haag.

Flera massgravar har blivit uppgrävda och flyttade vilket har försvårat efterarbetet med att hitta alla kroppar. Det finns fortfarande runt 2000 kroppar som är oidentifierade. Det serbiska parlamentet röstade igenom 2010 en resolution att de officiellt bad om ursäkt för Srebrenicamassakern och mer borde ha gjorts för att förhindra det.

Visa resten ↓