Torsdag 30 Jun
Stockholm

Uppsala

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer, fram till 1200-talet kallades staden Östra Aros. Idag är Uppsala en av Sveriges fyra storstäder och känd i stora delar i världen för bland annat sitt universitet, Domkyrkan och arvet från Carl von Linné.


Staden har ca 222 000 invånare (2018) och har en yta på 234,44 km². 


Med bil söder från staden passerar du motorvägen på Europaväg 4 från Stockholm och på östra sidan om staden fortsätter du norrut på Uppsalaåsen mot Gävle. Från Uppsala tar det 54 minuter till Stockholm Stad med pendeltåg. 


För över tusen år sedan var Uppsala en central plats i Sverige, många vikingar bodde där och burkade mark, gårdar, gjorde långa resor och ägnade sig åt handeln. Runtom i Uppland kan du idag gå på guidade visningar, delta i temadagar och träffa arkeologer vid utgrävningar. På museum Gustavianum kan du se svärd och granatprydda hjälmar från vikingatiden.


Uppsala är en stor student stad med 40 000 studenter, universitetet i staden var Europas främsta tillgång till hög utbildning under stormaktstiden. Idag är universitetet det främsta i Sverige, det ligger även på topp 100 i världen. Totalt har 15 nobelpristagare har studerat vid Uppsalas universitet. 


Källa: Uppsala.se


Uppsala
Uppsala domkyrka bildkälla: Pontus Lundahl
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.