Uppsala

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer, fram till 1200-talet kallades staden Östra Aros. Idag är Uppsala en av Sveriges fyra storstäder och känd i stora delar i världen för bland annat sitt universitet, Domkyrkan och arvet från Carl von Linné.


Staden har ca 222 000 invånare (2018) och har en yta på 234,44 km². 


Med bil söder från staden passerar du motorvägen på Europaväg 4 från Stockholm och på östra sidan om staden fortsätter du norrut på Uppsalaåsen mot Gävle. Från Uppsala tar det 54 minuter till Stockholm Stad med pendeltåg. 


För över tusen år sedan var Uppsala en central plats i Sverige, många vikingar bodde där och burkade mark, gårdar, gjorde långa resor och ägnade sig åt handeln. Runtom i Uppland kan du idag gå på guidade visningar, delta i temadagar och träffa arkeologer vid utgrävningar. På museum Gustavianum kan du se svärd och granatprydda hjälmar från vikingatiden.


Uppsala är en stor student stad med 40 000 studenter, universitetet i staden var Europas främsta tillgång till hög utbildning under stormaktstiden. Idag är universitetet det främsta i Sverige, det ligger även på topp 100 i världen. Totalt har 15 nobelpristagare har studerat vid Uppsalas universitet. 


Källa: Uppsala.se


Uppsala
Uppsala domkyrka bildkälla: Pontus Lundahl
Visa resten ↓
3 timmar sedan
"Knivman i butik.", skriver polisen på sin hemsida.
idag 13:07
"Vapen anträffas inomhus i en hiss.", skriver polisen på sin hemsida.
idag 09:29
"Sexuellt ofredande i Årsta.", skriver polisen på sin hemsida.
idag 09:08
Rektorer har inte tillräcklig koll på att eleverna får rättvisa betyg, slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. Vi har stora problem, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo om betygssättningen.
idag 08:14
Violasten Ellen Nisbeth får Sixten Gemzéus stora musikstipendium 2023. Hon är född i Uppsala 1987 och har sedan sin uppmärksammade debut 2012 blivit en av de främsta altviolinisterna internationellt, konstaterar juryn. Hon beskrivs som en musiker med "bländande teknik, stor musikalitet och publikkontakt samt stark scennärvaro". Ellen Nisbeth säger i ett pressmeddelande att hon blev mycket glad och beskriver stipendiet som "en stor ära".
igår 19:44
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) har tillsatt ett nytt arbetsmarknadspolitiskt råd, enligt ett pressmeddelande.
igår 08:18
Konjunkturen för landets småföretagare bromsar in tydligt, visar Småföretagarbarometern från Företagarna, Swedbank och Sparbankernas riksförbund.
igår 07:48
Förra året dog 237 000 människor i väpnade konflikter runt om i världen. Det är nästan dubbelt så många som året innan och den högsta siffran sedan folkmordet i Rwanda 1994.
igår 02:54
"Person anhållen efter grov misshandel i lägenhet.", skriver polisen på sin hemsida.
3 dagar sedan 15:00
Att bara vifta med PKK-flaggor räknas inte som ett brott mot den nya terrorlagen. Men att offentligt uppmana andra att delta i en terrorstämplad grupp kan vara det, enligt en expert.
3 dagar sedan 07:52
Tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala ska rulla i gång på onsdag igen efter urspårningen vid Arlanda. Full kapacitet räknar dock inte SJ med förrän tidigast vid månadsskiftet juni-juli, rapporterar P4 Uppland.
3 dagar sedan 07:31
"Inbrott i container.", skriver polisen på sin hemsida.
3 dagar sedan 07:24
Ett halvt årtusende sedan Gustav Vasa blev kung: en borg, en bro, ett berg och en by har format Sverige. Från fattigland till välfärdsnation. Från kungamakt till demokrati, tryckfrihet och rösträtt. Och 208 år utan krig. Här är nio tidpunkter som format dagens Sverige sedan den 6 juni 1523.
3 dagar sedan 05:16
För snart ett år sedan gjorde en ny lag det möjligt att förbjuda stökiga personer från att visas i badhus och bibliotek.
3 dagar sedan 03:52
En 16-årig pojke har åtalats för brottet falskt larm, rapporterar P4 Uppland.
4 Jun, 11:41
"Bil bogserade annan bil på E4.", skriver polisen på sin hemsida.
4 Jun, 07:06
Pristak och sanktioner mot Putins olje- och gasvälde fungerar hittills ganska väl för västvärlden. Kina och Indien köper ivrigt de ryska fossila bränslena, men till priser och villkor som slår mot Moskvas krigskassa, visar en ny rapport. En växande "skuggflotta" på världshaven kan dock hota strategin.
3 Jun, 23:47
"Brand på en balkong.", skriver polisen på sin hemsida.
3 Jun, 17:08
Linköping klättrade upp på fjärde plats i den damallsvenska tabellen efter 3–1-segern över nykomlingen Uppsala.
3 Jun, 11:42
En man i 20-årsåldern vårdas för allvarliga skador efter ett misstänkt grovt rån i Uppsala, skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.