Ekonomi - Nyheter, artiklar, reportage och video

Vad är ekonomi?


Ekonomi är ett omfattande ämne som handlar om hur samhällen och individer hanterar resurser. 


Det handlar om att förstå hur pengar, varor och tjänster rör sig i ekonomin och hur man kan maximera vinst och minimera förlust. Ekonomi är en viktig del av samhället och påverkar allt från politik till vardagsliv.


Vad betyder ordet ekonomi?


Ordet ekonomi härstammar från grekiskan och orden ”oikos” och ”nomos”, vilka kan översättas till "hus" respektive "lag". Man brukar därför säga att ordet ekonomi betyder ungefär "lagen om hushåll" eller "läran om hushåll".

Vad handlar ekonomi om?


Ekonomi handlar om att hantera resurser på ett effektivt sätt. Det handlar om att förstå hur pengar, varor och tjänster rör sig i ekonomin och hur man kan maximera vinst och minimera förlust. Ekonomi är en viktig del av samhället och påverkar allt från politik till vardagsliv. Genom att förstå ekonomi kan man fatta bättre beslut och göra mer informerade val.


Vad kan man bli efter att ha pluggat ekonomi?


Genom att studera ekonomi kan man få en djupare förståelse för hur samhället fungerar och hur man kan bidra till en hållbar och stabil ekonomi på både mikro- och makronivå. 


Det finns många ekonomiska utbildningar i Sverige och de som studerat ekonomi kan välja mellan många olika yrkesvägar. Vissa blir revisorer, marknadsförare och inköpare, medan andra blir managementkonsulter och projektledare. 

26 Mar, 14:06
Det är lätt att göra bort sig när man gör det dyraste köpet i livet: En bostadsrätt. Privatekonomen Arturo Arques granskade sin nuvarande bostadsrättsförening innan köpet, och ger här sina 5 bästa tips för hur du gör när du granskar BRF:ens ekonomi.
26 Mar, 13:16
Två arkitekter startade en ny firma mitt i konkursvågen. – Det låter kanske inte riktigt klokt. Men det här är vår dröm, säger Nabil.
25 Mar, 16:46
Skatteverket har skickat ut deklarationen. Det här gäller för dig som behöver hjälp med att hantera deklarationen från Skatteverket.
25 Mar, 16:34
Styrräntan är historiskt hög. På onsdag kommer ett avgörande beslut från Riksbanken som i teorin skulle kunna höja eller sänka räntan. – Nu är inte frågan om, utan när räntesänkningen kommer. Troligen i maj, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.
25 Mar, 15:29
Kemikalieinspektionen har i tio år inspekterat Dollarstore. Flera giftiga ämnen har hittats i Dollarstores varor. Läs mer på Nyheter24!
25 Mar, 10:53
Hur går det egentligen för Clas Ohlson? Omsättningen ökar, vinsten ökar och det kommande året ska man öppna 10 nya butiker i Sverige.
24 Mar, 14:24
Pensionsspara? Lägger du undan ett par hundra kronor i månaden kan du höja pensionen med tusenlappar de första åren. Läs mer på Nyheter24!
24 Mar, 10:39
Hur mycket pengar bör man lägga undan varje månad? Nyheter24 frågade Lyxfällan-programledarna Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk.
23 Mar, 11:18
Är du redo om du ställs inför en ekonomisk kris? Förmodligen inte. Den ekonomiska preppern Martin Svennberg ger sina bästa tips.
22 Mar, 16:06
Listan på lovande aktier när Nvidias kometresa tappar fart, kallas för Granolas, och ett svenskt bolag är med på müslilistan.
22 Mar, 14:34
För låginkomsttagare innebär pensionen en höjning med inkomsterna med hela 27 procent, eller dryga 3 000 kronor i snitt. Det visar uppgifter som Nyheter24 begärt ut.
22 Mar, 14:08
Skaffa ny mobil? Nu kan du panta din gamla mobil i Lidl:s butiker och tjäna pengar. Läs mer om Lidl-butikerna som pantar telefoner här!
22 Mar, 12:59
Ditt buffertsparande mellan 10 000 och 50 0000 kronor borde du ha på banken. Här har vi listan från de sopigaste till de bästa räntorna.
22 Mar, 10:30
Det är ingen hemlighet att bostadskostnaderna är höga, men det finns knep för att minska utgifterna som bostadsägare. Nu avslöjar nämligen revisorn Mikael Johansson sitt bästa tips för att minska skatten.
21 Mar, 16:15
Många svenskar har sett sitt sparande falla på grund av felinvesteringen. Inkassojätten Intrum har tappat 90 procent av sitt börsvärde.
20 Mar, 14:45
City Gross beslut att sluta sälja kaffe från Zoégas hyllas av kunderna. Läs mer om varför City Gross slutar sälja Zoégas kaffe här!
20 Mar, 14:26
Efter USA:s oväntat höga inflation i februari har kronan tillfälligt fallit i värde. Men det mesta pekar på en starkare krona under året.
19 Mar, 22:10
Fler väljer rörlig ränta för att inte missa räntesänkningarna. Men man kan få del av sänkningen ännu tidigare om man gör precis tvärt om.
19 Mar, 16:47
Det finns en börs i Norden som tappat mark i år när nästan alla andra västerländska index visat gröna siffror – i Helsingfors.
19 Mar, 13:53
På tisdagsnatten fattade Japan ett historiskt beslut och höjde styrräntan över noll för första gången på 17 år. Men vad betyder det?
1 ... 4 5 6 7 8 9 10 ... 49