Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, tycker att det fortfarande finns ett stort problem med näthat.
1 av 4
Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, tycker att det fortfarande finns ett stort problem med näthat. - Foto: TT Nyhetsbyrån
"Vad jag kan se finns det ingen tendens till att näthatet skulle ha lättat, utan det är fortfarande väldigt påtagligt", säger hon till Nyheter24.
2 av 4
"Vad jag kan se finns det ingen tendens till att näthatet skulle ha lättat, utan det är fortfarande väldigt påtagligt", säger hon till Nyheter24. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Förutom att Gudrun Schyman uppmanar människor att anmäla om de drabbas av näthat berättar hon att Feministiskt initiativ inte har snickrat fram någon konkret plan för hur de vill bekämpa problemet.
3 av 4
Förutom att Gudrun Schyman uppmanar människor att anmäla om de drabbas av näthat berättar hon att Feministiskt initiativ inte har snickrat fram någon konkret plan för hur de vill bekämpa problemet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Gudrun Schyman.
4 av 4
Gudrun Schyman. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Gudrun Schyman om hatet: "Man dricker inte Ramlösa med nazister"

Trots att det har varit mycket debatt om näthat de senaste åren finns problemet fortfarande kvar. Vad har Fi för plan för att bekämpa det?


Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, tycker att det fortfarande finns ett stort problem med näthat.

– Vad jag kan se finns det ingen tendens till att näthatet skulle ha lättat, utan det är fortfarande väldigt påtagligt, säger hon till Nyheter24.

Förutom att Gudrun Schyman uppmanar människor att anmäla om de drabbas av näthat berättar hon att Feministiskt initiativ inte har snickrat fram någon konkret plan för hur de vill bekämpa problemet.

Hon pratar mer om att "öppna upp diskussionen".

– Jag menar att nätet inte är något specifikt, utan det är ju en del av den problematik som finns i samhället – näthat och näthot. Och rätten att demonstrera och finnas på plats används nu av nazisterna. Där ser vi ju hur väldigt många står handfallna och tycker att man får ta debatten, säger Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Feministiskt initiativ ska bojkotta politikerveckan i Almedalen i Visby. Anledningen är att de vill protestera mot att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått hyra plats av arrangörerna för propagandaspridning och tal.

– Man för ju inte debatt med nazister på jämbördig basis. Man sitter ju inte i en panel och utbyter åsikter medan man dricker Ramlösa. Det är inte så det går till. Nazisterna går ju till attack. De använder våld, säger Gudrun Schyman.

Tycker du att yttrandefriheten är för vid?

– Nej, yttrandefriheten kan aldrig bli för vid. Men vi har till exempel en lagstiftning som hets mot folkgrupp och den behöver användas. Vi borde ha en lagstiftning som förbjuder nazistisk organisering.

Gudrun Schyman. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Näthatet drabbar även politiker. Sedan förra valet har majoriteten av Sveriges kommunpolitiker på toppnivå utsatts för hot och trakasserier, enligt en undersökning som tidningen Dagens Samhälle gjorde nyligen.

Gudrun Schyman själv har ett eget sätt att hantera näthat när hon drabbas av det.

– Jag blockar personer eftersom det inte är personer som har en ambition att föra en diskussion och utbyta åsikter, utan hot och hat har ett helt annat syfte och det är att tysta, säger Gudrun Schyman.

Varje dag får massa människor ta emot näthat. Nyheter24 lät några barn läsa upp vad som skrivs och resultatet är riktigt obehagligt. Se klippet här:

Här är fler artiklar i vår granskning av situationen med näthatet:

Läs om Mina Dennert som startade en Facebook-grupp mot näthat – och hur det fick med den sen.

Moderattoppen Tomas Tobé vill lösa problemen med näthat genom hårdare straff, och Irena Pozar stämmer staten eftersom näthatare friades i rätten.

Även nya lagändringar som ska krossa näthatet är också på gång.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gör politikerna tillräckligt för att bekämpa näthat?
Tack för din röst!