Förra året startade journalisten och författaren Mina Dennert en aktionsgrupp på Facebook.
1 av 3
Förra året startade journalisten och författaren Mina Dennert en aktionsgrupp på Facebook. - Foto: Privat / Facebook / TT Nyhetsbyrån
Tanken var att gruppens medlemmar aktivt skulle tipsa varandra om kommentarsfält där det fanns hat, rasism och sexism – för att sedan slå tillbaka med fakta, källor och motargument. Allt i en trevlig ton.
2 av 3
Tanken var att gruppens medlemmar aktivt skulle tipsa varandra om kommentarsfält där det fanns hat, rasism och sexism – för att sedan slå tillbaka med fakta, källor och motargument. Allt i en trevlig ton. - Foto: Pressbild
Journalisten och författaren Mina Dennert, 41.
3 av 3
Journalisten och författaren Mina Dennert, 41. - Foto: Privat

Mina, 41, startade Facebook-grupp mot hat​ – så gick det sen

Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som söker upp hot och kränkningar för att krossa det. Så här gick det sen.


Förra året startade journalisten och författaren Mina Dennert, 41, en aktionsgrupp på Facebook.

Tanken var att gruppens medlemmar aktivt skulle tipsa varandra om kommentarsfält där det fanns hat, rasism och sexism. Sedan skulle medlemmarna slå tillbaka – med fakta, källor och motargument. Allt i en trevlig ton.

Facebook-gruppen fick namnet "#jagärhär". I november hade den 3 300 medlemmar.

Idag har det antalet vuxit till över 73 000.

– I början var jag nästan lite orolig för hur det skulle gå, men den oron är borta nu när vi har blivit mer etablerade. Vi har bidragit till att lyfta frågorna om det politiska näthatet och alternativa fakta. Fler vet vad det handlar om idag, säger Mina Dennert till Nyheter24.

Mina Dennert. Bildkälla: Pressbild

"#jag är här" har på bara ett halvår vunnit flera priser. Facebook-gruppen har också fått in donationer och bildat en ideell förening. Idag är de inte bara aktivister på nätet, utan håller även i föreläsningar och anordnar kampanjer.

– Möjligheten med föreningen är att vi nu kan flytta ut det vi gjort online även utanför nätet, säger Mina Dennert.

Konceptet har även spridit sig utanför Sveriges gränser. Numera finns "#jag är här"-grupper i Tyskland, Norge, Finland, Slovakien och Storbritannien.

Och alla heter "jag är här" på sina respektive språk.

– De kontaktade mig och så gav jag dem konceptet och coachade dem i hur de kan tänka, säger Mina Dennert.

Vad drar du för slutsats av att så många sådana här grupper har startats?

– Den negativa och lite tråkiga aspekten är att de behövs, att det politiska näthatet har fått ta över kommentarsfälten och styra debatten även i övriga Europa. Det är exakt samma retorik. Det är samma folk man hatar och samma alternativa information som man sprider, säger Mina Dennert.

Se också klippet med Youtube-stjärnan Angelina Berge när hon berättar om näthatet som hon har utsatts för:

Här är fler artiklar i vår granskning av situationen med näthatet:

Läs om när Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ , berättar om varför partiet bojkottar politikerveckan i Almedalen i Visby.

Moderattoppen Tomas Tobé vill lösa problemen med näthat genom hårdare straff , och Irena Pozar stämmer staten eftersom näthatare friades i rätten.

Även nya lagändringar som ska krossa näthatet är också på gång.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas Facebook-gruppen?
Tack för din röst!