Situationen med näthatet i Sverige i juni 2017 är mörk, inte minst för de unga.
1 av 5
Situationen med näthatet i Sverige i juni 2017 är mörk, inte minst för de unga. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det menar Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.
2 av 5
Det menar Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Tomas Tobé vill se "ökade ansträngningar" för att ta itu med problemet med näthat. Inte bara från politikerna, utan även från polisen.
3 av 5
Tomas Tobé vill se "ökade ansträngningar" för att ta itu med problemet med näthat. Inte bara från politikerna, utan även från polisen. - Foto: TT Nyhetsbyrån
För att vässa kampen mot hot och kränkningar på nätet ytterligare vill Tomas Tobé få på plats en ny lagstiftning, bland annat en ny lag som heter "olaga integritetsintrång".
4 av 5
För att vässa kampen mot hot och kränkningar på nätet ytterligare vill Tomas Tobé få på plats en ny lagstiftning, bland annat en ny lag som heter "olaga integritetsintrång". - Foto: TT Nyhetsbyrån
Han vill skärpa lagen om kränkande fotografering.
5 av 5
Han vill skärpa lagen om kränkande fotografering. - Foto: Pexels

Tomas Tobé: Utan hårdare straff kan inte näthatet stoppas

Tomas Tobé (M) tycker att det kan vara naivt att enbart lita till skola och föräldrar när det kommer till att förebygga och bekämpa näthat.


Situationen med näthatet i Sverige i juni 2017 är mörk, inte minst för de unga. Det menar Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Sverige har allvarliga problem. Dels med att näthatet ökar, och att så lite leder till fällande domar. Sen är det ju inte bara ungdomar som begår näthat, men det är där jag upplever att det får så oerhört tragiska konsekvenser med både pojkar och flickor som får väldigt stora bekymmer, säger han till Nyheter24.

Tomas Tobé. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men det finns också lösningar på problemet, menar Tomas Tobé, och lyftar fram tre konkreta saker som han menar kan motverka näthat rejält:

1. Öka polisens kunskap

Tomas Tobé vill se "ökade ansträngningar" för att ta itu med problemet med näthat. Inte bara från politikerna, utan även från polisen.

– Jag tror att vi behöver öka polisens närvaro och kunskap på nätet, det vill säga skapa en större förståelse för vad som händer, säger han.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

2. Inför nytt brott

För att vässa kampen mot hot och kränkningar på nätet ytterligare vill Tomas Tobé se en ny lagstiftning, bland annat ett nytt brott som heter "olaga integritetsintrång". Det skulle göra det olagligt att sprida material som kan kränka en annan person, till exempel genom nakenbilder och hämndporr.

Ett sådant nytt brott är dock redan på gång. Regeringen lämnade nyligen in en så kallad lagrådsremiss, alltså ett utkast till en lag som ska granskas av myndigheten Lagrådet innan det lämnas till riksdagen för omröstning.

– Alliansen tillsatte en utredning som tog fram förslag, och så har regeringen återkommit med det förslaget. Det tycker jag i grunden är bra. Den skulle behöva komma på plats så snabbt som möjligt, säger Tomas Tobé.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

3. Skärp fotolagen

Tomas Tobé vill skärpa lagen om kränkande fotografering. Anledningen är att det funnits flera misstänkta fall av kränkningar vid fotografering som inte lett till fällande domar, trots att den drabbade har anmält.

– Ett exempel handlar om en kvinna som blev fotograferad när hon stod i en provhytt. Men på grund av att hon upptäckte personen när det skedde ansåg man att det inte var en kränkande fotografering. Det tycker jag är ett exempel som visar att den här lagen inte riktigt passar det här på ett rimligt sätt, utan jag tycker att alldeles oavsett om den här kvinnan hade upptäckt det eller inte borde det ha lett till en fällande dom.

Bildkälla: Pexels

Men går det verkligen att lagstifta bort näthat, eller kan kanske lösningen ligga i förebyggande arbete från till exempel föräldrar och i skolor? Tomas Tobé anser att utan hårdare straff kan inte näthatet stoppas.

Moderattoppen tycker rent av att det kan vara naivt att enbart lita till skola och föräldrar.

– Vi tycker att det är självklart att vi har tuffa straff och vi vill att man ska utreda när människor begår brott. De här brotten är inte mindre allvarliga för att de sker genom publiceringar på sociala medier, utan tvärtom kan ju ett sådant brott idag få så mycket större spridning.

Vad tror du om näthat i framtiden?

– Min förhoppning är givetvis att det här går att stävja. Men då måste vi nog också visa att det får väldigt tydliga konsekvenser, och det tror jag inte är bilden idag. Om vi inte ser till att det här får tuffa konsekvenser tror jag tyvärr att det kommer att öka, säger Tomas Tobé.

Se också klippet från när statsminister Stefan Löfven står upp mot näthatet:

Här är fler artiklar i vår granskning av situationen med näthatet:

Läs om när Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, berättar om varför partiet bojkottar politikerveckan i Almedalen i Visby.

Läs om Mina Dennert som startade en Facebook-grupp mot näthat – och hur det fick med den sen.

Irena Pozar stämmer staten eftersom näthatare friades i rätten.

Även nya lagändringar som ska krossa näthatet är också på gång.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behövs hårdare straff för att få bort näthatet?
Tack för din röst!