Onsdag 23 Jun
Stockholm

Kommentaren "kniv i fi**an" inte ofredande – nu stämmer Irena staten

1 av 3
2 av 3
Nyheter24:s Irena Pozar.
3 av 3
Nyheter24:s Irena Pozar. Foto: Magda Omerspahic

Irena Pozar utsattes för grova kränkningar på nätet. Hon drog sin hatare inför rätta, men mannen friades. Nu stämmer hon staten istället.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När journalisten Irena Pozar jobbade på Nyheter24 för några år sedan skrev hon en krönika om feministiska män. Det uppskattade inte en 27-årig man – som då skrev så här till henne:

"Det är sexistiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister".

Irena Pozar polisanmälde mannen.

– Jag trodde att bara polisen får fast honom så kommer allt att vara lugnt. Och han erkände ju allting så det var aldrig en sådan fråga. Men det gick ändå inte, berättar hon för Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Mannen dömdes i tingsrätten för den grova kränkningen, men domen revs upp av Svea hovrätt – och mannen gick fri. Detta var nästan två år sedan.

– Hovrätten sa att lagen inte räckte till. De tyckte att han skulle dömas, men det gick inte att döma honom, säger Irena Pozar.

Efter att mannen friades valde Högsta domstolen att inte ta upp fallet. Därför valde Irena Pozar i våras att stämma svenska staten eftersom hon inte tyckte att den kunde ge henne "tillräckligt med rättsskydd".

Hon har hela tiden fått hjälp av Institutet för juridik och internet, och nu har de även hjälpt henne att lämna in en stämningsansökan till justitiekanslern.

– Vi anser att Sverige inte har tillhandahållit ett fullgott skydd för hennes integritet. Det bör inte gå att leverera den här typen av kränkningar till någon ostraffat, säger Amanda Redin, verksamhetschef Institutet för juridik och internet.

Om Irena Pozar får rätt mot staten kan hon vänta ett skadestånd.

Irena Pozar. Bildkälla: Nyheter24

Fallet ligger just nu hos justitiekanslern, en myndighet som ska hålla koll på att andra myndigheter i Sverige följer lagarna.

– Vi hoppas på ett svar från justitiekanslern inom ett halvår. Om det blir avslag där går vi till Europadomstolen som är sista anhalten. Sedan har jag gjort allt jag kan, säger Irena Pozar.

Hur hela den här historien slutar återstår alltså att se.

Men om fallet skulle gå till Europadomstolen har Irena Pozar väldigt små chanser att få mannen dömd, tror hon.

– Särskilt med tanke på att den här frågan kopplas mycket till yttrandefrihet och Europadomstolen vill inte gärna lägga sig i ett annat lands yttrandefrihetslagar. Däremot i Sverige vet ju justitiekanslern och våra politiker om att det här är ett väldigt stort problem, så det skulle också finnas en poäng i att de utreder det ordentligt, säger Irena Pozar.

Här är fler artiklar i vår granskning av situationen med näthatet:

Läs om när Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ , berättar om varför partiet bojkottar politikerveckan i Almedalen i Visby.

Läs om Mina Dennert som startade en Facebook-grupp mot näthat – och hur det fick med den sen.

Moderattoppen Tomas Tobé vill lösa problemen med näthat genom hårdare straff.

Även nya lagändringar som ska krossa näthatet är också på gång.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att Irena Pozar får rätt mot staten?
Tack för din röst!
Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 23 Mar 2016, 14:56