Robinson-profil dömd
En deltagare i årets Robinson 2024 är tidigare dömd för vapenbrott. Det var under Operation Rimfrost som polisen fick upp ögonen för profilen. Bilden visar polisen under arbetet med operation Norrsken, som var en del av den nationella särskilda polisinsatsen Rimfrost. Till höger: Vapnet och Ikeapåsen som polisen beslagtog. - Foto: Johan Nilsson/TT Bild, Polisens förundersökningsprotokoll. Bilden är ett montage.

Robinson-profil dömd till fängelse – avslöjades i Operation Rimfrost

Nu kan Nyheter24 avslöja att en deltagare i årets Robinson 2024 är dömd till fängelse. Efter mordet på en 15-årig pojke inledde polisen Operation Rimfrost – och det var då de fick korn på Robinson-profilen.


Realityprogrammet Robinson 2024, under ledning av programledaren Anders Lundin, har precis haft premiär i TV4. 

Anders Lundin är programledare för Robinson 2024. Bildkälla: Ali Lorestani/TT Bild

Nytt för i år är att lag nord och syd har delats in efter kön. Lag nord utgörs av kvinnorna, och i lag syd hittar vi de manliga deltagarna. 

Nu kan Nyheter24 avslöja att en av deltagarna som tävlar i årets säsong tidigare har dömts till fängelse för vapenbrott

Robinson-profilen fångades upp i Operation Rimfrost

Den 9 november 2019 sköts en 15-årig pojke till döds i Malmö. Mordet skakade hela Sverige, och fick polisen att utlysa en särskilt nationell händelse. 

Blommor och ljus vid platsen där en 15-årig pojke mördades i Malmö. Bildkälla: Johan Nilsson/TT Bild

Andra uppmärksammade nationella händelser är enligt tidningen Svensk Polis bland annat Barack Obamas besök i Stockholm år 2013, terrordådet på Drottninggatan år 2017 och skogsbränderna år 2018.

I slutet av november 2019 inledde polisen den nationella operationen Rimfrost som riktade in sig på att främst reducera mord och sprängningar inom gängmiljön. Ett annat mål med operation Rimfrost var att öka beslag av vapen och sprängmedel. Det är här Robinson-profilen kommer in i bilden.

Stefan Hector, nationell kommenderingschef NOA, och Stefan Sintéus, regional kommenderingschef, håller pressträff om den trygghetsmätning som gjorts inom ramen för operation Rimfrost. Bilden är från maj 2020. Foto: Andreas Hillergren / TT

Under den särskilda polisinsatsen Rimfrost riktade polisen in sig på en man i 40-års åldern som tidigare avtjänat ett långt fängelsestraff för bland annat mord och rån. Polisen misstänkte att 40-åringen var inblandad i narkotikabrottslighet, och de inledde både telefonavlyssning och spaning. 

I utredningen kring Robinson-profilen förekommer flera olika personer, men de som är mest centrala är 40-åringen, Robinson-profilen själv, en gängmedlem och en man som vi kallar för cyklisten. 

Den välkända gängkriminella mannen förekommer i polisens utredning runt Robinson-profilen och 40-åringen. Den gängkriminella dömdes även han i samma mål som Robinson-profilen.

Poliser under arbetet med Operation Rimfrost. Bilden är inte från insatsen mot Robinson-profilen. Bildkälla: Johan Nilsson/TT Bild

Polisen grep cyklist – som hade vapen i Ikea-påse på styret

Under avlyssningen av 40-åringen så väcktes det nya misstankar om vapenbrott, och polisen bedrev spaning utanför Robinson-profilens lägenhet. 

Under spaningsarbetet i april 2020 såg polisen hur Robinson-profilen överlämnade en Ikea-påse till en man som sedan gav sig av på cykel. 

Polisen bestämde sig för att stoppa mannen, och i den blåa Ikea-påsen som den cyklande mannen hade hängande på styret så hittade polisen en pistol och tillhörande magasin.

Ikea-påsen som Robinson-profilen förvarade vapnet i. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Polisen som kontrollerade cyklisten skriver i sitt PM att den cyklande mannen med lätthet hade kunnat sträcka sig ner i kassen och få upp pistolen. Polisen skrev även att ingripandet skedde på en cykelbana – en allmän plats – med mycket folk i rörelse. Cykelvägen är även i nära anslutning till bostadshus, och andra lokaler där folk rör sig till fots.

Vapnet som polisen beslagtog. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Vapnet hade den cyklande mannen i sin tur fått från Robinson-profilen, som hade förvarat vapnet i sin lägenhet.

Polisen fortsatte avlyssningen och spaningsarbetet ett par veckor innan de i början av maj 2020 slog till och grep Robinson-profilen i dennes lägenhet. 

Robinson-profilens förklaring: Skuld på 10 000 kronor anledningen till vapenbrottet

Robinson-profilen är barndomsvän med 40-åringen, och är medveten om att 40-åringen är kriminell. 

Men efter att ha drabbats av ekonomiska problem såg Robinson-profilen ingen annan utväg än att låna pengar av 40-åringen. 

Totalt rörde det sig om 10 000 kronor. När 40-åringen några månader senare bad Robinson-profilen om en tjänst så kände hen sig, enligt egen utsago, "tvungen att ställa upp".

Den 5 mars 2020 så möttes Robinson-profilen och 40-åringen på ett hotell, och där fick Robinson-profilen en röd påse. I förundersökningsprotokollet ser vi att det är en röd shoppingpåse med reklam för jordnötter på.

I den här röda påsen, som låg i Ikea-påsen, fanns vapnet och magasinet. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

På väg hem från hotellet stoppades Robinson-profilen av polisen – men de undersökte inte vad hen hade i sin påse. 

Just den händelsen nämns även i domen. Detta då Robinson-profilen efter poliskontrollen ringde upp 40-åringen och berättade om hur nära ögat det var. 40-åringen skrattade då och sa att Robinson-profilen borde ha "bajsat på sig".

Vapnet: En modifierad pistol med kaliber 7,65 mm Browning

Pistolen som Robinson-profilen förvarade i sitt hem var av modellen Ekol Firat Compact, tillverkad i Turkiet. 

En preliminär bedömning av vapnet visade att det ursprungligen var ett start/signalvapen med blockerad pipa. Men pistolen hade modifierats till ett skarpt skjutvapen genom att pipan borrades upp. 

I förundersökningsprotokollet som Nyheter24 har tagit del av står det att läsa att vapnet efter modifieringen kan skjuta skarpa kulpatroner i kaliber 7,65 mm Browning. Det kan även kallas för 32 Auto och .32 ACP.

Det modifierade vapnet som Robinson-profilen förvarade. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll
Robinson-profilen dömdes för att ha förvarat vapnet i sin lägenhet. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Robinson-profilen dömdes till fängelse

För sin förvaring av vapnet så dömdes Robinson-profilen till fängelse. I domen skriver tingsrätten att Robinson-profilen är tidigare ostraffad och lever under ordnade förhållanden. Normalt sett rör hen sig inte i kriminella miljöer, men på grund av "missriktad lojalitet" så förvarade hen vapnet. 

Samtidigt skriver tingsrätten att hen var medveten om 40-åringens kriminalitet och borde ha förstått att vapnet skulle användas till att begå brott.

I oktober 2020 dömdes Robinson-profilen till fängelse i nio månader. Enligt handlingar från Kriminalvården som Nyheter24 har tagit del av så skulle hen inställa sig i mars 2021, och tidigaste datum för villkorlig frigivning bedömdes till augusti samma år.

TV4 svarar: "Vi har självklart pratat med deltagaren om det"

Mia Lindqvist är programchef på TV4. I en kommentar till Nyheter24 berättar hon att kanalen är medvetna om profilens förflutna. 

– Vi har gjort bakgrundskontroller på alla våra deltagare. I det här fallet handlar det om ett brott som deltagaren har avtjänat sitt straff för och vi har självklart pratat med deltagaren om det, säger Lindqvist.

Robinson-deltagaren har avböjt intervju med Nyheter24. 

TV4 var medvetna om deltagarens förflutna men valde att ta med hen i Robinson 2024 ändå. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

TV4-deltagarnas mörka förflutna 

Det här är inte första gången som TV4 har plockat in deltagare som har levt i kriminalitet eller drogmissbruk. År 2020 kunde Nyheter24 avslöja att Big Brother-deltagaren, och sedemera BB-vinnaren, Sami Jakobsson hade ett förflutet i högerextrema kretsar, och innan han klev in i BB-huset täckte han över flera nazisttatueringar föreställande bland annat hakkors.

Innan Sami Jakobsson gick in i Big Brother-huset täckte han över sina nazisttatueringar, som bland annat föreställde hakkors och sifferkombinationen 1488 – som står för Heil Hitler. Bildkälla: TV4, SVT.

År 2022 lämnade plötsligt Robinson-deltagaren Daniel Granlund programmet – mitt i natten. Senare framkom det att Granlund innan inspelningen gripits med 1,5 kilo knark. 

Under inspelningen så föll domen – åtta månaders fängelse. Då var TV4-produktionen helt tagna på sängen, då Granlund valt att inte berätta något om narkotikabrottet.

Magnus Kannebro som var med i Robinson 2023 dömdes år 2009 till fängelse för grovt narkotikabrott. I Robinson berättade han öppet om sitt forna missbruk och om hur han tog sig ur det.

Alexander Strandberg är ett välbekant ansikte för Robinson-tittarna. Han var med i Robinson 2022, och är nu tillbaka i Robinson 2024. Strandberg lever idag ett ordnat familjeliv. Men så har det inte alltid varit. 

Alexander Strandberg. Bildkälla: TV4

Han har varit öppen med att han tidigare befann sig i ett drogmissbruk som gick så långt att han år 2013 tog en överdos och dödförklarades.

– Jag gick in på toaletten på morgonen för att ta min dagliga dos av heroin och det blev för mycket. Det slutade med en överdos och jag dog inne i vårt badrum, har han berättat för Expressen.

Hans fru Karin hörde en smäll och öppnade badrumsdörren med en kniv utifrån. Karin fick sedan göra hjärt och lungräddning i över 20 minuter. Alexander överlevde mirakulöst.

Personerna i utredningen kring Robinson-profilen

40-åringen
40-åringen är en välkänd kriminell man som har avtjänat ett långt fängelsestraff för bland annat ett uppmärksammat mord och rån. Efter att ha frigivits från fängelset har han fortsatt sin kriminella bana med bland annat vapenbrott och narkotikabrott.

40-åringen och Robinson-profilen är gamla barndomsvänner. Det var 40-åringen som lånade ut 10 000 kronor till Robinson-profilen. 40-åringen dömdes för grovt vapenbrott, medhjälp till grovt vapenbrott, narkotikabrott, ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Påföljden för 40-åringen blev fängelse i tre år.

40-åringen lånade ut pengar till Robinson-profilen.

Gängmedlemmen 
En man som har en lång kriminell bakom sig och har kopplingar till gängmiljön. Han avtjänar just nu ett fängelsestraff, och enligt handlingar från Kriminalvården är tidigaste möjlighet för frigivning satt till september 2024. Mannen förekommer i flera olika utredningar där flera personer oberoende av varandra har uttryckt stor rädsla för mannen. 

Ur en dom mot mannen som Nyheter24 har tagit del av står det följande att läsa: "NN vet att han har gjort hemska saker mot andra personer", "NN ser väl inte så snäll ut" och "NN var rädd för att bli skadad eftersom NN är hårda killar att ha att göra med". I målet där Robinson-profilen var inblandad dömdes gängmannen för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Påföljden blev två år fängelse.

En man med kopplingar till gängmiljön figurerar också i utredningen.

Robinson-profilen 
Robinson-profilen har inget kriminellt förflutet, men är barndomsvän med 40-åringen. Robinson-profilen dömdes till fängelse för vapenbrott då hen förvarat pistolen och magasinet i sin lägenhet.

Robinson-profilen dömdes för vapenbrottet.

Cyklisten 
Cyklisten är den man som träffade Robinson-profilen och fick Ikeapåsen innehållande vapnet. Han dömdes för narkotikabrott, ringa narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han friades för grovt vapenbrott, och dömdes till skyddstillsyn.

Under spaningsarbetet såg polisen hur Robinson-profilen överlämnade Ikea-påsen till cyklisten. Cyklisten greps bara några minuter senare. Polisen väntade med att slå till mot Robinson-profilen.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!