Hyrorna för 17 000 lägenheter höjs.
Hyrorna för 17 000 lägenheter höjs. - Foto: Judit Nilsson/SvD/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Flera hyresvärdar höjer hyran – 17 000 bostäder drabbas

Nu höjs hyran för 17 000 lägenheter. Hittills har fastighetsägarna gått ut med att de vill höja hyrorna med 12 procent men efter en förhandling med Hyresgästföreningen har de nya hyrorna landat.


Nu står det klart: Hyran kommer att höjas för 17 000 lägenheter i Stockholmsområdet. Detta efter en lång förhandling mellan olika fastighetsägare och Hyresgästföreningen, enligt Mitti

Efter hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägarna kommer hyrorna på flera ställen att höjas att höjas i snitt med 4,96 procent.

Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa

Kristoffer Burstedt som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen har sagt till Mitti att förhandlingarna har varit tuffa och konstruktiva. 

– Jag är trygg med att vi har gjort allt vi kan för att hålla nere de här hyreshöjningarna så mycket det går, säger han.

Det är tre hyresvärdar verksamma i Stockholm som kommer att hyra hyrorna eller som redan har gjort det i samband med årets början. 

Nästa års hyreshöjning kan bli rekordhög: "Bra att lägga undan pengar"

Här är hyresvärdarna som höjer hyran 2024

Victoriahem kommer att höja hyran för sina bostäder med 4,87 procent. Hyresvärden har 10 250 bostäder i Huddinge, Botkyrka, Haninge, Södertälje och Nynäshamn. Höjningen kommer att gälla från och med den första februari 2024.

Den andra hyresvärden som höjer hyran är Wilhelm. Där har hyran redan höjts, vilket man verkställde från och med första januari 2024. Då gick hyran upp med 4,93 procent vilket drabbade bostäder i Upplands Väsby, Järfälla, Stockholm, Haninge, Botkyrka och Täby.

Slutligen har även hyresvärden John Mattson bestämt sig för att höja hyran för sina hyresgäster. Den första januari 2024 höjde man hyran med 5,15 procent för bostäder i Lidingö och Sollentuna, enligt Hyresgästföreningen. 

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Här har hyrorna höjts mest 2024 – kommunen som toppar listan

Så kan du få pengarna tillbaka om du betalar för mycket i hyra

Hyrorna rekordhöjs i Malmö

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!