9 livsviktiga anledningar till varför barn bör röra på sig

9 fakta som förklarar varför alla barn bör vara aktiva minst ett par gånger i veckan.


1. Kan ej ersättas med piller

Fysisk aktivitet sätter igång en kaskad av olika reaktioner i kroppen som är så omfattande att de aldrig kommer att kunna ersättas med ett piller.

Bildkälla

2. Endorfinkick

Så lite som 30 minuters hård träning verkar kunna ge en endorfindos som motsvarar upp till 10 mg morfin. Det är ungefär vad du får om du kommer in till sjukhuset efter att ha brutit benet.

Bildkälla

3. Motverkar depression

I dag vet man att delar av hjärnan kan krympa lite när man är deprimerad. Det gäller särskilt minnescentrat hippocampus. Forskningen har också avslöjat att det bildas nya celler i minnescentrat när man tillfrisknat från depression. MEN även träning gör så att det bildas nya hjärnceller i hippocampus. Det finns därför mycket som tyder på att träning botar depression.

Bildkälla

4. Minskad risk för sjukdomar

Listan över sjukdomar där risken minskar om man rör sig regelbundet blir längre och längre för varje år.

Bildkälla

5. Avgörande för framtiden

Aktuell forskning talar för att våra aktivitetsvanor under uppväxtåren (0–18 år) har betydelse för både vår fysiska och mentala hälsa såväl under uppväxtåren som senare, i vuxenlivet.

Bildkälla

6. "Window of opportunity"

Forskning har visat att de största effekterna av fysisk aktivitet på benmassan uppkommer före puberteten, och man talar därför om ett ”window of opportunity”.

Bildkälla

7. Skolidrott ökar benmassan

I en svensk studie hade 13-åriga flickor som fått skolidrott fem gånger i veckan från sju års ålder högre benmassa än de som bara idrottat en – två gånger i veckan. Samma fakta visar att fortsatt daglig skolidrott bevarade den större benmassan ända upp till 18 års ålder.

Bildkälla

8. Viktigast innan puberteten

En insättning på benbanken kan alltså göras relativt enkelt, och av alla, om möjligheter till regelbunden viktbärande aktivitet ges under uppväxten. Sådan aktivitet bör utföras tre eller fler dagar i veckan. Och det är viktigt att sätta igång redan i god tid före puberteten.

Bildkälla

9. Mindre benägen att ta droger

Motion verkar göra människor mindre benägna att använda droger. Det tros vara på grund av att man får en kick av att träna.

Bildkälla

Källa: "Hälsa på recept" av Anders Hansen och Carl Johan Sundberg.

VILL DU OCKSÅ DUBBLA SKOLIDROTTEN? LÄS MER HÄR:


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också dubbla skolidrotten?
Tack för din röst!