I dag saknas forskning som visar att stillasittande är skadligt för barn.
1 av 3
I dag saknas forskning som visar att stillasittande är skadligt för barn. - Foto: Jessica Gow / TT
Vuxna påverkas negativt av för mycket stillasittande.
2 av 3
Vuxna påverkas negativt av för mycket stillasittande. - Foto: Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX / TT
Det finns samband mellan tv-tittande och övervikt hos barn men forskare är osäkra på varför.
3 av 3
Det finns samband mellan tv-tittande och övervikt hos barn men forskare är osäkra på varför. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Barn påverkas inte av stillasittande – saknas forskningsbelägg

I de nya riktlinjerna för barns rörelse finns rekommendationer för hur mycket barn ska röra sig – men inget om hur mycket de kan sitta still.


Det är klart att vuxna tar skada av alltför mycket stillasittande. Något som kan tänkas återspeglas hos barn men så är inte fallet. Enligt de senaste forskarrönen finns det inget som tyder på att barns hälsa påverkas av stillasittande, enligt Vetenskapens värld, avsnitt 9, som handlar om barn och idrottande.

I vår kommer forskare att lägga fram ett nytt förslag på rekommendationer för barns fysiska aktivitet. Det kommer att rekommendera att barn rör sig minst en timme om dagen och ägnar sig åt någon mer ansträngande träning minst tre gånger i veckan. Det kommer alltså att finnas tydliga riktlinjer på hur mycket rörelse som krävs. Däremot kommer det inte att finnas rekommendationer för hur mycket barn kan sitta stilla.


Bildkälla: TT

– När man tittar på effekterna av stillasittande hos barn så skiljer de sig lite från effekterna hos vuxna. Hos vuxna ser man ganska snart ämnesomsättningsstörningar och blodfettstörningar vid långvarit stillasittande, det gör man inte hos barn. Det gör att vi i det här arbetet har undvikit att skrivit in något för barn, där skiljer vi oss från Australien och Finland till exempel, som har rekommenderat max två timmar om dagen, säger fysiologen Örjan Ekblom i avsnittet.

För en vuxen person är alltför mycket stillasittande skadligt. Men idag finns ingen forskning som tyder på att samma gäller för barn och ungdomar mellan 6 och 17 år.


Bildkälla: TT

– Det är mycket som skiljer ett barn, som är under utveckling och mognad, från en person som har vuxit klart som gör att man av någon anledning inte svarar likadant. Vi vet att hos vuxna så ger en stunds stillasittande, säg 20 till 25 minuter, i synnerhet efter måltid en förändring i signalering mellan fettväv och muskel som inte uppkommer hos barn och där är forskningsläget oklart, fortsätter Ekblom.

De studier som finns visar klart att barn mår bra av rörelse men inget specifikt tyder på att stillasittande i sig är farligt. Till exempel finns det inget bevisat samband mellan datoranvändning och övervikt, enligt kapitlet Barn och unga av barnläkaren Ulrika Berg, i Fyss – fysisk aktivitet och sjukdomsbehandling.

– Därför kan man inte säga att "du får bara sitta vid datorn si och så många timmar per dag". Men sen vet man att barn och ungdomar behöver ju vissa saker. De behöver umgås med sin familj, de behöver sova och äta mat, de behöver göra läxor – vilket man tyvärr ofta gör framför skärmen. Men sen så är det så att man behöver bli andfådd eller svettig ett antal gånger i veckan, säger Berg som är forskare och barnläkare vid Astrid Lindgrens sjukhus.

Hon säger att den som bara sitter framför en skärm inte lär sig viktiga motoriska kunskaper som att kasta boll, balanser och cykla. Det är rörelser som barn måste lära sig rent motoriskt.

TV-tittande är förknippat med övervikt hos barn men sambandet är inte solklart. Det finns en hönan och ägget-problematik där man inte vet om tv-tittandet lider till övervikt eller om överviktiga barn väljer tv:n framför andra aktiviteter.

– Man undrar om det har med stillasittandet att göra eller om det har med att man sitter och äter samtidigt, säger Berg.

VILL DU OCKSÅ DUBBLA SKOLIDROTTEN? LÄS MER HÄR:


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!