Onsdag 10 Aug
Stockholm

Forskare: Tydliga positiva samband mellan idrott och skolprestation

Nu dubblar vi skolidrotten!
Nu dubblar vi skolidrotten!. Foto: TT

Forskare Gisela Nyberg berättar om sambandet mellan idrott och betyg.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gisela Nyberg är forskare med inriktning "Fysisk aktivitet och övervikt hos barn". Hon anser att idrott och hälsa bör vara schemalagt i upp till en timma varje dag under grundskolan. Men hon tror inte enbart på att öka idrotten – hon tror även på att anpassa.

Hur avgörande är det egentligen att idrotta innan puberteten. Vad är det i klarspråk som händer i kroppen/benen?

– Forskning visar på positiva samband mellan fysisk aktivitet och skeletthälsa. Friska barn som regelbundet, minst två - tre gånger i veckan, utför viktbelastande aktivitet som innehåller mycket hopp (exempelvis gymnastik och bollsporter) får ökad benmassa samt förbättrad skelettstruktur.

Är det här någonting man kan se i vuxen ålder?

– Effekterna verkar också bevaras i vuxenlivet vilket leder till en mindre förekomst av skador och frakturer i högre åldrar. Den period där vi med träning kan uppnå bäst effekter på skelettet är sen förpubertet och tidig pubertet.

Och när exakt är det?

– Flickor kommer in som tidigast i puberteten vid åtta års ålder och pojkar vid nio års ålder. Därför är träning för skelettet av stor betydelse redan i förskolan och i de lägre årskurserna i skolan, säger hon och fortsätter:

– Man kan säga att man sparar på benbanken, ju mer man sätter in på benkontot som ung, desto mer kan man ta ut senare i livet.

Man har sett samband mellan fysisk aktivitet och skolresultat. Kan du berätta lite om det?

– Sammantaget visar studier på tydliga positiva samband mellan konditionsidrott och skolprestation. Pulshöjande träning är därför viktig i idrottsundervisningen för att förbättra konditionen.

Om du fick drömma dig bort. Hur mycket skolidrott anser du att det bör vara under en vecka?

– Skolämnet idrott och hälsa borde schemaläggas en timme varje dag i grundskolan. Skolan är en utmärkt arena för att öka den fysiska aktiviteten hos barn och unga där man kan nå alla oavsett social bakgrund, säger hon och fortsätter:

– Jag tror dock inte på att bara öka antalet skolidrottstimmar. Idrottsämnet skulle behöva anpassas så att det passar alla elever och då behöver vi först få mer information från eleverna om vilka aktiviteter de själva skulle vilja utöva på skolidrotten.

VILL DU OCKSÅ DUBBLA SKOLIDROTTEN? LÄS MER HÄR:

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.