Tisdag 16 Aug
Stockholm

Rektorn: "Politikerna vågar inte införa mer idrott i skolan"

Skolidrott.
1 av 5
Skolidrott. Foto: Bildbyrån
Skolidrott.
2 av 5
Skolidrott. Foto: Bildbyrån
Skolidrott.
3 av 5
Skolidrott. Foto: Bildbyrån
Skolidrott.
4 av 5
Skolidrott. Foto: Bildbyrån
Skolidrott.
5 av 5
Skolidrott. Foto: TT Bildbyrån

En stor majoritet av de rektorer vi frågade tycker att det behövs mer idrott i skolan. Av ett flertal anledningar.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
#1000timmar

Under två veckors tid kommer Nyheter24 att driva kampanjen #1000timmar för att fördubbla skolidrotten i den svenska grundskolan. Som det ser ut i dag har den svenska grundskolan, med sina 500 timmar utslaget på hela skoltiden, nästan minst idrott och hälsa i hela Europa.

Det vill vi tillsammans med flera svenska kända profiler ändra på.

Skriv på du också – för starkare, friskare och smartare barn.

Det finns forskning som visar att elever som får röra på sig mer presterar bättre i skolan än andra elever. Ändå satsas det mer på fler mattetimmar och ingenting på idrott. Enligt en enkätundersökning som Nyheter24 gjort med rektorer från hela landet är en majoritet för förslaget med mer idrott i skolan.

"Bidrar till en mer likvärdig skola för alla"

Hans-Åke Norrby är rektor på Hovåsskolan och han tror att det har funnits en övertro på de teoretiska ämnena, som har drabbat de mer praktiska ämnena negativt. Han tror att ämnen som gynnar barnens kreativitet, bland annat idrott, skulle minska stressen bland unga.

– Den starka svängningen åt mer fokus på de teoretiska ämnen och kunskapskontroller i skolpolitiken de senaste 10 åren har varit negativ för skolan. Allt som går i "motsatt riktning", mot mer kultur, rörelse och mer elevstyrda val är bra. Det skulle minska stressen för många och skulle stärka fler elevers självkänsla. Det skulle därmed också bidra till en mer likvärdig skola för alla elever, säger han.

Bildkälla: Bildbyrån

Linda Deltinger är rektor på Söderkullaskolan i Malmö, och även hon ser bara fördelar med att barnen får röra på sig mer.

– Idrott är väldigt bra. Jag ser absolut inga nackdelar med att ha idrott varje dag. Samhället tjänar på det när barnen får bättre psykisk och fysisk hälsa, säger hon.

Deltinger menar att det inte behöver var så att det handlar om ett vanligt idrottspass om dagen, utan att en snabb promenad i solen kan räcka det också.

– Om varje klass skulle ha en timme mer idrott skulle de inte få plats. Lokalmässigt blir det svårt. Det behövs bättre föruttsättningar. Det finns många sätt man kan få in idrott på utan att behöva byta om och så. De yngre barnen kan ha 20 minuters "röris" på mornarna, där de kan gå ut på skolgården och röra lite på sig. Förut när jag var lärare hade vi promenader ute i dagsljuset. Det finns jättemånga sätt att få in idrotten i verksamheten, säger Deltinger.

Bildkälla: Bildbyrån

"Det måste komma från regeringshåll"

Även Anita Rönnebro, rektor på Luossavaara- och Abisko skolor är positiv till mer idrott i skolan.

– Ja, det är självklart att det har att göra med kroppen och hjärnan, och det är framtida pensionsförsäkring. Jag vill se en lektion per dag i alla fall, av någon som vet hur man gör. Det är en fråga som blir kontroversiell eftersom det skulle öka elevernas tid i skolan, säger hon.

Rönnebro tror att det kan vara svårt att få till en förändring i skolplanen. Hon menar att det skulle gå, men att politikerna inte vågar agera så länge det inte är tydligt att något är fel.

– Det måste komma från regeringshåll. Man har lagt till mattetimmar eftersom resultatet blivit sämre och det kan man göra med idrott också. Men jag tror inte att politikerna vågar det. Det måste tydliggöras att någonting brister, avslutar Rönnebro.

VILL DU OCKSÅ DUBBLA SKOLIDROTTEN? LÄS MER HÄR:


Vill du se mer idrott i skolan?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.