Lyft Taxi Börsen
Pastor Kenneth Drayton kör taxi för Lyft på fritiden. Taxibolaget sköt iväg som en raket i veckan – och föll igen. - Foto: Luis Henao AP

Rejält lyft för taxibolaget: Galna berg- och dalbanan på börsen

I Sverige säger man att man ska ta en Uber eller Bolt. Men i USA är det vanligare att man beställer en Lyft. Och ett litet korrekturfel visade sig vara jätteallvarligt i USA i veckan för taxibolaget med det fyndiga namnet.


Taxibolaget Lyft har länge haft problem med att generera någon vinst. Inte minst för att man försöker slå sig in på en marknad mot lågprisjättar som Bolt och Uber, som i sin tur stridit för varje amerikansk cent man kan pressa ner priserna under de officiella taxibolagens tariffer.

Felskrivning lyfte aktie med drygt 60 procent

En nolla för mycket

Det var därför som många överraskades när Lyft på tisdagen presenterade en vinstmarginal på 500 punkter, eller 5 procent, i sin kvartalsrapport – en oerhört optimistisk bild av den slumrande aktien.

Många kastade sig på köpknappen och aktien slungades mer eller mindre ut i atmosfären på rapporten.

Men snart visade det sig att ett enkelt korrekturfel hade sökt sig in i pressmeddelandet – vilket bolagets vd David Risher tog på sig skulden för. Det rapporterar CNBC.

Vd:n pudlar

Egentligen skulle vinstmarginalen vara 50 punkter, eller 0,5 procent. En betydligt blygsammare siffra.

– Kolla här, det var ett allvarligt misstag, och det var mitt fel. Det var superfrustrerande för alla inblandade, säger David Risher till CNBC.

Misstaget var både med i pressmeddelandet och i bolagets presentationsbilder.

Episka proportioner

— Det är ett debacle av episka proportioner. Jag har aldrig sett en miss liknande detta på 25 år, sade analytikern Dan Ives vid Wedbush Securities efteråt.

Så snart misstaget uppdagats och rättats till föll aktien som en sten igen. Men uppståndelsen kring det lilla skrivfelet blev en jättesnackis världen över.

Och nu går aktiekursen faktiskt som tåget.

Ett rejält "lyft"

Efter att ha rusat från under 12.50 dollar per aktie innan rapporten till nästan 20 dollar en kort stund efteråt, stabiliserades kursen runt 15.00 dollar på onsdagen, och steg kraftigt sedan dess.

I skrivande stund ligger aktiekursen på 16,33 dollar per aktie, ett enormt lyft över nivåerna den började veckan på. Om börsvärdet håller i sig kan det innebära att det lilla skrivfelet kan ha varit en rejäl men oavsiktlig lyckoträff för aktieägarna.

Läs mer om ekonomi:

Chocken: Japans ekonomi krymper – inte längre världens tredje största

Felskrivning lyfte aktie med drygt 60 procent

Internationella varningen: Undvik Sveriges skakiga fastighetsmarknad

/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00