Det är surt i den japanska ekonomin. BNP har backat, oväntat, två kvartal efter varandra och i dollartermer har nu Tyskland gått om Japan som världens tredje största ekonomi.
Det är surt i den japanska ekonomin. BNP har backat, oväntat, två kvartal efter varandra och i dollartermer har nu Tyskland gått om Japan som världens tredje största ekonomi. - Foto: Hiro Komae/AP/TT

Chocken: Japans ekonomi krymper – inte längre världens tredje största

Japans BNP backar och samtidigt tar Tyskland över platsen som världens tredje största ekonomi.
Beskedet kommer oväntat. "Siffrorna chockade mig", säger en japansk ekonom.


I veckan besökte popstjärnan Taylor Swift Japan, vilket tros bidra till landets ekonomi genom ökad turism och nöjeskonsumtion. 

Men det räddar inte den sista kvartalsrapporten för 2023. Mot de flesta experters analyser krymper faktiskt Japans ekonomi för andra kvartalet i rad.

MISSA INTE: Internationella varningen: Undvik Sveriges skakiga fastighetsmarknad

BNP rasar mot förväntan

BNP sjönk oväntat med 0,4 procent på årsbasis fjärde kvartalet 2023. Det är andra kvartalet i rad som ekonomin krymper, och därför befinner sig Japan nu i vad som kallas för en teknisk recession.

Bara en ekonom förutsåg nedgång

I en enkät med 34 ekonomer inför publiceringen av siffrorna, enligt Bloomberg, förutspådde bara en enda en nedgång och konsensus låg på en uppgång med 1,1 procent.

Japan är nu i så kallad teknisk recession.

Hushåll och företag minskar konsumtion

Minussiffran följer på en nedgång med 3,3 procent kvartalet före, enligt reviderade siffror. Andra halvan av 2023 innebär en skarp U-sväng nedåt efter de båda inledande kvartalens stora plus.

Hushållen minskade konsumtionen med 0,2 procent under sista kvartalet, företagen med 0,1 procent. I december dök hushållens konsumtion med 2,5 procent.

"Jag är chockad"

— Siffrorna chockade mig, säger Atsushi Takeda, chefekonom på Itochu-instititet om hushållen.

Den japanska valutan har tappat mycket i värde och löneökningar täcker inte inflationen.

Läs mer om Japan och ekonomi:

Ilska mot Tiktok-trenden: "Kan skada någon allvarligt"

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe skjuten under tal

Japans ekonomi backar – Tyskland nu större

TT