Tiktok-trenden upprör: "Kan skada någon allvarligt"
Sushirestauranger med rullband är populära runt om i Japan. - Foto: Håkan Rodén/TT & Pexels

Ilska mot Tiktok-trenden: "Kan skada någon allvarligt"

"Sushiterror" är en trend som spridits runt om i sociala medier och skapat stor ilska. Trenden som vuxit fram i Japan har till och med lett till polisanmälningar efter filmer som filmats på olika sushirestauranger.


Flera videor kallade "sushiterrorism" har dykt upp på sociala medier, inklusive Twitter och TikTok de senaste dagarna. 

Den nya trenden har blivit viral i japanska sociala medier och skapat en hel del arga reaktioner. 

"Sushiterror"

Dessa ”pranksters”, som vill bli virala online, filmar när de är på sushirestauranger med ett rullband där man som kund plockar maten som kommer på den. 

Där filmar de när de slickar gemensamma sojasåsflaskor, spottar på andras sushirullar och slurpar från skedar i gemensamma skålar medan de skrattar in i kameran. 

Var och en av deras videor har genererat miljontals visningar och har väckt så mycket upprördhet och avsky att en ny term har börjat trenda i landet: "sushiterror", en förkortning för "sushiterrorism".

Sådana scener skulle framkalla avsky var som helst i världen och inte minst i ett land som Japan som är känd för sina höga krav på både hygien och artighet. Videorna har satt igång en nationell våg av avsky i Japan.

Tiotals miljoner visningar

Den här veckan tog en sushirestaurangkedja där en av de mest sedda filmerna nyligen filmades, det sällsynta steget att lämna in en anmälan till polisen. Anmälan gällde en pojke som slickade oanvända koppar och sojasåsflaskor och rörde andras sushi efter att ha slickat sina fingrar. Pojkens video har genererat tiotals miljoner visningar sedan den kom ut på internet.

Filmerna som spridits på Tiktok, Twitter och Instagram har fått stor spridning i sociala medierna och många användare börjar uttrycka stor oro för att gå och äta på sushirestaurangerna igen. 

Rättsliga åtgärder nödvändiga

Anmälningarna till polisen har lett till en het debatt på sociala medier om huruvida att vidta rättsliga åtgärder mot dessa ”pranksters” – av vilka många är minderåriga – är ett steg för långt. Andra anser att rättsliga åtgärder är nödvändiga för att visa allvaret i deras handlingar.

Många användare uttrycker sin avsky till videoklippen på Twitter och svarar med:

"Inte bara oförskämt utan det kan också skada någon allvarligt, människor med allergier finns!!!!!!"

"Det här är vidrigt!" skriver en annan användare.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!