Camilla Jonasson, vice ordförande SDU Dalarna
1 av 2
Camilla Jonasson, vice ordförande SDU Dalarna
Jesper Nilsson, ordförande SDU Västmanland
2 av 2
Jesper Nilsson, ordförande SDU Västmanland

SDU: "Bemöt oss med argument i stället för med våld"

"När man orsakar att politiska dagar ställs in, förvägrar intresserade elever information, och uppvisar ett beteende som på en vanlig skoldag ansetts oacceptabelt, kan ingen tala om en demokratisk markering - det handlar om att med alla medel kväva en obekväm debatt som man är livrädd att förlora" skriver Jesper Nilsson och Camilla Jonasson från SDU.


Den 28 mars anordnade Carlforsska gymnasiet i Västerås en gemensam politiskdag, med bokbord för alla riksdagspartiers ungdomsförbund. FrånSverigedemokratisk Ungdom var vi två deltagande företrädare, men vårt besök avbrötsinnan det ens hunnit påbörjas. Vi välkomnades nämligen redan på skolgården aven liten, högljudd skara elever, som med banderoller och glåpord försökteblockera oss från skolbyggnaden. Vi ignorerade dock den skanderande gruppen ochtryckte oss förbi, allt medan man slet i och knuffade på oss.

Väl inne i skolan möttes vi av rektor och polis, som förgäves försökte lugnaden hetsiga klungan som nu omringat oss. Efter en kort diskussion fattade manbeslut om att situationen krävde att besöket blåstes av; Inte bara för vår del,men för samtliga ungdomsförbund. Allt på grund av en högljudd minoritet somsaboterade för såväl oss, som alla övriga inblandade i och berörda av arrangemanget.

Efter att vi lämnat skolan sökte ett flertal elever själva upp oss. Deuttryckte avsmak för blockaden, och ansåg att SDU självklart borde behandlaslika som de övriga ungdomsförbunden. En elev bad oss även att ta kontakt, dåvederbörande ville veta mer om vad vi stod för. Vi är övertygade om att dendemokratiska övertygelsen och debattviljan är något som delas av de ungdomarsom utgör den majoritet som inte deltar i dessa hätska aktioner.

"Det här är vår skola", var en av de meningar demonstranternaanvände mot vår närvaro. Varför stod man inte för sitt eget argument, utanvalde att ignorera den absoluta merparten av eleverna, som rimligen också bordeha rätt att kalla skolan "sin"?

De i regel vänstervridna ungdomar som förnekar oss rätten att yttra oss, detalar naturligtvis om att de själva agerar demokratiskt. Man påtalar rätten attuttrycka sin inte nämnvärt positiva eller sakliga åsikt om vår blotta existens.Vad man gör med dessa desperata ageranden är dock inte att uttrycka en åsikt,utan att blockera vår. Man är fria att ogilla oss, kritisera oss, hålla uppsina plakat - vad man än råkar föredra - för att markera sin ståndpunkt.

När man dock går emot såväl skolledning som övriga elever, och med extrematillmälen och fysiska medel hindrar oss från att framföra vår politik,  kan ingen tala om en demokratisk markering.När man orsakar att politiska dagar ställs in, förvägrar intresserade eleverinformation, och uppvisar ett beteende som på en vanlig skoldag ansettsoacceptabelt, kan ingen tala om en demokratisk markering. Det handlar om attmed alla medel kväva en obekväm debatt som man är livrädd att förlora.

Vi älskar att göra skolbesök. Det är trevliga tillfällen som ger ossmöjlighet att presentera vår politik, och föra givande diskussioner direkt medelever. Meningsmotståndare eller ej: Vi kan, vill och vågar ta en saklig debattför att öka kunskapen om och gehöret för våra åsikter. Ni kan, vill eller vågaruppenbarligen inte göra detsamma för era - varför?

Jesper Nilsson, ordförande SDU Västmanland
Camilla Jonasson, vice ordförande SDU Dalarna

SDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt att hindra SDU från att besöka skolor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00