Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Migrationsverkets generaldirektör kritiserar pratet om "massinvandring"

Migrationverkets genereldirektör Anders Danielsson är kritisk till begreppet massinvandring.
1 av 2

Migrationverkets genereldirektör Anders Danielsson är kritisk till begreppet massinvandring.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Sverigedemokraterna brukar vilja debattera invandringen.
2 av 2

Sverigedemokraterna brukar vilja debattera invandringen.

tt bild

Nyheter | 20/12/2014 13:44

Migrationsverkets generaldirektör kritiserar att man talar om "massinvandring": "Vi är ett rikt land med en lång tradition av att hjälpa människor".

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson är kritisk till begreppet massinvandring, ett begrepp som bland annat Sverigedemokraterna brukar använda. Till Dagens Nyheter säger han att vi ska hålla oss till fakta. 

– Förra året gav Sverige skydd till cirka 30 000 människor. Samtidigt finns det 6,5 miljoner internflyktingar i Syrien. Och Libanon har tagit emot 1,5 miljoner människor. Dessutom har Turkiet tagit emot lika många människor på en månad som EU gjort sedan kriget började. Och så sitter vi i Sverige och pratar om ”massinvandring”. Vi som är ett väldigt rikt land med lång tradition av att hjälpa människor, jag har väldigt svårt att förstå detta.

Trött på debatten om invandring

Dessutom är han trött på debatten om flyktingmottagande och invandring – en fråga som Sverigedemokraterna säger sig gå till val på. 

– Är Sverige en del av EU? Ja. Har vi skrivit på Genèvekonventionen? Ja. Är det krig i Syrien? Ja. Är Sverige ett bra land att komma till?Ja. Att gå ur EU eller att ändra på flyktingkonvetionen är inte lätt. Men vi kan göra det miserabelt att komma hit, då kommer så klart ingen, säger han till Dagens Nyheter.