Torsdag 9 Dec
Stockholm

Stopp! Fullt på fängelserna – då vill politiker hyra platser utomlands

Akut platsbrist på Sveriges anstalter – flera partier kräver nu att Sverige ska hyra fängelseplatser i andra länder för att få bukt med problemet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var tidigare i år som Svenska Dagbladet rapporterade om platsbristen på Sveriges fängelser, där inte mindre än 23 av 45 fängelser har fler fångar än de kan hantera. Konsekvenserna av detta har blivit kortsiktiga lösningar såsom att fångar får dela cell.

"Vi behöver utöka med runt 500 häktesplatser och 1 500 anstaltsplatser"

Hanna Jarl är anstalt- och häktesdirektör på Kriminalvården. Hon ser detta som en ohållbar lösning för att få bukt på problemet i ett längre perspektiv.

– Under sen vår har vi öppnat 194 dubbelbeläggingsplatser. Konkret betyder det att två klienter får bo i samma rum. Men vår bedömning är att vi över tid behöver betydligt fler platser än vi har i dag. 

Vi behöver utöka med runt 500 häktesplatser och 1 500 anstaltsplatser, säger hon till Svenska Dagbladet.

Kristdemokraterna kritiserar regeringen

Politiker skriker nu efter en lösning gällande kapacitetsbristen på svenska anstalter, bland annat anser Liberalernas Johan Pehrson att den "norska modellen" med utländska fängelseplatser bör utforskas vidare av justitiedepartementet. 

Den norska modellen som påbörjades 2014 var just att Norge upplevde ett liknande problem av platsbrist på anstalter, vilket fick landet att vidga sina vyer och hyra fängelseplatser i Nederländerna.

Liberalerna får medhåll av både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i denna fråga. Kristdemokraternas Andreas Carlsson konstaterar att regeringen inte har en tillräckligt genomtänkt plan för hur Sverige ska få bukt på problemet och välkomnar därför förslaget om utländska fängelseplatser.

"Det är ett dyrt och omständigt förslag" 

Mer kritisk till förslaget är dock den socialdemokratiska justitieministern Morgan Johansson, som uttalar sig om att han anser den norska modellen som slöseri med norska skattemedel.

– Det kostade norska skattebetalare över 900 miljoner kronor för 240 platser under de åren. Det är ett dyrt och omständligt förslag, säger han till Sveriges Radio.      

Är utländska fängelseplatser lösningen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt