Stockholm

Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou (grekiska: Αλεξάνδρα Πασχαλίδου) är en svensk författare, skribent, moderator och programledare. Hon föddes 17 juli 1970 i Bukarest i Rumänien och flyttade sedan till Grekland med familjen som ettåring.

Senare flyttade familjen till Sverige och uppväxten tillbringades i förorten Rinkeby strax utanför Stockholm. Efter gymnasiet tog Alexandra högskoleexamen efter flera års studier inom bland annat statsvetenskap, företagsekonomi, nationalekonomi, kreativt skrivande, internationella relationer och juridik i både Grekland och Sverige. 

Pascalidou blev känd för den breda massan i hennes programledarroll för magasinet Mosaik i SVT 1995. Därefter var hon producent och reporter för det undersökande journalistikprogrammet Striptease och medverkade också i Europarådets antirasismkampanj "Alla olika alla lika", även känt som "Ungdom mot rasism" här i Sverige. 

Under OS i Aten 2004 var Alexandra programledare för SVT:s sändningar och sen bodde hon kvar i Grekland under två års tid därefter och fortsatte jobba som programledare för flera olika produktioner. Hon har också varit en återkommande programledare för allmänhetens debattprogram Ring P1 i Sveriges Radio och jobbat som kolumnist i Metro och tidningen Journalisten, samt publicerat flera debattartiklar för Nyheter24

Under flera tillfällen har Alexandra anklagats för att ha använt sig av spökskrivare och plagierat texter i sina krönikor. 2015 avslutade Metro samarbetet med Pascalidou. 

Alexandra har ett stort engagemang i kvinnors hälsa och har suttit i styrelsen för BRIS och kvinnojouren Terrafem samt för Stiftelsen Läxhjälpen. Hon har tidigare varit sambo med Johan Lindskog som hon har dottern Melina med. Hon har också varit sambo med Michael Alonzo.
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.