Stockholm

Alliansen

Alliansen är namnet på ett programsamarbete som de borgerliga partierna i riksdagen inledde på nationell nivå inför riksdagsvalet 2006. Det var då alltså Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpariet och Moderaterna som tillsammans fick majoritet. Moderaternas dåvarande partiledare Fredrik Reinfeldt blev med andra ord statsminister, eftersom att Moderaterna var det största av de fyra partierna när Alliansen började samarbeta. 

I riksdagsvalen 2010 blev Alliansen omvald, men fick inte egen majoritet. Istället ledde Reinfeldt en minoritetsregering som fick ta stöd av oppositionspartierna.

I nästa riksdagsval, år 2014, blev det förlust för Alliansen, som meddelade att de "härmed går i opposition". I december samma år uppstod en regeringskris när Sverigedemokraterna röstade för Alliansens budget och i samma veva fällde regeringens budget. Stefan Löfven, statisminister och partiledare för Socialdemokraterna, offentliggjorde då planer på att införa ett extra val och i samband med det meddelande Alliansen att de kunde tänka sig att gå till val som ett enat parti. Men efter Decemberöverenskommelsen blev det inget nytt val.

Alliansen har en egen vänförening, Alliansens Vänner. Strax före valet 2006 skrev en del av "kulturvänstern" på ett upprop mot de borgerliga partierna och alliansens politik, under det egna namnet "Motståndsrörelsen Alliansfritt Sverige"


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.