... men miljöpartiet attraherar de osäkra väljarna.
1 av 2
... men miljöpartiet attraherar de osäkra väljarna. - Foto: Alexander von Sydow/Scanpix
Allt fler darrar på handen....
2 av 2
Allt fler darrar på handen.... - Foto: Maja Suslin/Scanpix

Miljöpartiet vinner i mitten

De osäkra väljarna väljer rödgrönt enligt ny undersökning.


Alla val handlar om samma sak, att vinna de osäkra mittenväljarna. Detta är särskilt sant inför årets val då få väljare har självklara partihemvister och blockbytarna blir många.

2006 vann alliansen valet genom att vinna socialdemokratiska mittenväljare. Novus presenterade i går en undersökning som visade att två av tre "blockbytare", det vill säga de väljare som bytt block sedan förra valet, har gått till de rödgröna.

Den stora överraskningen är dock att 23 procent av alla blockbytare väljer miljöpartiet, vilket gör dem till de stora vinnarna i relation till sin storlek. Hur kommer det sig?

Henrik Oscarsson, statsvetare från Göteborgs universitet, säger till Nyheter24 att SCB redan i november visade siffror på en tillbakaströmning från allianspartierna till mp.

- Mp står i dagens tappning närmare marginalväljaren än s, och de har en strategisk placering nära mitten i svensk politik, en position som exempelvis c har övergivit under Maud Olofsson genom att gå till höger.

Han menar att det är socialdemokrater som i förra valet bytte block som nu går tillbaka vänsterut - men hamnar hos miljöpartiet i stället för socialdemokraterna.

– Jag tror att de gamla s-väljare som röstade på m 2006 återvänder tillbaka men väljer att stanna i mp eftersom miljöaspekten fortfarande står högt på agendan samt för att det är svårt att se konturerna av "de nya socialdemokraterna". Detta gäller främst de viktiga högutbildade och välbärgade tjänstemannaväljarna.

Henrik Oscarsson ser ett allt hårdare slag om mitten.

- Vi kan se ett utrymme i mitten av svensk politik och det är kampen om mitten som avgör valet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!