Egoina om Natural Cycles

Egoina:

I torsdags skrev jag en debattartikel på Nyheter24 om det ansvar som jag tycker ligger på alla de influencers som helt utan konsekvenstänk marknadsfört Natural Cycles som ett preventivmedel av högsta klass – en produkt som nu anmälts efter att mängder av kvinnor blivit gravida trots att de använt den.
Som jag förväntat mig så var det tyst som i graven från dem alla. Den enda som stack ut hakan och uttalade sig var delägaren Blondinbella som skyllde allt på att användarna säkert slarvat och att företaget och dess metod var lika säkert som att använda annat skydd.

Nu har Egoina – som marknadsfört NC – skrivit ett inlägg på sin blogg där hon tar upp just vilket ansvar hon har som en influencer som talat sig varm om produkten:

Jag som själv använder Natural Cycles tänkte skriva mina tankar om det här och vill börja med att understryka att jag absolut inte skyller på någon. Jag tycker att det är viktigt att prata om och vill gärna ha era åsikter och tankar.
[…] inte ha sex under röda dagar och speciellt eftersom det är då man rent biologiskt helst vill ha sex (jag vet, så orättvist). Kanske borde NC vara hårdare med en åldersgräns eller att kommunicera hur viktigt det är att man följer riktlinjerna? Kanske borde man kalla appen för en fertilitetsplanerare istället? Vid röda dagar måste man ju komplettera med annat skydd, så egentligen är det fel att kalla det för preventivmedel. Min oro är alltså att dessa siffror tyder på att appen hanteras fel och att man borde tagit större ansvar för att förhindra det. Men jag vet inte. Jag hoppas som sagt att det görs en ordentlig utredning så att man kan utesluta att det inte handlar om produktfel. För om det är så att siffrorna jag presenterat ovan inte stämmer och det behövs göras fler studier är det ju helt fruktansvärt.
[…] Något som jag också funderat massor på är mitt ansvar. Jag använder ju själv appen och har även skrivit sponsrade inlägg om Natural Cycles. Jag är en nöjd användare av NC och tycker att appen är fantastisk (annars hade jag aldrig skrivit om det såklart). Men kanske är det fel att som influencer skriva om preventivmedel överhuvudtaget? Åtminstone sponsrade inlägg. Jag skulle aldrig, hur nöjd jag än var, skriva en sponsrad post om exempelvis p-piller eller spiral. Skillnaden med NC var, enligt mig, att det behövdes pratas om och att det för mig lite har varit en viktig feministisk fråga.//Egoina

Jag uppskattar att en influencer som Egoina skriver ett sådant här inlägg.
Hon varken skyller ifrån sig eller lägger sig platt utan mer diskuterar kring ämnet och hur man kanske borde ha gjort istället och vilket ansvar hon som influencer faktiskt har så här med facit in hand.
Att vara efterklok hjälper ingen i nuläget men kanske kan det här leda till att kraven och bakgrundskollen kring sådana här saker utreds lite mer noga innan man slänger upp inlägg  för hundratusentals människor att läsa och påverkas av?

Vad tycker ni själva?
Borde fler av de influencers som marknadsfört Natural Cycles ta bladet från munnen istället för att låtsas som att det regnar och vänta på att det här ska blåsa över?

 

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ja, alla borde väl ta ett gemensamt ansvar och vara TYDLIGARE med budskapet att inte ha oskyddat sex under röda dagar. Sen vet jag inte hur NC är med faktan att spermier kan leva under några dagar efter sex. Men NC borde absolut bli tydligare kring informationen.
    Men det är faktiskt upp till användaren att INTE ha oskyddat när en inte ska ha det. Det är faktiskt inte så svårt, alla i Sverige vet ju hur barn blir till, så tänk 1 eller 2 gånger till, är en osäker använd kondom en extra dag.

      Och vara medveten om att du kan bli gravid även på gröna dagar. Från deras hemsida:

      Hur effektivt är Natural Cycles som preventivmedel?
      Den andra kliniska studien på Natural Cycles visade att 7 av 100 kvinnor blev gravida inom 1 år (likvärdigt med ett Pearl Index för typisk användning på 7.0) med användning av Natural Cycles. Medan 5 kvinnor utav 1000 blev gravida på ett år på grund av att algoritmen felaktigt gav ut en grön dag (likvärdigt med ett metodfel på 0.5). Denna studie genomfördes på över 4000 kvinnor som använde applikationen i verkliga livet.

        Pearl index 7 är väl ett dåligt värde jämfört med kondom & p-piller?

          Här finns mätningar på de flesta vanliga
          https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pearl-index

    Jag tänker mycket att spermier kan leva kvar i flera dagar hos kvinnan efter samlaget. Är det röda dagar då med i appen? Tror inte det är rött så länge som det borde för att vata ett riktigt preventivmedel

      Ja du har röda dagar innan din beräknade ägglossning. Så den tar med i beräkningen att spermier överlever 5-6 dagar.

      Jag tycker detta är en viktigt diskussion då NC är ett av de få hormonfria alternativet kvinnor har att tillgå (kopparspiral är hormonfri men koppar från spiralen ökar produktionen av ditt Östrogen mer än ett p-piller så egentligen inte hormonfri eftersom du tillverkar hormonerna själv)

      NC tillsammans med billingmetoden är riktigt säkert. Men visst det krävs ju självkännedom om sin egen kropp. Men jag tycker bara det är så galet att vi stoppar i oss massa hormoner som påverkar oss mycket negativt när vi bara är fertila ca 3 dagar per månad.

        Det är bara någon dag innan ägglossning och runt ägglossning som spermier överlever så länge. När man inte är fertil är det en mer ogynnsam miljö för spermier och de överlever då inte lika länge. Fun fact…

        Hormoner påverkar oss inte mycket negativt. Det påverkar vissa mer eller mindre negstivt och andra mer eller mindre positivt. Jag hör till den gruppen vars liv har förbättrats med flera enheter sen p-piller introducerades i mitt liv.

        Ett supertips till er som vill lära er lite mer. Som du säger NC med billings är ett bra alternativ men där känns NC samtidigt överflödig och det borde funka lika bra med en vanlig mensapp. Kör själv på mensapp och pessar. Iaf, tror det var denna pod, var iaf Jenny koos, men har för mig den var tre delar. Man kan ju alltid googla Jenny koos annars. För alla som vill lära sig lite mer om fertilitet for whatever reason, lyssna!
        https://podtail.com/sv/podcast/halsosant/

          Jag kör samma! Tänker att om man har tillräckligt regelbunden mens och lever ett sånt strukturerat liv som NC kräver så förstår jag inte varför man ens behöver appen. Jag har bara använt periodtracker och använt pessar de dagar som den appen säger att jag är fertil. Den utgår ju endast från en regelbunden cykel men det måste man väl ansåg ha med NC med?

            Ja, enda är väl att NC bekräftar när/att du har haft ägglossning iom tempen, den vanliga har ju bara en standardberäkning. Men jag känner när jag har ÄL och det stämmer alltid med appen. Men lyssna på poden, det var faktiskt lite aha för mig och då tycker jag att jag har bra koll.

    Men tjejer, låt inte männen spruta i er så minskar risken för graviditet. Nej avbrutet är INTE 100% säkert heller men betydligt bättre än att killen sprutar i en. Ingen sats i mitt palats osv.

      Eller trä på en kondom

        Ja det är såklart ännu bättre.

      Haha, bästa uttrycket! Så slipper man bli kladdig och ha rinnande klet som man känner glider ur en också. Mitt nya är; spruta i papper eller använd kondom. Jag vill inte ha det där i eller på mig ?

        Va? På film kliver de ju bara upp och går och käkar glass eller nåt. Rinner? Klet ? Whaaaat? ( obs! Ironi)!

    Kan du inte skriva om Calle S diss av hela det thailändska folket? Kolla in @1337likes på instagram tex!

      Jodå! Det kommer.

    Fast Egoina säger ju varken bu eller bä egentligen. Funderar på vad det är hon vill ha sagt med det här inlägget men tycker det är väldigt oklart. Angående hennes resonemang att man ska utesluta produktfel är det ju bra så klart, men flera av dina viktiga poänger handlar ju snarare om att det är så svårt att göra rätt med NC. T.ex fungerar den inte felfritt om man har en infektion i kroppen, som du ju påpekat är svårt att veta ibland, eftersom sjukdomen kan bryta ut efter några dagar. Jag gillar Egoina, men här tycker vi väldigt olika.

    Personligen tycker jag hennes inlägg var lite väl likt NC’s egna pressuttalanden. Deras skeva siffror och förvridna sanningar.

    Jag tycker framförallt Underbara Clara ska skämmas för att hon bara sitter och låtsas som ingenting. Har bloggarna ingen som helst stolthet? Saknar de helt förmåga att ta ansvar för hur de tjänar sina pengar?

    Jag anser inte att hon skrev något vettigt över huvud taget. Känns som hon har kastat om meningarna från vad de själva har gått ut med – enbart för att hon känner att hon måste säga det.

    Alexandra Bring blev ju gravid efter hon börja med NC inför en samarbete.

      Menad du att hon blev ofrivilligt gravid? För många använder NC när de VILL bli gravida. Det ska det funka allra bäst till.

      Jag läste Alexander Bard istället för Alexandra Bring och blev väldigt fundersam där ett tag.. ?

      Om man läser vad Alexandra skrivit så förstår man hur fel hon använt NC. Hon blev gravid i princip direkt efter att hon slutat med p-piller. Appen ger definitivt inte gröna dagar så snabbt. Läser men dessutom kommentarerna till hennes inlägg skriver hon något i stil med att ”NC borde va tydligare med att man måste skydda sig på röda dagar”…

    Jag tyckte att inlägget var jättebra. Klart att det inte kommer fram till något när hon själv kommer använda metoden men samtidigt ifrågasätter den.

    Också imponerad över hennes kommentarsfält, väldigt många kommentarer och i princip alla är välavvägda och diskuterar på ett vettigt vis

    Fattar inte varför NC marknadsförs som preventivmedel, om det blir bara ett fåtal gröna dagar per månad. Då måste man ju ha ett annat preventivmedel hur som helst. Värdelöst.

    Jag är inte så insatt i NC, men reagerade på den sista delen: att hon aldrig skulle göra raklam för p-piller eller spiral och skillnaden är att det måste pratas om. Vad måste pratas om? NC? Preventivmedel? På vilket sätt är NC en mer feministisk fråga än andra preventivmedel?

      Det är en feministisk fråga eftersom p-piller för män har stoppats eftersom det har för många biverkningar. Samma biverkningar som kvinnor som äter p-piller riskerar att få.

      Slutsatsen man kan dra av det är att mäns hälsa och rätt till säkra läkemedel är viktigare än detsamma för kvinnor.

        Skickade för fort:

        Och därför är det viktigt att hitta nya typer av preventivmetoder/medel vilket då NC eventuellt kan vara om metoden förbättras.

          Jaha. Men med NC verkar det fortfarande som om ansvaret hamnar på kvinnan, eller (jag vet ju inte så mycket om NC)? Det borde ju också vara en feministisk fråga i det hela.

        Fast har du någon vetenskaplig grund för det du skriver?

        Jag är all for forskning och framtagning av manliga preventivmedel men man måste förstå att det är svårare att framställa preventivmedel för män. Kvinnor har vanligtvis en månadscykel med en ägglossninh per månad och det är detta man använder sig av vid p-piller. Man hämmar den egna ägglossningen och lurar kroppen att den är gravid. Mäns spermieproduktion är inte lika cyklisk och sker betydligt oftare än en gång i månaden. Därav blir det svårare att framställa ett manligt p-piller. Läkemedelsindustrin är inge feministisk/icke-feministiskt. De vill tjäna pengar och inget annat.

          Googla fram det! Det stoppades för att män upplevde biverkningar som är exakt desamma som kvinnor har upplevt – och fortfarande upplever. Men ändå rekommenderas kvinnor dessa p-piller. Är ju så ofantligt bra så biverkningarna får man bara stå ut med.

            Ja men skillnaden är att kvinnor riskerar en graviditet som för med sig betydligt större risker (för tex blodpropp, svampinfektion, blödningar, depression etc) än vad p-piller gör.

            Män däremot riskerar inga egna kroppliga problem genom att avstå p-piller (kondom är ju som alla vet det enda som faktiskt är kroppsligt fördelaktigt för även män att använda då det även skyddar mot könssjukdomar). Så därför krävs naturligtvis färre biverkningar i p-piller för män än för kvinnor. Hur svårt är det att förstå? Orättvist må det vara men verkligen inte konstigt.

            Eftersom det är du som har presenterat faktan är det också upp till dig att styrka den den med lämplig källhänvisning. Det är inte andras ansvar att bevisa att du har rätt. Om de vill motbevisa dig kan de presentera sådant som styrker deras sak istället.

          Ja det finns vetenskaplig grund för det jag skriver.

          Tycker din sista mening är intressant med ”Läkemedelsindustrin är inge feministisk/icke-feministiskt. De vill tjäna pengar och inget annat.”

          Precis. Därför säljer de sånt som marknaden vill ha. Män vill inte ha biverkningar = köper inte p-piller. Enligt traditionella normer är det kvinnan som ska ta ansvar för eventuella graviditeter = köper p-piller.
          Summan: Traditionella könsnormer gör att manliga p-piller inte säljer pga biverkningar och att det är kvinnans ansvar. Normer gör att p-piller säljs till kvinnor trots biverkningar och för att det är hennes ansvar.
          =
          Feministisk fråga

          (Tycker p-piller har varit jättebra för kvinnors frigörelse och äter det själv, men även om något är bra så kan det bli bättre och säkrare.)

        En av biverkningarna för män är sterilitet. Det är till stor del därför det inte har kommit längre.

    Var ligger ansvaret hos den egna människan?
    Vi kan inte beskylla andra. Inget preventivmedel är 100% garanti. Ta ert egna ansvar när ni använder sådant.

    Det är då vi biologiskt vill ha sex? Vad är det för hittepå? Jag har ingen ägglossning alls och jag vill ha sex hela tiden ändå. Sweet jesus alltså folk spottar ut sig så mkt idioti.

      Under ägglossningen är vi mer sugna på sex, upplever män (om vi är hetero) snyggare och är mer kritiska till andra kvinnor. Pga biologin. Under mens tvärtom. Googla. Finns studier i mängder. Inget hittepå.

        På mig stämmer det inte, jag är som mest kåt under mensen. Stämmer det på er?

          Exakt så för mig också.

    Saga Scotts pojkvän, travkusken, är avstängd från att tävla pga testat positivt för kokain i kroppen efter en tävling på Jägersro i december 2017.

      Old news

    Jag är helt förvirrad. Blev inte Regina gravid medan hon höll på med NC? Förvisso slutade det i ett utomkvedshavandeskap, men hade för mig att hon promotade NC eller om det nu var Pearly innan dess.

      Hon hade Pearly när hon blev gravid och sedan blev hon såklart kontaktad av NC och då bytte hon till det istället.

        Men har för mig att hon skrev i inlägget när hon gick ut med det att det inte var pga. Pearly utan att hon hade slutat/slarvat och att det var därför hon blev gravid

          Ingen aning och jag kan inte bry mig mindre. Om hon förlitar sig på en app får hon skylla sig själv.

      Hon hade använt Pearly men slutat. Med Pearly måste man ställa ett larm på datorn om man missat att mäta en dag, tex för att man sovit dåligt. Glömmer man ställa larmet kan man inte mäta nästa dag och det är därför lätt hänt att man missar mäta flera dagar=datorn ger fler röda dagar. Pearly är alltså krångligare att använda än NC. Egoina skrev att hon slutat använda den pga detta krångel. Kanske trodde hon att hon kunde sin cykel nu ändå men blev gravid.
      Lisa, du verkar va en sjukt otrevlig människa.

        Du känner inte mig och kommer aldrig kunna bilda dig en uppfattning om mig som person enbart genom det jag skriver. Om du anser mig otrevlig för att jag har en åsikt om personer som tror sig kunna undvika graviditet på grund av en app så får det stå för dig. Alla har ett eget ansvar.

        De som sade att kvinnan i USA fick skylla sig själv när hon stämde McDonalds för att hennes dotter blev överviktig – var även de otrevliga? Eller hade de rätt över att hon har ett ansvar gentemot både sig själv och sin dotter?

        Ahh, det var så det var. Tack för svar! 🙂

    Jag kan tycka att det är konstigt att hon inte uppdaterat bloggen sedan inlägget, men svarat på kommentarer. Är hon mån om att inlägget ska nå ut till så många som möjligt eller är det någon annan som gärna önskar det?

      Fast hon uppdaterar väl knappt en gång om dagen nuförtiden, så inget konstigt där.

    Tycker hennes inlägg var bra, hon verkar fundera, på riktigt, över sitt ansvar. Det finns ju inga rätt eller fel, men det som är fel i marknadsföringen är att det använda uttryck som ’lätt som en plätt”, att man inte vill ”proppa i sig en massa hormoner”, samt att de kör erbjudanden som ”registrera NU, få Xx på köpet”. Detta leder till att folk tror att det verkligen är superlätt, när man måste ta ett ansvar varje dag – tempa, minnas om man gjort något som kan ha påverkat temperaturen (låg jag vaken i mer eller mindre än två timmar inatt?), kolla om man är fertil och komma ihåg att isåfall använda kondom. Verkligen inte för alla, med andra ord. Man bör inte skrämmas med hormonerna, vissa måste ju ta diverse olika hormonpreparat för att kunna fungera, var och en bör läsa på om risker, bilda sin egen uppfattning, se om man tål dem eller ej. Kunder bör inte hetsas till att beställa NU, det bör istället uppmuntras till att man läser noga och fundera om det är något för en. Läsa på om andra preventivmedel, besöka barnmorska/gynekolog, inget man bör beställa spontant efter påtryckningar.

    Förstår inte varför de är så ”hard sell”, de har ju hela världen som spelplan, hellre 1 miljon användare dom är införstådda och det passar för än 2 miljoner där hälften egentligen inte vet vad de sysslar med.

    Tycker fö att Bellas inlägg ang detta var väldigt drygt, ”det kommer bli fler oplanerade graviditeter, så är det bara, folk slappar, nu drar jag till Moskva hejdå!”. Så hemskt mot de kvinnor som genomgått eller nu genomgår en abort att läsa det och se bilderna på henne stylad och glad för den som verkligen lidit av aborten 🙁

    Jag har använt NC och blivit gravid 2 gånger. Var super noga, sov regelbund tider, tog temp samma tidpunkt, dricker sällan osv osv. Barnen behöll jag och nu i efterhand är ju allt bra. Men jag hade fast jobb, man, hus, stabil ekonomi osv. Nu är jag tillbaka på mini piller igen då jag inte vill ha fler barn. Synd då jag inte tycker om att stoppa i mig hormoner

      Har du testat spiral? Förutom obehaget att sätta in den tycker jag att det är supersmidigt. Även p-ring som har en ganska låg dos hormoner tyckte jag funkade bra. Vet dock inte om dosen är lägre än minipiller. Kanske finns olika ringar?

    Allt följer ett mönster; dagens ungdomars brist på källkritik (bloggarna) – de tror det räcker med att påstå något, typ röda dagar; ” dagarna man vill ha sex ska man inte ha (oskyddat) sex på” eftersom man vill ha sex för att man kan bli gravid då. Var är källan?

    Jag ser det hela tiden- man påstår att någon är rasist, transofob osv. och det räcker. Det är skrämmande att argument inte ens behövs för att sänka någon längre.

    En sak jag bara måste kommentera är detta återkommande påstående att NC skulle en viktig feministisk produkt som ger kvinnor kontroll och frigör dem från det hemska ”hormonförtrycket”. Detta är sån jävla BS, för att uttrycka det milt! NC gör ingenting för kvinnors frigörelse och oberoende. Det enda det bidrar med är att lägga mer krav, arbetsbörda och ansvar på kvinnor. Nu räcker det inte längre att komma ihåg att ta ett piller varje dag (något som vi dessutom alltmer kommit ifrån med hjälp av långtidsverkande hormonprepatat som hormonspiral, p-ring, p-stav osv), nej nu ska vi:

    1) mäta temp vid samma tid varje dag (helst tidigt så glöm sovmorgon, men att vara morgonpigg är ju ändå en dygd).

    2) hålla koll på och registrera avvikanden som tex dålig sömn, alkohol, sjukdom (helst redan innan vi blivit sjuka) osv.

    3) komma ihåg att komplettera med kondom eller annat skydd på osäkra dagar.

    4) acceptera att risken för graviditet (och därmed alla hormonella biverkningar som tex följer med p-piller) troligen är betydligt högre än för konventionella preventivmetoder.

    Om någon tror att detta är frigörelse tycker jag uppriktigt synd om dem. Vill man använda NC ser jag inga problem med det men denna oärlighet om vad som faktiskt krävs gör mig spyfärdig. De enda som tjänar på NC är ägarna, som helt klart drar in multum på att använda sig av oseriös marknadsföring, aktivt sprida myten att de flesta kvinnor mår bättre utan hormoner (vilket är felaktigt) och dessutom rikta sig till den målgrupp som troligen både har störst risk för och mest att förlora på en graviditet. Kvinnor är endast förlorare i detta spel glöm inte det!

      Glöm inte bort punkt nummer 5: bli anklagad för att vara slarvig och inte ta ansvar när du blev gravid. Om det var på grund av det ouppnåeliga perfekta användandet, felaktig grön dag från appen eller faktisk miss från dig är inte relevant, du slarvade och kommer aldrig att erkänna att det var ditt eget fel.

    Peg och Penny Parnevik har också sagt sitt på podden! Precis som egoina mer nyanserat än Isabella

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.