Ska man triggervarna för triggervarningar?

Förra veckan skrev UnderbaraClara en krönika som publicerades i tidningen Expressen och som berörde fenomenet ”triggervarningar” – alltså att varna läsarna innan de läser en text, tittar på en bild eller startar en video att de kan komma att exponeras för saker som kan väcka obehag.
I den ena ringhörnan står Clara och hävdar att ”problemet är att vi lever i en tid där vi inte vill ta ansvar – bara utkräva det av andra. Och hon är rädd att vi uppfostrat en generation människor till att bli offer för omständigheterna”, medan vi i den andra hörnan hittar människor som anser att Clara raljerar och har HELT fel i det hon skriver. En läsare sammanfattar det med orden ”Den där krönikan tycker jag är trams, så otroligt okunnig men ändå så stöddig. Du har helt missuppfattat triggervarning, men sätter dig på en riktigt hög häst och raljerar för fulla muggar.”

Med risk för att framstå som att jag vill lägga mig i ett badkar fyllt till brädden med mellanmjölk så kan jag förstå vad Clara menar, samtidigt som jag även håller med hennes antagonister.
Jag tycker absolut att det finns tillfällen då en triggervarning är på sin plats, samtidigt som jag ställer mig undrande till vart man i så fall ska dra gränsen? Vad ska triggervarnas och vad ska inte triggervarnas?

Jag fick en kommentar på det här inlägget från en läsare som ville att jag skulle inleda inlägget med en triggervarning eftersom hon mådde så dåligt av åsynen av köttbullar.
Seriöst eller inte så finns det säkert någon annan där ute som blir triggad av köttbullar, eller pärmar, eller hårklämmor, eller utedass, eller tops, eller båtar, eller papperskorgar eller snödrivor, eller….

Förstår ni problematiken? 
För att försäkra mig om att inte uppröra en enda av mina läsare så skulle jag behöva triggervarna mer eller mindre varenda inlägg jag publicerar, vilket skulle leda till att triggervarningen blev meningslös.
Då skulle jag behöva triggervarna för triggervarningen eftersom diskussioner om triggervarningar verkar trigga vissa människor.

Så hur ska man göra? Ska man ta fram någon typ av generell lista där de vanligaste ämnena står med och använda den som en guide för vad som ska få en triggervarning – lite som amerikanarna gjort inom musik? De har valt ut vissa ord som inte får förekomma på radio eller tv och som ersätts med ett ”piiiip”. Det finns säkert människor där ute som anser andra ord vara betydligt värre än att sjunga ”fuck”, men vad skulle hända om man censurerade deras ord? Då skulle man ju behöva censurera alla andras ord också, och då skulle det inte finnas någon text kvar alls utan låten skulle istället bestå av ett enda långt ”pip”. Så man har valt ut de vanligaste orden som gemene man kan tänkas reagera på, och så kanske man måste göra med triggervarningar också?

Ha en omröstning.
Vilka ämnen är det som gör flest människor obekväma och illa till mods?
Gör en lista, använd den som en mall och hänvisa till den om någon blir arg för att det inte triggervarnats för exempelvis tops då någons mormors blev mer eller mindre döv i en topsolycka där topsen stacks in på tok för långt i örat.

Alla vi som arbetar med media har ett ansvar gentemot våra läsare i det vi publicerar – vare sig vi vill eller inte – men vi kan omöjligt ta ansvar för ALLA känslor som kan tänkas väckas av det vi publicerar eftersom vi inte kan veta vad som föregår inom var och en av dem.
Vi får använda sunt förnuft i hur vi presenterar vårt arbete, samtidigt som läsarna i sin tur behöver kunna reflektera över sina egna reaktioner.
Är det här något som generellt upprör mängder med människor och som givetvis borde ha en triggervarning, eller är det något som egentligen inte är upprörande för någon annan än mig pga en personlig tragedi?
Dina känslor är fortfarande äkta och ska tas på allvar av din omgivning, men du kan inte kräva en totalcensur eller triggervarning från omvärlden bara för att du berörs illa av just detta.
Det är helt orimligt och skulle vara början till slutet för all typ av publicerad media.

Det är nämligen det enda sättet att helgardera att ingen enda människa någonsin blir triggad.
Vill vi ha det så?

79 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  I vilka sammanhang är triggervarningar vanliga? Jag har nog bara sett det i relation till ätstörningar.

  Svara

   Flådda djur på tex veganinlägg eller youtubeklipp där folk spyr önskar jag triggervarningar på. Inser nu att det kanske är ’varning för känsliga tittare’ och inget som ’triggar’ något (…mer än äckel…).

   Svara

    Vad triggas igång hos dig av att folk spyr? Får du ångest? Skadar du dig själv? Att varna för starka inslag är en sak men blanda inte ihop det med tw

    Svara

     Nä jag skrev ju att jag förmodligen missuppfattade. Jag syftade på vanlig ’varning för känsliga’, inte triggervarning. Sorry.

     Svara

   Har även sett det när det handlar om övergrepp, självmordstankar/självskadebeteende och ångest och liknande

   Svara

   Hela jävla livet är en enda stor triggerwarning

   Svara

  Tw:s handlar väl om självmord, övergrepp och ätstörningar? Har man varit med om tex sexuella övergrepp i barndomen så kan att läsa detaljerade beskrivningar trigga igång ångest. Nu menar jag inte ”åh vad det var jobbigt att läsa det-ångest” utan ångest, som i mitt fall, håller i sig i veckor. Jag går runt och mår dåligt och återupplever det jag varit med om. Jag är så tacksam när jag ser tw: sexuella övergrepp barn för då kan jag direkt stänga ner. Till och med nyheter har inför starka inslag en varning för känsliga tittare. Det är ingeting att raljera över och har man inga triggers så ska man vara glad. Sen att människor ska kräva tw för att slippa obehag förstör för de som på riktgt mår dålig.

  Svara

   Fast läs och titta inte på sådant då. Det är ju ändå ganska lätt att förstå på en artikel eller nyhet vad den kommer att handla om. Vart tog det egna ansvaret vägen?

   Svara

    Åh gud… så okänsligt

    Svara

    Eh, vad tror du en trigger warning är? Den talar om vad någonting handlar om då vet jag att jag inte ska läsa det. Hur ska man annars veta? Jag lyssnar på en skräckpodd och de har tw:s också och då skippar jag det avsnittet. Stör en tw dig? Blir det jobbigt att människor som varit utsatta för skit finns kring dig och är lite trasiga? Det är bara intressant att läsa om sånt som jag varit med om men hänsyn till att det har skadat mig, det är för mycket begärt.

    Svara

   Nyheterna har i decennier använt sig av ”varning för känsliga tittare”, inget nytt. Däremot upplever jag det som att de numera varnar oftare och för fler saker.

   Svara

   Näe men de finns ju också dem som tex tycker gravida ska sluta publicera på sociala media pga att det är jobbigt för barnlösa att se. Jag blir också ledsen av gravidmagar ibland men jag tycker det är en knäpp inställning till ens omvärld, och inte heller en särskilt framgångsrik strategi att avkräva alla andra att ändra sitt liv istället för att man tar ansvar för sina känslor.

   På typ Elaines blogg tycker jag inte hon behör sätta tw på inlägg om sexuella övergrepp eftersom det är rimligt att förvänta sug mycket såna inlägg där. Men skriver man ett inlägg helt plötsligt om överbrepp, ätstörningar eller självmord rycker jag absolut man kan kosta på sig att lägga in tw.

   Svara

    Fast en tw är en varning om att det kommer finnas detaljerade beskrivningar eller bilder om tex övergrepp, ätstörningsbeteende eller självmord. Att tycka att vissa saker är jobbig att se eller läsa är rätt så normalt, jag tycker också att många saker är jobbigt att läsa om men så är det ju. Triggers är kopplade till post traumatisk stress och inte vanligt obehag som att se gravidmagar eller köttbullar, lite magstarkt att blanda ihop det och att be folk ta ansvar för psykisk ohälsa.

    Svara

  OT: Men jag behöver verkligen er hjälp, kära läsare! Ni som varit så duktiga tidigare på att hjälpa med sånt här. 🙂

  Jag, min syster och våra killar ska åka till London tillsammans i april, två nätter. Jag har letat som en galning efter något bra boende, som ändå ska ligga ganska centralt (inte mer än 20 min med underground + gå). Pris: Inte extremt dyrt (det är extremt dyrt för mig om varje natt kostar mer än 2000 kronor). Tidigare har jag inte haft mycket pengar, så jag har endast provat att bott på extremt skabbiga motell och liknande, som legat en bra bit utanför stan. Vill gärna göra det här till en speciell (och ren, hehe!) upplevelse.

  Känner ni till något bra ställe? 🙂 Vart brukar ni bo?

  Svara

   Ibis i Shepherd’s Bush! Bli medlem och boka via deras egna hemsida så brukar det bli specialpris, så att man exempelvis kan boka rum med frukost betydligt billigare.

   Svara

   CitizenM är grymt! Jag och min man bodde på den i shoreditch pga vi älskar östra London (shoreditch, old st, angel etc). Ett dubbelrum kostar runt 1000kr natten och det är nytt fräscht modernt och har riktigt bra frukost (ingår dock ej i priset).

   Svara

   the Hoxton – finns 2, välj mellan Shoreditch eller Holborn. Billigast i Shoreditch, tror vi betalade 1200 kr/per natt för ett dubbelrum inklusive frukostpåse (dvs en mkt lätt frukost). Blev dessutom uppgraderade till en större rumstyp (skrev mail innan och förklarade att det var vår första resa sedan barnen föddes:))

   Svara

   Kolla airbnb, det finns ofta prisvärda lägenheter i bra områden!

   Svara

    Tusen tack för era alternativ – Fortsätt gärna!

    Just nu lutar det mycket åt Ibis. Ska dock spana in Hoxton också! 🙂 CitizenM var lite för dyr under den perioden vi var där.

    Kallis: Jag har aldrig provat Airbnb tidigare. Hur vet jag att det är ett ”bra” boende och område? Finns det reviews eller liknande på områden? Tack! 🙂

    Svara

     Generator hostel 😊

     Svara

     Kolla också homeaway. Bra alternativ till air bnb.

     Svara

     Man betygsätter även området när man besökt ett airbnb. Sen brukar miljön framgå av kommentarerna i allmänhet 🙂

     Svara

   St Giles på Bedford Avenue. Bättre läge går inte att få. Mittemot Primark, nära tunnelbanan Tottenham Court Road, nästan rakt ur på Oxford Street, 5-10 min promenad till Camden, Covent garden och Piccadilly Circus. Kolla in det!! Ok standard och runt 1200 kr/natt!

   Svara

    Åh! Det här hotellet var HELT perfekt om man tänker på läget. Så, så, så synd att alla dubbelrum är fullbokade den helgen vi ska dit. Det finns endast rum som tyvärr hamnar liite utanför vår budget.

    Svara

   St Giles vid Tottenham court!
   Mitt i smeten och relativt fint hotell! 🙂

   Svara

   Lite annorlunda men min gamla lokalpub nar jag bodde i Clerkenwell har ett litet hotell pa overvaningen som ar saaa mysigt, rent och frascht! Pga att det inte ar en kedja sa kostar det inte skjortan heller. Frukosten far man pa rummet i en liten korg 🙂
   Perfekt om man flyger till Gatwick eller Luton ocksa pga tag direkt till Farringdon. Superbra lage – gangavstand till shoreditch, oxford street, british museum etc. Missa inte att ata brunch pa Caravan i Exmouth Market om ni bor dar!
   https://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g186338-d7772879-Reviews-The_Clerk_Well_Pub-London_England.html

   Svara

   Jag var precis i London och bodde på The Cleveland, som ligger i Bayswater. Ett fyrstjärnigt väldigt mysigt hotell och jag och min kompis betalade sammanlagt 3600 för båda i tre nätter. Så ett tips är att spana in det! 🙂

   Svara

   Dean street town house i Soho är SUPERBRA och jäkligt fint. Vi hade tur och fick ett otroligt bra pris, så kolla upp om de kanske har någon bra deal just nu 😊

   Svara

  Vuxna människor ska inte behöva varnas om allt och ingenting. Räcker med att varna om känsligt innehåll vid bilden på t. ex. döda eller lemlästade människor samt tortyr av människor och djur. Däremot kan man ha olika åldersrekommendationer för minderåriga.
  Vad all denna ångest kring att känna ångest skapar är bara mer ångest och en cencurerad värld.

  Svara

   Varför ska man varma om döda människor och djur då? För att DU tycker att det är obehagligt att se? Ska vi utgå från dina preferenser jämt? Jag triggas inte av att se en död hund. Däremot faller jag tillbaka i min ätstörning när det pratas bantning och jag är i en svagare period. Då vill jag varnas för att kunna välja bort och inte bli sjuk.

   Svara

    Problemet är ju att det finns minst lika många, om inte fler, som gillar diet/träning/hälsotips än de som blir triggade av det. Så även om jag förstår att det måste vara fruktansvärt jobbigt för dig att bli triggad så känns inte som att det är upp till de som delar saker på sociala medier att varna för allt innehåll. Som Camcam skriver kan ju folk triggas av typ allt (även om jag tror ätstörning tillhör toppen av vanligaste).

    Svara

     Men vad är jobbigast att den som är intresserad av något läser en tw eller att den som inte vill läsa sånt får gå runt med ångest? Varför är det så svårt att ta hänsyn till att alla inte är som en själv?
     Och Annica: vem är du att bestämma vad som är värt att varnas för? Vi lever i en värld där vi hela tiden blir matade med budskap och information. Till och med i denna bloggens kommentarsfält finns det detaljerat om tex övergrepp. Ska man isolera sig för att det finns folk som uppenbart blir provocerad av tw:s? Det kanske är såna som du som ska inse att världen inte alltid kan anpassas efter er, ni har uppenbart sluppit trauman som kan triggas igång så det kanske inte är läge att klaga på en liten olägenhet som tw. Det är alltså en liten, liten notis om vad något innehåller, värt att provoceras över? Kan vi byta liv? Du kan ta min ångest.

     Svara

  Du är ofta sist på bollen Camcam, lite efter alltså inte så aktuell menar jag.. tänker på det du skrev igår om Amir, det hade ju Svenska bloggare skrivit om flera dagar innan och även Svenska youtubers där jag gissar att du såg det.. men ibland är du ju snabb och aktuell förstås.

  Svara

   Det är möjligt, men jag är hellre lite sen på bollen med ett genomtänkt inlägg än först på bollen bara för att. 🙂

   Svara

    Okej, men vi läsare vill helst ha mer aktuellt. Detta tror jag Bloggkommentatorerna skrev om för flera dagar sedan.
    Ja genomtänkta inlägg är ju bra, men inte alltid det verkar och känns helt genomtänkt här tyvärr.

    Svara

     Vilken tur att det finns alternativ då för den otålige! 😊

     Svara

     @Anna: Och när Cam istället publicerar snabba, mindre genomtänkta inlägg för att vara FÖRST på bollen, istället för att ta tid på sig med att reda ut omständigheter och formulera sig bättre, är det alltid folk som klagar på det också. Det är en sak att komma med en artigt formulerad åsikt, en annan att 1) säga sig tala för en hel (samt stor och bred) bloggpublik när det i själva verket enbart är din åsikt, 2) vara otrevlig. Så tröttsamt.

     Svara

   Fruktansvärt tyken kommentar. Gör det bättre själv om du har synpunkter.

   Svara

    Anna får komma tillbaka ikväll på Öppet spår. Det är i realtid och borde passa henne som gillar att leva livet ”in the fast lane”’ 🤪

    Svara

    Tycker väl inte att Annas kommentar var så hemskt tyken, det var väl konstruktiv kritik och jag kan hålla med, förstår lite hur hon menar och förstår inte hur det betyder att man gillar att leva livet in the fast lane. Det är ofta det skrivs om saker lite senare här typ flera dagar efter att det kommit ut, och jag vill också läsa mer om aktuella händelser på bloggar och sociala medier. Tycker inte det behövs vändas, vridas, överanalyseras eller skojas om allt heller och behöver inte vara jättelånga inlägg (om man nu får skriva sina önskningar, talar alltså inte för alla). Öppet spår har väl ingenting med bloggar och bloggbevakning att göra så hur är det aktuellt, är väl allt möjligt folk undrar och skriver om där så är är väl inte mer aktuella bloggnyheter är väl mer ot där, har dock inte orkat hänga med och läsa där så mycket. Trevlig helg.

    Svara

     Gör det själv då om du inte gillar hur det funkar här. Camcam uppdaterar flera gånger om dagen till skillnad från de flesta bloggar.

     Svara

     Gör det själv? Hoppsan här var det känsligt, menade inget illa vara bara önskningar och ingen kritik som var elakt menat. Jisses alltså vad är detta, här får man tassa på tå tydligen. Ja visst uppdaterar hon ofta det sa jag inget om.

     Svara

  Problemet är väl snarare att det tydligen vimlar av människor som kräver att verkligheten ska anpassas efter deras tycke och smak.

  Svara

  Jätteviktigt att triggervarna vid ex självmord (som ofta ”smittar”) och när det handlar om ätstörningar. Att bli triggade innebär inte att tycka att något är obehagligt, det handlar om att få ångest, självmordstankar och skadebeteende. Lätt att skriva ex ”tw: ätstörning” så kan en sån som mig låta bli att läsa. Ni andra som inte blir triggade får två extra ord att läsa, är det så jävla jobbigt?!??

  Svara

   Kan du ge exempel på vad för typ av text som triggar dig i din ätstörning? Om nån mår illa efter att ha ätit en hel liter glass? Om nån delar bantningskurs? Om nån säger att de gått mer i vikt? Om nån lägger upp en matbild? Det är svårt att veta vart folks personliga gränser går för triggers.

   Svara

    Är du genuint intresserad vad väldigt många upplever som triggande eller är du bara ute efter att raljera över något du tycker är orimligt och inte förstår?

    Svara

     Jag menade inte att raljera, jag har nog svårt att förstå då jag inte har några triggers själv. Det jag försökte få fram var att det kan vara svårt för folk som lägger upp saker i sina sociala medier att veta vad som triggar folk. Alltså för de som triggas av ätstörningstexter/bilder, det måste väl vara väldigt individuellt vad som triggar en? För någon kanske det är en bild på en anorektisk tjej, för en annan är det kanske snack om någons tidigare bulimi, för en tredje kanske det räcker med en bild på glass då den personen kanske brukade äta just mycket glass under sina bulimi-år och är extra känslig för just det. Och somCamcam skriver så förlorar det ju lite poängen om man då försöker gardera sig och skriver tw på varenda inlägg.

     Så en genuin fråga är; vad mer exakt kan anses som triggande? Om du mår dåligt av att skriva det så låt bli såklart!

     Svara

    Ätstörningsbeteende, bilder på någon som spyr eller detaljerad och grafiskt beskriver resultat av självsvält tex. Det är uppenbart att du inte förstår jenjen, men varför vill du inte så fall försöka förstå istället för att raljera över andra? Det är en ynnest för dig att kunna ta så lätt på det och skoja men alla har inte den turen, kanske lite ödmjukhet skulle vara på sin plats. Vid genuint intresse så finns hela vida webben där du läsa om pts och triggers.

    Svara

     Jag ber om ursäkt. Jag vill försöka förstå. Jag läser inga bloggar som lägger upp såna typer av inlägg, förutom Elaine då jag antar man kan triggas av de pedofilnyheter hon skriver om.

     Jag ska läsa på. Hoppas du hittar ett sätt i framtiden att minska dina triggerattacker.

     Svara

     Läser man Elaines blogg så är man med all sannolikhet redan medveten, jag läser den till exempel inte. En tw sätts där en läsare kan bli överrumplad och inte på annat sätt kan förstå vad något kommer att innehålla. Jag tycker att det är en jättefin sak som visar att man har förståelse och hänsyn till människor som på något sätt har farit så illa att de har utvecklat pts, det visar att de inte är ensamma eller bortglömda. Ha en bra kväll!

     Svara

     Håller med dig nu! Inte så krångligt att skriva en liten tw-disclaimer högst upp på ett inlägg med detaljerat och känsligt innehåll…

     Ha en bra kväll du med!

     Svara

  Utgå från sunt förnuft bara. Är köttbullsfobi ett utbrett samhällsproblem? Svar nej = ingen tw behövs. Är sexuella övergrepp/Ätstörningar/Psykisk Ohälsa det? Svar ja = tw behövs.

  Svara

  Gå till tumblr om ni behöver TW till allt och alla.

  Svara

  Åh tack för denna texten Camilla! Efter ha läst Claras inlägg var jag ganska osäker på var jag stod eller tyckte om det hela men du lyckades redda ut många av mina tankar och funderingar med denna text! Thänk you 🙂

  Svara

  OT; vimmelmamman Lotta Gray är i Afrika på uppdrag. Gör filmer tillsammans med sin pojkvän om bla förlossningar. Borde kanske vara något viktigt att skriva om cam cam? Ett fantastiskt arbete de gör.

  Svara

   Hoppas de triggervarnar först

   Svara

    Ja verkligen! Förlossningar är något som gör mig illamående att ens tänka på.

    Svara

  Jag tycker absolut att det ska varnas vid bilder på döda eller väldigt misshandlade personer både i media och på tv. Personligen tycker jag nyheterna visar alldeles för mycket död och lidande utan varningar för starka bilder.

  Svara

   Håller med. Kan må fruktansvärt dåligt långt efter att man sett på nyheterna.

   Svara

  Jag hör när det blir superspännande på filmer (triggervarning)… det hörs på musiken… så då lämnar jag rummet.
  Avskyr skräckblandad spänning.

  Svara

  Vi exponeras väl för lite mer idag än vi gjorde förut, så inte konstigt kanske att en varning kan vara på plats?

  Men sen gillar jag inte o()UnderbaraClara…är som en skolfröken som slår en på fingrarna med linjalen.

  Svara

  Håller nog med Clara faktiskt. Visst kan det behövas varnas för tex känsliga bilder/videor om t ex någon dör, misshandlas eller liknande. Förstår dock absolut tanken bakom TW och den är god. Jag har också många saker som triggar mig. T ex får jag panikångestattacker när folk smäller med raketer eftersom det påminner mig om krig jag var med i. Men då gör jag helt enkelt så att jag inte går ut på nyår eller befinner mig på platser där det smälls ofta. Man har också ett stort personligt ansvar att lära sig hantera sin egen rädsla istället för att tycka att ansvaret ligger hos andra. Vissa filmer etc kan också få mig nere för jag påminns om misshandel Jag var utsatt för. Men det har jag fått lära mig att hantera genom KBT istället. Så ja, jag håller helt med Clara!

  Svara

  Man ser ju inte om det är vegobullar eller köttbullar 😉 så hur kan man bli triggad

  Svara

  Tycker inte det borde vara så svårt att använda lite generella triggervarningar faktiskt. Till exempel om man skriver om sexualla övergrepp så kan man varna om det först, hur jobbigt kan det vara att lägga till nåt ord om det i början av texten? Kan garantera att det är 100 gånger jobbigare att gå igenom en panikattack. Själv så har jag inget som kan bli ”triggat” av text till panikattack men bilder och filmer därimot. Visst så är det mitt egna problem att jag har gått igenom trauma som att har påverkat mig så illa men samtidigt tycker jag att om man har empati för andra så kan man ta det lilla steget för att se till att de också kan ta del av det man postar online. Om någon inte vill använda sig av triggervarningar så kan jag inte tvinga dem, kan bara tyvärr inte ta del av deras tankar som jag annars hade velat. Det är ju synd att behöva missa någons humorinlägg för att de vägrar varna än innan de använder brutala detaljer för att diskutera till exempel ett våldsbrott.
  Visst så finns det en gräns, man kan inte varna om varje litet ord i sin text, men man kan använda så kallad common sense. Om du inte är säker så kan du göra en allmän varning som ”inte för känsliga läsare” så vet man i alla fall att det kanske kommer något man inte klarar av. Skippar hellre ett inlägg som det visar sig att jag inte alls blir triggad av än läser att inlägg som förstör min dag för det innehåller bilder triggar en panikattack.

  Ja det är väl min åsikt i stort sätt.

  Svara

   Blir galen på min egen svenska, försökte verkligen i den här kommentaren men det blir ändå meningar som inte går ihop… Jaja.

   Svara

    ❤️

    Svara

  Det handlar väl bara om vanligt jävla hyfs. Man MÅSTE inte säga ”ursäkta” om man behöver tränga sig förbi någon på stan heller, men kan vi inte komma överens om att det skapar en trevligare stämning. Varför stör man sig på triggervarningar? Lite vanligt sunt förnuft på att skilja mellan ätstörningar, självmordsbeskrivningar eller köttbullar, hur svårt kan det vara. Håller med om att Claras krönika är skräp.

  Ja det är möjligt att det finns läsare som tycker att hon ska triggervarna för allt möjligt, men de flesta är nog rätt överens om var gränsen går, och det ÄR inte speciellt jobbigt att lägga till två ord i början av texten.

  Svara

  OT: Kan man använda en PC-datormus till en bärbar Mac? Har köpt musen billigt på Clas ohlsson och använt den till en HP-dator tidigare..

  Svara

   Ja☺️ Alla möss funkar 🙂

   Svara

  Jag är journalist och i svensk media finns ju regler/normer om att man inte publicerar texter/inslag/bilder som kan vara stötande. Det handlar om våldsbrott, sexuella övergrepp, våld mot barn och djur etc. Visar man ändå sånt varnar man först, ”vi vill varna känsliga tittare”. Dessa regler finns ju inte på samma sätt på internet. Tycker därför att triggevarningar kan fylla en funktion som vi i andra sammanhang tar för givet.

  Svara

   Den stackars döda lilla pojken som var uppspolad på någon strand runt Syrien, eller likande land, visades i tid och otid både i tv och press, helt utan förvarning om stötande innehåll. Jag mådde riktigt illa varje gång och ville inte alls se bilden, ändå är det en av de bilder jag sett alldeles för många gånger.

   Svara

  Självmord
  Sexuella övergrepp
  Ätstörningar
  Misshandel i nära relation (kommer inte på nåt bättre sätt att säga domestic violence?)
  Starka bilder (sunt förnuft, de flesta medier märker ut det)
  Tortyr/våld mot djur (inte för en bild på en ko som står i ett stall liksom, utan starka bilder osv)

  Så, där har du din lista! Tycker det är trist att folk är så emot triggervarningar bara för att det finns vissa personer som tycker att allt ska anpassas efter dem. Jag har till exempel en ovanlig fobi och skulle aldrig få för mig att kräva triggervarningar ang. det, för det är ingenting som många har fobier för.
  Triggervarning är ju bara ett relativt nytt ord för något som har funnits länge, alltså varning för känsliga tittare/lyssnare/läsare.
  Du älskar ju Sword and Scale har jag för mig, och de triggervarnar ju också ibland, för t.ex. våld i nära relationer, riktigt vidriga fall med barn involverade och djurtortyr, men inte för allmänt våld eftersom det är en true crime-podd liksom, och folk vet att det kommer vara ruskiga grejer och väljer att lyssna.

  Tycker det är jättebra att triggervarna, och ingenting man ska låta bli att göra bara för att någon vill att man ska triggervarna ALLT. Bara att använda sunt förnuft 🙂

  Svara

  TW är för männsikor som inte klarar av livet.

  Svara

  Triggers har framförallt med ptsd med göra, inte ”obehag” eller ”äckel”

  mvh

  låg och hyperventilerade och grät i en halvtimma efter att några på en fest började dra våldtäktsskämt pga flashbacks.

  Folk MÅSTE inte triggervarna. Men jag UPPSKATTAR det.

  Att triggervarna för att ngn kan ta lite illa upp är däremot trams och provocerande. Du får inte ptsdanfall av att se något du tycker är lite äckligt.

  Svara

  Triggervarningar används vid grafiska beskrivningar som kan trigga posttraumatisk stress hos individer som lider av det. En lättare variant är innehållsvarningar (content warnings) som helt enkelt varnar om ämnen som kan vara lite jobbiga för folk att läsa om.

  En grafisk beskrivning av hur en våldtäkt gick till är alltså skäl för att triggervarna, att nämna ordet ”våldtäkt” i en text är det inte.
  En diskussion om fobi för spindlar kan innehållsvarnas, men inte triggervarnas.

  Det är superviktigt att inte urvattna begreppet, men lika viktigt att inte göra sig löjlig över att det faktiskt är ett befogat verktyg i många situationer.

  Svara

   Tack för förklaringen, så det handlar mest om man skriver detaljerat/grafiskt om ett känsligt ämne?

   Svara

    Ja, typ. Om du med ”känsligt ämne” menar ett ämne som kan framkalla posttraumatisk stress. Exempel på sådana ämnen är diverse övergrepp, krig och våld. I lite bredare bemärkelse kan man också trigervarna på inlägg som behandlar viktförändring och/eller sätt att uppnå det. Detta eftersom det är väldigt många som lider av ätstörningar och i sjukdomsbilden finns ofta letandet efter s.k. ”thinspiration”med, vilket gör att sådana samtalsämnen kan utlösa ett återfall hos en tillfrisknande person och/eller förlänga sjukdomsförloppet.

    Svara

  Hur egotrippad är man om man begär triggervarning på köttbullar? Alltså jag får spunk, vad är det för fel på folk?😩

  Svara

  Triggervaning på saker där folk lägger upp bilder på sina döda barn. De som dog i magen, de som dog några timmar efter födseln eller de som dog några månader efter. Vad kallas det? dödfött, spädbarnsdöd och det som involveras i kategorin. Hemskt men också extremt obehagligt.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.