Ett vingbeklätt försvarstal

Engla skriver ett inlägg om hur man på bästa sätt handskas med elaka kommentarer – en solklar reaktion på mitt inlägg från igår där jag ifrågasätter hennes sätt att utforma samarbetet med Mockberg och hennes förklaringar till varför det förekom andra företagsloggor på bilderna.

Efter att ha läst igenom det så har jag – givetvis – både tankar och synpunkter:
1. Att ifrågasätta och kritisera lämpligheten i Englas sponsrade inlägg är varken elakt, näthat eller osympatiskt, samtidigt som jag förstår att läsarna blir provocerade av Englas sätt att mer eller mindre idiotförklara dem med sitt sätt satt svara på kommentarer om det.

2. Det är inte första gången Engla försöker smyga in askar och påsar från dyrare varumärken i sina reklaminlägg  och istället för att låtsas som det regnar och kalla det för en ren slump – igen – så borde hon kanske lyssna på sina läsare som i slutänden är företagets potentiella kunder istället för att försöka förklara bort det.

3. Engla klappar sig ofta på axeln för att vara lite av en ”bloggpioniär” och en av de som varit i branschen längst.
Borde hon i så fall inte vara tillräckligt rutinerad och erfaren för att inte låta andra företagsloggor ”av misstag” hamna på samma bilder som produkten hon ska marknadsföra?
Att skylla på att det är en ren slump pga att hon ofta fotograferar i sin walk in closet och som mer eller mindre är strösslad med design-emballage skulle kunna stämma om hon utrustats med både tunnelseende, skygglappar och selektivt varseblivning, nivå avancerad.
Men att hon inte skulle ha lagt märke till dessa inkräktare på bilderna ens efteråt när hon ska välja ut vilka bilder som ska användas gör henne antingen till världens sämsta influencer att göra samarbeten med eller till en lögnare som försöker ta sig ur den här situationen med en liten gnutta heder i behåll trots att hon ertappats med handen i syltburken – eller i Guccipåsen – ännu en gång.
Om detta är sant – att allt det här smugit sig in på hennes bilder av misstag och utan att hon märkt det –  så gör det ju i så fall henne till den absolut sämsta influencern att anlita för sponsrade inlägg då lite vad som helst kan hända som försämrar för ett betalande varumärke.

Att skriva ett låååååååångt inlägg om näthat och elaka kommentarer inlindat i ett enorm offerkofta känns som ett sista desperat försök att rikta fokuset bort från sitt egna klavertramp istället för att erkänna att det så klart var ett medvetet val av Engla att styla bilderna med andra lyxigare märken.

Det är varken elakt eller näthat att ifrågasätta det här inlägget av Engla, men istället för att äga ansvaret och helt enkelt erkänna att det här kanske inte blev så bra (inte den här gången heller) så viftar hon med näthatsflaggan när insikten om att ingen köpt hennes bortförklaringar landar.

Ta lite ansvar istället för kritiken kommer förmodligen vara minst lika stark även nästa gång du försöker med en sån här fuling.
Om det sen tar dig två, fem eller tio gånger att inse det är helt upp till dig, men det är inte näthat nu att kritisera ditt samarbete och kommer inte heller vara det nästa gång – hur mycket du än viftar med din lilla flagga med texten ”näthat” på.

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det roligaste var väl ändå när hon ställde fram en oöppnad Moët flaska vid de fyllda champagneglasen bara för att ta en ”lyxig” bild ??

   Alltså det inlägget är ju så roligt! ?

   Något annat, hennes senaste tävling på Instagram är väl inte helt enligt reglerna… Att man ska tagga tre vänner och berätta vilken produkt man vill vinna är väl knappast krav på tillräcklig motprestation. ?

    Nej, det är det inte. Det är både ett brott mot lotterilagen och mot Instagrams egna regler.

     Jag har försökt anmäla inlägg som har tävlingar som dessa (anmäla till instagram eftersom jag förstått att det bryter mot deras regler), men det går ju inte. Inget av alternativen som finns att välja som skäl för anmälan passar. Mobbing, sälja vapen/droger, pornografi, stulna bilder osv finns. Hur anmäler man till insta när tävlingar är emot deras regler?

      Ta vapen/droger så tar de bort den direkt!

       Är det inte bättre att i så fall kontakt dem och lyfta fram problematiken? Att anmäla någonting för vapen/droger som inte stämmer kan både leda till att influencern straffas för någonting de inte gjort, samtidigt som alternativet missbrukas på ett sätt som gör att det inte tas på samma allvar när det väl rör sig om vapen/droger.

      Jo du trycker på de tre prickarna längs ned vid bilden/inlägget, välj anmäl olämpligt, sen välj spam el olämpligt/bör ej finnas.

       Jag kan inte välja ”bör ej finnas” som alternativ till att jag tycker att det är olämpligt. Finns bara specifika anledningar som inte passar in här.

  Precis som Johanna toftby, hon får jättemånga kritiska kommentarer men skiter fullständigt i dem. OM hon svarar, så är det otrevligt och med en ”skrattar-så-jag-smäller-av-smiley”. ”Jag-är-så-cool-så-jag-smäller-av” när jag fiskar haj…
  Hon är nog den som sämst hanterar kritik.

   Eller bemöter kritiken med ”ät mitt bajs”… Det var riktigt illa.

   Nja jag tycker nog att My Martyr är den som hanterar kritik och icke medhåll sämst. Var ju inte många dagar sen det kom ett rejält snyftinlägg och om hon godkänner en kommetar som inte stryker medhårs så besvarar hon den på en mycket otrevligt och drygt sätt. Gudars, jag har så svårt för henne. Nu har hon ändrat sin presentation. Hon är nyförlovad med Jonas wesslander. Varför inte nöja sig med att skriva hans förnamn? Nej just det, minsta tillstymmelse till kändis nämns ALLTID med för- och efternamn. Vanliga dödliga nämns endast med förnamn, det är sen gammalt i Mys värld.

    Hon skriver också sin presentation i tredje person… Ser riktigt lustigt ut.

     Och brer på och kryddar lite extra – nu är det egenföretagare sedan 17 år innan var det 18, och självförsörjande sedan 13 nu innan var det 14, och innan vägde hon nästan 100 nu är det drygt 100 (när hon var höggravid). Hoppas hon inte brinner upp så mkt som hon brinner hehe. Myggan kryddar för att bli intressant, få mer läsare och kändisskap alltså jisses.

      Ja på pricken!

     Inte ett ord om mäklarutbildningen. Konstigt. Eller så är det ett avslutat kapitel. Någon som känner sig manad att kolla upp detta med Erik Olsson, mäklarfirman som anställde och bekosta utbildningen?

      Det är ju helt uppenbart att hon inte längre pluggar till mäklare eller är anställd hos Erik Olsson. Strategin är nog att tiga ihjäl ämnet med hopp om att läsarna slutar fråga. Såg att hon vid nåt tillfälle svarade en läsare att hon pluggar och det går bra men hon väljer att inte skriva om det. Varför inte skriva undrar jag? Fin fin reklam för hennes arbetsgivare erik olsson om hon skriver om utbildningen och arbetsgivaren i sin välbesökta blogg tänker jag.

      Nej nej stop kontakta inte dem så hon kan använda det sen till att snyfta och påstå att de blivit nerringda av massor av folk nej nej men ja den verkar avslutad, hon tog paus i studierna skrev hon men verkade ha varit en lång paus redan då. Hon klurar väl på hur hon ska lägga fram det så hon inte framstår som en lögnare (fast det är hon). Usch tar emot att skriva om henne här, vill inte hjälpa henne till uppmärksamhet och fler läsare.

       Ska man ljuga är det bra om man kommer ihåg vad man har sagt. Hon har både sagt att hon tagit en paus och sen att hon är en bit in i utbildningen och att det går bra men att hon inte kommer att skriva om det. Hur ska hon ha det, paus eller inte? Det är ju helt tydligt att Erik Olsson avbrutit anställningen/samarbetet med Myggis. Varför inte bara vara ärlig undrar jag?

        Hennes minne är mindre bra, det är olika versioner och ändrade historier.. inte konstigt hon får ångest, måste vara jobbigt och ångestframkallande. Troligtvis därför hon skrivit så mycket på senare tid att hon har ångest så att hon ska få sympatier och slippa få kritik och ifrågasättande. Trött man blir…

         Självklart. Myggan är lite som Bella, strategi i allt. Såg att hon lagt ut ännu en cliffhanger, på fredag ska hon gå ut med…något?! Usch vad förutsägbar hon är.

         Camcam, gräva lite i det här med mäklarutbildningen kanske?

         Bella är Myggans förebild. Ja Myggan har strategier för allt, taktik hela tiden som den nya ingressen/presentationen tex haha jösses. Cliffhangern gäller nya förpackningar el namn på Skip nutritions produkter eller liknande tror jag inte mer spännande än så. När hon skulle gå mäklarutb målade hon upp det som om hon skulle på rymdfärd typ, en stor nyhet som tidningarna skrev om också. Äsch inget att gräva i, finns värre isåfall..bara låt henne va, ignorera.

      Tyckte från första början att det var jättemärkligt att påbörja mäklarutbildning med tanke på situationen med dubbla boenden och pendling. Säkert ett oövertänkt beslut som visade sig vara ett misstag.

    Hon yrade i senaste snyftinlägget om att någon försöker förhindra att hon gifte sig. Ett försök till att hitta någon annan att skylla på när det går upp ett ljus för indianen och han drar? För något bröllop tror jag inte det blir.

     Tror faktiskt inte heller att det kommer att bli något bröllop. Min magkänsla säger att det kommer att ta slut inom 1 år.

     Genom att skriva om ”bröllopsförstörare” så blir det lättare när han drar. Självrannsakan behövs ìnte för nån annan har varit dum och missunnsam. Det gäller att gardera sig.

     Trodde förresten hon skulle vara 29 fram till 31-årsdagen.

    Vem är Jonas Wesslander?

  Läste på lite om internationella marknadsföringslagar. Nu är nog inte Engla den enda som använder sig av större märken för att marknadsföra mindre – men det jag kan hitta genom en enkel googlesökning var att man kan hamna i riktig skit av detta. Väljer dessa megaföretag att gå emot en simpel bloggare är det mer än ”goodbye” för dem finansiellt… Dock vet jag inte om de har intresse för det, men vem vet. Samlar de på sig att gå emot ett gäng bloggare så hovar de nog in en god summa. (Är ingen utbildad jurist).

   s10/10(6) of the Trade Marks Act 1994

   Jag tänkte samma sak tidigare, att om hon har otur och företagen ser/orkar bry sig ligger hon rätt illa till.

  Och vi läser nog hennes inlägg med olika glasögon. Tycker hennes inlägg var vettigt, och hon har ju rätt- det är en massa skitsnack på den här bloggen. På din blogg, på grund av det du skriver. Du uppmuntrar ju till allt detta skitsnack genom dina inlägg och ”tolkningar”.
  Och brukar du själv hantera kritik så bra tycker du? När du skriver nåt heltokigt och folk reagerar får de raljerande svar. Men så är ju stämningen här, folk gillar att vara elaka.
  Som flashback typ.

   Jag tror att de flesta skulle kunna bli bättre på att hantera kritik – och så även jag.
   Konstigt vore väl annars?

   Är du samma Hanna som ska veta vad vi som läsare arbetar med? Eftersom att den samma Hanna sedan antydde att folk med högre utbildning inte borde ha samma människosyn som lågutbildade?

   I så fall tycker jag du kan dra härifrån faktiskt. Jävla översittartendenser. Bara massa jävla klagomål.
   (Och är du inte det så kanske du kan fråga dig själv: vad bidrar jag med i det här kommentarsfältet för att det ska bli bättre? Ger jag någon konstruktiv kritik eller är jag bara en sur, bitter figur som ingen vill umgås med just nu?)

    Eh, nej det var inte jag. Men du verkar ju fantastiskt trevlig …

     Tack, jag är faktiskt fantastiskt trevlig mot folk som förtjänar det 🙂

      Håller med dig Hanna!

    Vadå sur och bitter, det är väl trevligt med en person som tycker annorlunda och försvarar en bloggare? Ska alla stämma upp i samma klagosång för att inte förstöra kommentarsfältet eller?

    Hallå där Ice,

    Jag skrev inte den frågan för att jag hade någon fördom om hög-, vs. lågutbildades människosyn.

    Jag var helt enkelt nyfiken på vad ni jobbade med, efter att ha läst ett stort antal både underhållande och obehagliga kommentarer.

   Bra där. Jag håller med dig. Finns inget gott som kommer ut av att sitta på nätet och snacka ner någon. Tänk om man lade den energin på att boosta varandra istället? Vilken mycket finare värld det hade blivit då.

    Håller med Hanna alltså.

   Jag håller med – Camcams inlägg om Engla är inte näthat, men de 67 kommentarerna om hur extremt blåst Engla är skulle jag kalla näthat.

  Har så svårt att känna någon respekt för Engla som influencer (obs! säger inget om hur hon är som privatperson för det vet jag inget om). Hennes blogg är så totalt intetsägande på alla sätt och vis. Fattar inte att hon kan leva på det här år efter år. Kollar några gånger om året och konstaterat att det är PW, doftljus, kollage på kläder och bilder på henne i ungefär likadana kläder som alltid. Och detta sätt att hantera kritik.

   Det har du helt rätt i men som verkar gå vissa förbi.
   Jag har aldrig träffat Engla och vet ingenting om henne som person och således gäller kritiken heller inte det, utan henne som varumärke.
   Sen att vissa influencers har svårt att skilja på privatperson och varumärke är en annan sak men det betyder inte att man inte får lämna kritik bara för att de själva inte kan skilja på äpplen och päron.

    Jag kan förstå att det är svårt att skilja på jobb och privatliv när ens jobb till stor del handlar om att visa upp sitt liv.

    Dock är det nåt man som influencer måste klara av att hantera. De måste även kunna hantera saklig kritik som gäller ens yrkesutövande (som Englas fall här där hon verkligen borde hanterat det på ett helt annat sätt) på ett proffsigt sätt. Det är ju hennes jobb, ingen liten hobby. Så då borde man ju kunna förvänta sig vissa saker.

   Englas blogg känns ganska tunn. Det händer liksom inget. Det är powerwalks, en sväng till gymmet och dagens outfit. Och så självklart doftljusen i olika arrangemang.

  Jag personligen bryr mig inte jättemycket om omärkt reklam som alla går igång på härinne, men Englas bild var ju för tusan vilseledande. Jag trodde det var en Gucciklocka! Om jag hade varit klockföretaget hade jag blivit vansinnig över den bilden.

  Jag är väldigt ofta kritisk till dig och innehållet på den här bloggen, CamCam, men i det här fallet så tycker jag att din granskning var klockren. Jag tänkte jag skulle säga det också eftersom jag inte drar mig för att säga nåt negativt. Rätt ska va rätt, eller hur? ?

   Och ”klockren” var helt omedvetet. Sorry ?

   Haha! Klockren! =)
   Men tusen tack! Det uppskattas!

  Har aldrig läst hennes blogg men sett samma samma kommentarer om henne år ut och år in. Kikade på henne igår och trodde att jag av misstag hamnat på dessies blogg. Dom ser ju ut som samma person ?

  Förlåt för att jag ställer denna fråga här, men jag hinner inte vänta till öppet spår i helgen. Jag praktiserade på ett företag som ligger typ 100 mil från min studieort. Under min praktik kom jag i kontakt med flera företag som ville att jag skulle söka diverse tjänster hos dem. Nu är jag tillbaka på min studieort och en av dessa företag vill att jag ska komma på intervju hos dem. Biljetterna den närmaste tiden är dock väldigt dyra, vilket känns saftigt att betala om jag inte får tjänsten. Vad skulle ni gjort? Har ni någon gång fått betalt för resa till/från arbetsintervju av företaget och frågade ni då själva eller erbjöd de att betala?

   Statliga myndigheter betalar biljetter för intervjuer. Jag blev erbjuden det när jag sökte jobb 2009 på avlägsen myndighet.
   En del privata företag erbjuder det med.
   Men jag har aldrig frågat själv, tycker tyvärr det känns pinsamt 🙁
   Sen betalar många för flyttbil plus att du får en ledig arbetsdag för att flytta om det skulle vara aktuellt. Regleras via kollektivavtalen oftast.

   Biljett och boende betalar du själv om du ska på en intervju.

    Beror på företag och sektor.

   Jag har inte själv fått det, men vet att bolaget jag jobbar för står för både resa och hotell någon natt för de kandidater som är tillräckligt intressanta. Detta både för svenska kandidater och för kandidater utomlands ifrån.
   Fråga, du kan inte få mer än ett nej 🙂

   Oh ja, massor av gånger! Du får ju fråga dig om resan/pengarna är värt ett eventuellt ”nej tack”. När jag sökte jobb så brukade jag utgå från att jag inte skulle få jobbet, men jag tyckte ändå att det var värt mödan och pengarna. Det är bra övning inför nästa intervju om inte annat!
   (men såklart ska du ju göra som du själv vill)

   Det har jag varit med om men då var det nog företaget själv som tog upp frågan. Arbetslösa kan väl få ersättning från Arbetsförmedlingen? Kom på ett fint sätt att fråga, har du en kompetens de efterfrågar så är det en billig kostnad. Kan kanske föreslå en Skype-intervju först för att se att båda parter vill gå vidare?

   Fråga om de kan tänka sig att ta första intervjun via skype

   Föreslå skypemöte? Kan ju vara förståeligt om du bor så långt ifrån arbetsplatsen.

   Arbetsförmedlingen betalar ibland biljetter också. Kolla med dem.

    Sist jag var arbetslös (3 år sedan) så betalade af upp till 2400 per resa. Krävs, så klart, att man är inskriven hos dom och att den som intervjuar skriver under ett intyg att du har varit på intervjun.

  Jag föreslår att du mailar din kontakt och ärligt meddelar att du är väldigt intresserad av jobbet men biljetter med kort varsel är väldigt dyra och att du föreslår en video eller telefonintervju istället. Om de kan tänka sig att vara generösa så föreslår dem ersättning för biljetten.

  PREACH

  Jag har sett i en grupp på Facebook att någon kontaktat Amelia pga att det förekommer bilder med källa Pinterest i hennes blogg, vilket oxå är helt galet. Att bara ”sno” bilder så där och lägga upp på bloggar är ju inte tillåtet? Amelia hade svarat att de skulle ta tag i det, men uppenbarligen har inget hänt då det dök upp ett sådant inlägg senast idag. Samma när källa Google uppges…ryser!

   Så gör Sandra Beijer ofta också, och tänker att hon ändå är legit så hur gör man när man har källa Pinterest och ingen egentlig källa vidare därifrån? Får man använda bilden då?
   Har undrat över detta!

  Ja vad ska man säga? Engla är OTROLIGT förutsägbar. Hon drar alltid ”elaka-kortet”.
  Inget nytt under solen alltså. Att kritisera hennes blogg, hennes samarbeten eller hennes podd är inte näthat. Det är hennes arbete eller har jag missuppfattat något? Det är hennes ARBETE som kritiseras för det mesta, många tycker helt enkelt att hon är dålig på sitt arbete. Förstår att det svider som fan men tänk till nån gång Engla! Vad är det du förmedlar till läsarna? Är du nöjd med den bilden?

   Jag förstår inte vem som följer henne? Pinsamt låg IQ nivå! Håller med dig totalt, och att företag väljer att associera sig med henne är ett mysterium..

   Men tänk ett steg längre. Skulle du säga rakt ut till din kollega: ”usch vilket skitjobb du gjort här, riktigt kasst” ? Tror de flesta svarar nej på den frågan.. stör ni er så mycket och tycker jobbet är dåligt, gå inte in på hennes blogg. Problem solved.

    Jag och mina arbetskamrater har tyvärr fått meddela personal flera gånger att de gör ett dåligt el felaktigt jobb. Alla håller inte måttet och när man arbetar med människor, sjukdomar och läkemedel går säkerhet först. Sådant sker i verkligheten, kanske inte i din värld men i min.

     Ok, men basunerar ni ut det så hela arbetsplatsen hör det, eller tar ni det privat? Och sist jag kolla är inte Englas jobb livsavgörande..

  Gick i samma klass som Englas syster. Det allra första hon säger till nya människor hon träffar är ”vet du vem Engla är??? DET ÄR MIN SYSTER! ??

  För vänner och bekanta berättar hon helt öppet hur hon tar saker, kläder, väskor mm. från sin storasyster då hon ser det som sin rättighet då Engla har mkt större inkomst och tillgångar. Speciell familj det där..

   Systern har kallat Englas läsare för bittra feta avundsjuka kärringar när Engla frågade läsarna vad de tyckte om ett par milt sagt speciella byxor har jag för mig. Vissa läsare svarade att de var fula, olämpliga och inte deras smak.
   Systern blev skogstokig och det är inte den enda gången.

    Vad är det folk är avundsjuka på då? ?

    Som bloggare bör man tänka konsekvenser på lång sikt. Om man detaljerat och intimt dokumenterar sitt eget liv får man akseptera att det kanske blir svårt att få ett vanligt jobb när blogg karriären är slut eller man blivit utbränd.

    Man måste även akseptera att de stackars barn som fått samma behandling kan komma att må väldigt dåligt när de är mogna nog att inse att sin förälder har fläkt ut deras liv till allmän beskådan. Jag tycker uppriktigt synd om dessa barn.

   What? NU börjar det bli intressant 😉

   Systern verkar inte främmande för näthat själv. Hon har härjat runt förr på Englas blogg och kallat läsare bittra, avundsjuka feta kärringar. Anledningen en gång var att Engla frågade läsarna om vad de tyckte om ett par speciella byxor och en del läsare gillade dem inte.

    Förvånar mig inte, säger en hel del om Englas systers karaktär..

    Minns när Engla baserade ut att hon och systern skulle starta eget företag tillsamman som smyckes designers och sälja armband de ”designat” och köpt billigt i Kina, för hutlösa priser här hemma. Om jag inte minns fel framkom det senare att de inte alls designat något själva då någon såg att de redan såldes på andra platser. Någon som vet nått mer om det projektet? Fiasko och magplask blev det iallafall.

  Hm, nu har hon lagt upp bilderna på instastorie men lite lämpligt täckt Gucci och Hermes logga med sin egen text. Snyggt jobbat E, men du sa ju å andra sidan att du tyckte inte att du gjort ngt fel?

  Fast jag tror såhär. Engla är inte superbra på att vare sig uttrycka sig i text eller alltid förstå densamma. Hon verkade betydligt härligare och avslappnad i podden hon körde med en väninna. Där fick man ändå en känsla av lätthet och humor. Synd att den lades ner så snabbt.

  Oj, hjälp. Trodde inte det fanns sådana här ställen faktiskt… men jag hade uppenbarligen fel.

  -What would Wonder Woman do?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.