Recension ”Vem bryr sig” av Therese Lindgren

Ni röstade fram ”Vem bryr sig” av Therese Lindgrens till att bli nästa influenciska bok att recensera och trots att jag inte riktigt kan säga att jag har ”läst” den, så kommer här en recension. Jag lyssande nämligen på den hela vägen från Småland till Stockholm i helgen.
Therese läser själv in den vilket hon gör rätt i. Man kan verkligen höra att det är hon själv som skrivit den, och inte någon spökskrivare för när hon läser orden så hör man att de är hennes egna.
Behaglig berättarröst har hon också, men det är säkert därför hon lyckats så bra på Youtube.

Boken handlar om att bli vegetarian, vegan, djurhållning, informativa avsnitt om djurförsök, tips på videos att se om man vill se hur många djur egentligen har det i kött, mejeri och pälsbranschen – ni vet, när tv-reklamen med de betande kossorna på gröna ängar stängts av.
Boken är pedagogisk och sprängfylld med fakta på ett sätt som är väldigt enkelt att ta in, med tydliga källhänvisningar men personlig på samma gång och fylld av Therese egna anekdoter, erfarenheter och pinsamheter.
Att hon så öppet pratar om sina magproblem – IBS –  och hur hon ibland tvingats kliva av pendeltåget för att dra ner byxorna och bajsa på en tom perrong kan kanske hjälpa någon annan ung människa att söka hjälp för liknande problem istället för att skamset lida i det tysta.

Igenkänningen var STOR när jag lyssnade på avsnittet där hon försökte få fram fakta för att argumentera FÖR päls, snarare än emot. De argument som hon tar upp angående vintagepälsar är några av de jag själv kommit på mig själv med att formulera när min samling där hemma ifrågasatts, en samling jag inte använt på länge men dock sparat.
För ja, jag har nog 6,7 eller kanske till och med 8 pälsar hemma i klädkammaren som jag behållit med just motiveringen att de är vintagepälsar där djuren ändå varit döda i tiotals år.
Att jag skulle kunna bidra till normaliseringen av pälsbärande genom att använda mina hade jag inte en tanke på. Men man kan ju faktiskt inte riktigt se om en päls är ny eller vintage och då spelar det ju ingen roll hur många år mina har på nacken.

Den röda tråden genom boken – förutom att agera lite av en coach i vegan/vegeterianvärlden – är att det inte finns något skuldbeläggande. Inget nedvärderande, uppläxande, dömande eller förmanade utan enbart fakta och Therese egna upplevelser och hur hon valt att göra.
Går man i tankar om att kanske utesluta något eller några animaliska produkter ur sin kost så är det här en bra bok att lyssna på, just för att den är så icke-dömande.
Herregud, jag har ju själv varit en av de där fanatiska LCHF-anhängarna som gick och ojade mig över kolhydratsinnehållet i andra människors kundvagnar på ICA. I all välmening, tyckte jag så klart. De behövde ju räddas från sig själva.
Intressant är också hennes sätt att ”rangordna” djur och hur hon länge tog till alla knep hon kunde komma på för att kunna fortsätta äta kräftor som hon älskade. Hur hon – när hon själv inte klarade av att bryta kroppen på dem – bad någon annan göra det åt henne men hur hon slutligen inte kunde komma sig för att äta ens kräftstjärtar i lag.
Men det är intressant. Varför känns en fisk mindre som ett djur än exempelvis en ko? Och varför är vi mer okej med att äta en ko än exempelvis hund eller katt? Eller kanin? Är det för att vi ofta har dem som husdjur?
För egen del har jag redan ätit upp ett av mina husdjur – ovetandes – men jag är fortfarande traumatiserad av det så jag vet svaret på den frågan.(Mer om det här nedan om någon är intresserad)**

Det jag saknar i boken var information om vad som kan hända med kroppen om man inte utbildar sig lite vad gäller kost och näringsämnen.
Man kan inte bara utesluta alla animaliska produkter och inte ersätta dem med vegetariska alternativ. Då får man garanterat näringsbrist och det är också viktigt att framhålla.
Särskilt som Therese har många unga följare som kanske knappt klarar sig igenom hemkunskapen men som ändå vill testa på sin stora idol Therese livsstil.
Hon berättar ATT man behöver äta varierat och näringsrikt men inte riktigt VARFÖR.

Jag rekommenderar den här boken till alla som är nyfikna på en vegetarisk eller vegansk livsstil, som på ett enkelt sätt vill veta mer om den svenska djurhållningen eller som kanske funderat på att dra ner på de animaliska produkter som äts varje vecka. Den vore även ett klockrent komplement till nuvarande studiematerial i exempelvis hemkunskap eller naturkunskap i skolan.
Och till Elaine, vars nya veganska livsstil inte verkar vara helt glasklar för henne. 🙂

Själv har jag alltså bestämt mig för att göra mig av med mina pälsar, men jag vet inte vilket sätt som är bäst. Först funderade jag på att sy ihop en vinterskrud till THK men kom på att han också är pälsmotståndare så till den milda grad att han inte ens har någon egen.
Om jag slänger dem så har djuren dött i onödan, men om jag skänker bort dem/säljer dem så kommer de ju ändå bara bidra till pälsnormaliserandet och det vill jag ju inte.
Therese föreslog att jag kunde ge dem till någon hjälporganisation så de ges till människor som inte har råd med varma kläder på vintern – då pälsar faktiskt är väldigt varma plagg – men jag vet inte riktigt vart.

Har ni några förslag – skriv dem gärna här under i kommentarsfältet!
Tack på förhand!


Och till dig som tycker att det är skenheligt att vägra päls samtidigt som jag fortsätter äta vissa animaliska produkter – Bara för att jag inte går ”full on vegan” så kan jag fortfarande göra ett ställningstagande mot pälsindustrin och göra mig av med pälsarna samt försöka att aldrig mer köpa någon produkt innehållande päls.

Här hittar ni min recension av Therese Lindgrens första bok.
Här hittar ni hela kategorin Bloggbevakning recenserar.
(Kategorin är ny och jag fyller hela tiden på med gamla inlägg jag stöter på som passar in. Om ni saknar något vill säga..)

** Har jag alltså ätit upp mitt husdjur?
Japp! Sure have!
När jag var liten, kanske sex, sju år så spenderade jag somrarna hos min farmor och hennes man på landet. De hade både höns och kaniner och jag fick en kanin av dem att ha som min egen den sommaren. Jag gav den ett namn, lekte och gosade med dem hela sommaren och älskade verkligen min lilla fluffboll.
På hösten besökte jag återigen farmor och hennes man – den här gången för att äta middag – och på bordet stod en mustig gryta som ångade inbjudande. Det var inte förrän efter middagen jag fick reda på att innehållet i grytan bland annat bestod av ”min” kanin.
Så här i efterhand fattar jag ju att min farmor och hennes man varken hade höns eller kaniner som sällskapsdjur utan för ren matproduktion, men vem fan ger bort en matkanin till sitt sexåriga barnbarn och sedan låter henne ovetandes äta upp den?

 

300 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kaningryta?? Men hua

   Farlig förbindelse.

   När vi var på Malta ville jag testa någon lokal rätt, och tydligen är kanin en specialitet. Nej tack! Det blev något bakverk som fick stå för den biten.

   Såg förresten en repris av någon mattävling på TV där det serverades räka med grillat räkhuvud. Jag har aldrig fattat att man kan äta skalet!

   Och så nyhetsmorgon igår som hade kröfttema. Kvinnliga prigramledaren sa bestämt att hon inte åt kräftstjärtar men hon åt kräftor. Det blev lite roligt faktiskt att hon inte hade en aning om vad hon åt.

    Hihihi det med nyhetsmorgon var ju faktiskt riktigt roligt, måste kolla upp det klippet, hoppas det ligger kvar ^_^

   Supergott!

   Inget konstigt alls. Under 2:a världskriget hade min morfar långa rader med kaninburar längs huset. Det var ett sätt för familjen att få tag på kött… när det mesta i matväg var ransonerat. Likadant för Camcams pappas släkt.
   Att man tycker att det känns konstigt/äckligt, beror nog på att kaniner är gulliga och att man kan ha dem som husdjur.

   Dock har jag själv inte ätit kanin, sedan de gånger Camcams farmor serverade det. Men jag har ätit både hare, älg, vildsvin och rådjur… och de är ju ganska gulliga de också. Förutom vildsvinen dårå, som är ett otyg som inte hör hemma i de svenska skogarna. 🙂

    Jag vet att det inte är konstigt, inte uppväxt under en sten. Jag sa bara hua för det är min spontana reaktion på kaningryta.

   Men äter du kött är det väl inte märkligare att äta kanin än lamm / gris / kalv / kyckling?

    håller verkligen med! Äter ni djur så stå för det.

     För det första handlar det inte om att ”stå för det”. Alla äter helt enkelt inte allt. Finns säkert vegetarianer och veganer som inte äter alla slags grönsaker till exempel.

      Med skillnaden att veganerna och vegetarianerna inte avstår vissa grönsaker för att det känns ”fel” att äta dem, utan i så fall av den enkla anledningen att de inte gillar smaken eller konsistensen.

       Det är ju ett väldigt generaliserande resonemang. Till exempel gillar jag inte fläskfärs. Står inte ut med lukten. Väljer nötfärs eller vegofärs. Handlar alltså inte alls om känslor utan just smak och konsistens.

     Jag äter kött och ”står för det”. Men det finns djur jag inte kan äta som tex kanin , katt , rådjur och lamm osv. För tycker djuren är söta och äcklas av tanken att äta det 😝

     Nej, man måste inte välja att äta allt kött och ”stå för det”.
     Äter knappt kött alls, absolut inte några skaldjur, men har provat på lite olika insekter.

     😂 slappna av! Jag äter viltkött ibland. Men känner inte det är så stort grej.. Jag ska börja stå för mitt köttätande! Tack för uppläxningen, tog det till mig 😝

    Jag sa bara hua – inget annat.

     ’Se, där kommer Jenny – hua!’

   Går du till kötthandlaren på en marknad i Frankrike hänger kaninerna på rad bredvid kycklingar, filéer och kotletter…
   Lapin à la moutarde är en klassiker:
   https://az826390.vo.msecnd.net/cdn/media/home/inspiring_recipes/recipes/new_-_l/lapin-a-la-moutarde-et-herbes-1160×650-bs52953-pub-67290-01.ashx?la=fr&mw=1160&w=1160&hash=52BAE8E80055FF584E380DE5C035A8D8A413F41B
   Det är alltså inte ett kycklinglår…

    Eller bara en vanlig matbutik i Portugal så ligger de inplastade som kyckling här i Sverige. Fortfarande hua på den..

     Japp, vid medelhavet blir det tydligt vad man äter. Att kött har ett ursprung, och inte bara är en klump i plastförpackning. Bra tycker jag (som alltid haft svårt att koppla bort tanken på att kött faktiskt är ett dött djur).

   Utifrån den rådande matkulturen och köttkonsumtionen är kanin bland det bästa du kan äta ur klimatsynpunkt. Allra helst ”hemodlad” sådan. När miljöförstöringen lett till att valet av animaliskt protein står mellan kanin eller insekter tror jag inte så många skulle höja på ögonbrynen åt att det är Stampe som ligger i grytan och puttrar.

    +1!

    Och det som är sämst att äta ur miljösynpunkt är nötkött. Så kör man ”nötfritt” så är det ett stort+ för miljön.

   Supergott med kanin! Typ en fransk stil med dijon, citron och svamp. Eller möjligen i stifado.

    Min franska snubbes guilty pleasure!
    Cuni-vegetarianen…

  Det där hände min mormor också! Hon fick en kanin och ett tag senare berättade dom att den hade dött. I samma veva fick hon en ny pälsgrej och nån gryta, som alltså var kaninen.
  I julkalendern som var med historieätarna så finns det på ett av avsnitten ganska precis en sån historia!

  Kaniner har under många perioder varit väldigt vanlig föda i Sverige och andra länder, det brukar ju finnas många kaniner om vi säger så.

   Det finns många människor också, om vi säger så. Ska vi börja äta människor då också, av samma anledning? Det finns ju ändå så många.

    Nej? 🙂 bara för man tycker man kan äta kanin pga det finns många så betyder det inte att man anser att vi ska äta ALLT som det finns många av. Det är ok att inte ha ett helt svart-vitt tänkande 😉

    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ett_anspråkslöst_förslag

    Äta människor har varit på tapeten länge.

    Finns problem med att äta sin egen ”sort” vilket är anledningen att väldigt få djur gör det.

     Väldigt många djur äter sin egen art, mer vanligt än ovanligt faktiskt

    Jag förutsatte nog att det skulle framgå att jag menade under t.ex. andra världskriget eller under tidigare årtionden då kött var dyrt. Kanin var billigt och ätligt. Menar självklart inte att något ska ätas för att det finns i stora volymer och att du ska äta människor. Syftade på att kaniner förökar sig snabbt, vilket jag antog borde framgå då det ju är allmänt känt.

    Under belägringen av stalingrad åt väldigt många människor andra människor. Skillnaden är att de oftast redan var döda.

     ’Skillnaden’?
     Äter du många djur som inte redan är döda?

      Jag är helvegan sedan 10 år. Något mer du vill veta?
      Skillnaden jag syftade på var att människorna i stalingrad dog, det blev inte dödade som i djurindustrin idag.

       Oki, fattade nästan det – menade kanske ’äts det många djur som inte redan är döda?’
       Förstod också vart du ville komma med ditt osmakliga Stalingrad-argument – ’de blev inte dödade som i djurindustrin’? Verkligen?
       Så jävla upprörande sak att säga. Nej, de blev slaktade och dog på fullständigt vidriga sätt. Eller hur tror du att de avled? En ’naturlig’ massdöd och sedan kom det ett gäng glada människor och högg in, för de ’var ju ändå redan döda’?
       Äter inte heller kött men känner inget behov av att förminska människors lidande och död för det.

        Men är du helt tappad?! ”självdöda” är döda oavsett. Eller skammar du fotbollslaget som störtade i sitt plan också?

        Och de i stalingrad dog främst av svält och kylan, inte bomber och kulor. Har en bok (kurslitteratur) om du vill läsa på mer?

        Eller kanske en avhandling? Att ni så totalt missade poängen är fan skrämmande.

         Aha, så om man stänger in djur någonstans och låter dem ’självdö’ av svält och/eller kyla så är det mer etiskt att äta dem sen? De är ju ’ändå’ döda?
         Tycker du verkar tappad och skrämmande.

       Svar i modd.
       ’människorna i stalingrad dog, det blev inte dödade som i djurindustrin idag.’ Really?

       Oups, rejäl kunskapslucka!!

        Ja.
        ”Stalingrad – ett gott exempel:
        Miljonvis människor dör i krig, men det viktigaste är att inga djur kom till skada.”
        (Tips: tror de åt vad de kunde hitta i djurväg innan de högg in på sina stupade vänner.)

   Skiter i hur många som äter kaniner jag skulle aldrig göra det.

    Hepp

   Råttor är extremt många fler. Varför äter inte folk råttor?

  Jag jobbar på att gå över helt veganskt, men periodar lite, vilket jag inte pratar så mycket om pga fullfjädrade veganer (inte alla men många) i diverse fb grupper osv blir förbannade om man inte går helt cold turkey. Jag tycker att man ska uppmuntra alla stet mot mindre utnyttjande av djur, men man är inte mer än människa och när man har en jobbig period och går igenom utbrändhet/ångest och skit är det inte alltid så lätt att lägga om gamla vanor, men alla försök är bra i mina ögon.

  Ang pälsar så har jag gett mina till ett djurhem. Använde de aldrig ändå och om några fina övergivna djur kan få gosa ner sig och känna trygghet en stund och sova gott är det guld värt i mina ögon.

  Sen ang det där med att man skulle upprätthålla att det är ok att bära päls argumentet tycker jga inte håller. Iom att fejskinn och fejkläder kan se oerhört äkta ut nuförtiden så upprätthåller man ”modet” och ”looken” lika mycket med det imo. Därför anser jag att jag inte kommer kasta undan mina skinnjackor eller skinnskor i första taget, bara för att behöva köpa nya veganska alternativ. Jag skulle inte köpa nya skinnsaker, men på second hand eller dylikt kan jag tänka mig att göra det, för att minska utsläppen. två fel gör inte ett rätt och jag anser att det blir två fel att kasta en fullt fungerande jacka och köpa en ny och därmed slita ännu mer på naturen och därmed göra ännu mer fel för djuren i längden, förstör vi världen med vår överkonsumtion och kastar allt vad skinnjacko, skor, väskor osv för att köpa nya veganska saker så känns det i min värld som att vi är lika långt. ungefär lika miljöovänligt som de som köper en ny elbil var tredje år (bor i norge, people do that here, så sjukt)

   Förstår känslan men vill bara säga ta inte åt dig av andras åsikter gällande din kost! Då blir det bara en prestation i det, du ska ju välja t.ex. veganskt för att du mår bra av det och det är inte så lätt alltid. Så det är inget att skämmas för. Jag testade veg ett tag men mådde inte bra av att det blev som ett fack/definierad vad jag är. Jag föredrar vegetariskt och är väl typ vegetarian men äter kött (inte fisk/skaldjur) men mår bättre av att inte definiera och skapa en press på mig själv. Så kan rekommendera att säga att du äter det du mår bra av och som fungerar i ditt liv. Vi har alla olika förutsättningar.

   Tycker Ingrid Marie skriver bra om ’övergång’ och balans i veganismen:
   https://www.instagram.com/p/Bkf6g0Lga-f

   Jag tycker inte man ska behöva känna så stor press att alltid äta rätt. Äter man kött någon gång ibland är det ändå betydligt bättre än att det varje dag då svenskarnas köttkonsumtion är helt åt helvete. Jag älskar vegetarisk mat och äter det eller veganskt oftast men äter även kött och fisk. Kött äter jag dock max en gång i veckan. Nu på semestern har det dock blivit mer eftersom vi tillbringade den i en by i england med en pub som hade två vegetariska alternativ.

   Man får liksom börja någonstans. Jag har skinnskor men köper sådana som håller i 5-10 år. Jag bär inte päls (tycker päls är det äckligaste som finns när det inte sitter på djur) och försöker tänka lite på vad jag äter för miljöns skull. Har slutat helt med kyckling och äter inte tigerräkor men det är för att jag inte tycker det är gott.

   Har umgåtts med veganer som försökt spotta på min mat när jag ätit kött och den fanatismen gör ingen nytta för någon. Däremot finns det massa kloka veganer och vegetarianer och egentligen tycker jag att alla borde dra ner på sin köttkonsumtion för att sedan sluta helt för klimatets skull.

    Har de på riktigt försökt spotta på din icke vegetariska/veganska mat?! Eller är det bara en metafor (eller vad det heter)?

     Tyvärr har jag varit med om en vegan som på riktigt försökte spotta på min mat. Vi satt och grillade och hade separata grillar för kött och köttfritt och hen försökte spotta på min mat.

      Men FY fan?!
      Jäkla tur jag inte var där, hade blivit förbannad.

      ’Jag försöker undvika spott i min diet.’

      usch! har varit med om det fast tvärtom, köttisar som spottade i min vegetariska mat. inte alls trevligt!

       Inte heller okej, hur svårt ska det vara för folk att acceptera andras val! Spotta i maten, så sjukt!😬

   Jag har varit vegan i 6 år och jag tycker du gör ett jättebra jobb C4! För mig var det en gradvis övergång och jag fasade ut saker istället för cold turkey. Har fortfarande en skinnjacka hängandes i garderoben (använder den inte för den är helt utnött och full av hål – det där med att läder håller för evigt är en stor fet myt) och skulle inte döma någon som köper second hand-läder. Bättre än att köpa en ny jacka i fuskskinn. Håller även med dig om att det där med att ”normalisera looken” även kan appliceras på accessoarer i fuskskinn, eller varför inte vegoburgare. De är ju gjorda för att se ut som kött, ”normaliserar” vi kött då?

   Jag jobbar på en djurrättsorganisation (i England) och vi tar emot folks gamla pälsar – vi får verkligen in massor av dem. Så många människor ändrar sig och bestämmer sig för att göra sig av med pälsarna. Vi ger dem till djurhem eller till hjälporganisationer.

   Jag vill ge en stor jävla applåd till alla som utesluter päls, drar ner på kött, slutar köpa djurtestat smink eller vad det nu är, även om ni inte är 100% veganer. NI ÄR SÅ BRA. Ni behövs! Och de som klagar på att ni inte är hel-veganer kan ju gå och sätta sig och hålla tyst. Ett litet steg (eller stort steg!) är tusen gånger bättre än inget steg alls.

    Läder håller extremt länge men det kräver underhåll i form av smörjning osv. Låter man det bara hänga någonstans blir det förstört. Så ingen myt.

   Alla steg mot att äta mindre kött är bra. Det finns massor med folk som har militanta åsikter vad gäller mat, socker = knark, kolhydrater = döden etc, man ska bara äta nötter och råa grönsaker etc. Strunt i det, varje steg du tar mot en hälsosammare kost, som faktiskt funkar för dig, är bra istället för att bli superradikal och inte orka hålla det i längden.

   Det är lugnt, gör som jag, jag provocerar alla. Jag är inte det minsta vegetarian men äter inte särskilt mycket kött, nästan aldrig faktiskt. Veganer/vegetarianer blir provocerad för att jag faktiskt äter kött ibland, de som äter kött blir ”provocerade” och måste fråga varför jag inte äter kött (men det gör jag ju!). Det är lite win-win I’m man gillar att retas med folk 🙂

    Haha samma här med mig och min sambo. Folk är för roliga när det kommer till andras kost alltså.

  Själv är jag rasist inom djurriket. Det finns helt klart en hierarki inom djurriket. Flugor och annat skit kan man slå ihjäl på direkten. Katter och hundar är söta…de kommer lite högre på skalan. Delfiner och apor får dela andra plats. Men högst upp kmr människor. Eftersom vi är bäst (alla kategorier) så får vi äta upp alla andra djur.

  Jag menar…inte fan har nåt annat djur vispar ihop en schysst bearnaisesås på 15 min? Aj rest maj case!

   Usch på din syn 🙁

    Hört talas om ironi?

    Haha Fanny, förstod du på allvar inte att personen var ironisk? Var ju ganska uppenbart

    De flesta är nog rasister inom djurriket. Även veganer slår getingar och dödar spindlar.

     Även veganer? ALLA veganer alltså? Vissa veganer kanske, men dra inte alla över en kam.

      Drog inte alla över en kam då jag inte skrev alla veganer.

       #inteallaveganer

     Kan inte tala för alla veganer, men här i vårt vegan-hushåll gör vi absolut inte det. Känner ingen vegan som gör det heller (fast alla skulle kanske inte erkänna det…)

      Jag är vegan men jag har också ett krig mot bananflugor nu.
      Jag erkänner det öppet och ärligt, de är mina fiender. Jag vill inte att flugorna ska komma in i mitt hem, äta och lägga ägg där.
      Jag ser det som att jag försvarar mitt revir 😉
      Dessutom har jag kaniner och flugor lägger gärna ägg i analöppningen på kaniner för att larverna sedan ska äta upp kaninerna inifrån. Det kommer inte ske så länge jag kan kontrollera det 🙅‍♀️

    Ja det är dubbelseende på båda ögonen

   Har du inget mer imponerande än en bea-sås att skryta med så sjunker du nog ändå ner under apan och delfinen i hierarkin.

    Torrboll 😘

    Då har du inte smakat min beasås! Den är bortom apstadiet kan jag meddela!

  Tråkigare person får man leta efter, lyssnade en stund på henne när hon pratade om bröstvårtor. Hon var något forcerad och babblade mest på, det var väldigt jobbigt att lyssna på utan att bli stressad…

   Gillade inte just den videon heller. Men många ämnen hon pratat om har jag upplevt som intressanta 🙂

  Ville bara kommentera att detta var ett bra inlägg. Verkligen bra synpunkter samt information om boken (som jag faktiskt egentligen hade noll intresse av men läste inlägget ändå pga hemma och sjuk) så tack för det CamCam. Tumme upp!

   Skulle just skriva precis detsamma. Trevligt och informativt inlägg!

  Även om man lyssnar på en bok så bör man säga att man läser den.

  Många människor i vårt samhälle behöver texten uppläst för att kunna ta till sig den (dyslektiker, personer med olika typer av funktionsnedsättningar som ger läsnedsätrning osv) så tänk gärna på hur ni formulerar er kring dessa ljudböcker som nu finns överallt. Att läsa med ögonen är ett sätt att ta till sig innehållet, att läsa med öronen ett annat. Och att läsa med öronen är inte mindre värt eller mindre ”riktigt” än att läsa med ögonen.

   … Hur i hela fridens namn ”läser” man med öronen? Har själv kurslitteratur i ljudboksform pga anledningar men har ännu inte lyckats bemästra denna ädla konst.

    Det kräver, precis som läsning med ögonen, träning för att komma igång. Om du läser en högskoleutbildning har du rätt att få ett program till datorn där du kan få både ljud och text, samtidigt!

   Det är inte mindre riktigt att lyssna på innehållet som att läsa det.

   Men du kan inte hävda att en läser med öronen, för det är omöjligt.

    Fast jo. ”Läsa med öronen” var ett sjukt bra uttryck. Aldrig tänkt på det. Men klart man måste koncentrera sig och ta in informationen, det är inte bara att lyssna eller ha igång ljudboken. Det krävs fortfarande att man tar in vad som sägs.

     Läsa med öronen = lyssna

     Vad är det för fel med det ord som finns? Kallar du teven för bild-radio också?

      😂😂😂

    Men skulle du kunna tänka dig att kalla det för att ”läsa med öronen” om det hjälper till att skapa legimitet för dem som inte kan läsa tryckt text?

    Både Dyslexiförbundet och Synskadades riksförbund kallar lyssnandet för att läsa med öronen/öronläsning.

     Helt ärligt så låter det nästan lite förminskande att sägs läsa med öronen istället för att bara säga lyssna.

     Hur tänker du Tillgänglighet om det här med att lära sig läsa om du anser det är att läsa då man lyssnar? I så fall skulle ju alla som kan höra kunna läsa och läskunnighet skulle vara något man har från födseln? Näe, jag köper det inte. Och de som inte kan höra? Ska vi kalla att läsa med ögonen för att lyssna så att de inte ska behöva känna sig mindre värda?

     Någon som sitter i rullstol och inte kan gå. Vad gör den? Rullgår?

      Går med armarna

   Fast för en person som kan läsa med ögonen tappar man mycket av att lyssna på en ljudbok jämfört med att läsa texten. Stavning och interpunktion kommer inte fram i ljudvarianten, och detta är i sin tur viktigt när man själv ska skriva text. Så klart det inte är mindre värt att lyssna på en bok jämfört med att läsa den, men att läsa den ger fler nivåer av förståelse för annat än innehållet.

   För alla som har dyslexi och andra funtkionsvariationer som gör det svårare att läsa är det helt underbart bra att utbudet på ljudböcker är så stort och lättillgängligt, men för en person med normativ läskunnighet är det faktiskt inte samma sak att lyssna på en bok som att läsa den och jag håller inte med dig om att man ska säga att man läst en bok om man har lyssnat på den. Rullstolsburna brukar (enligt den uppfattning jag har fått som såklart kan stämma olika bra på olika rullstolsburna personer) inte säga att de ska ut och gå i rullstolen, utan säger att de ska ut och rulla. Ett sätt att ta sig fram som fungerar bra, men det är inte att gå. På samma sätt är att lyssna på en ljudbok inte att läsa den. Även om det som sagt är ett fantastiskt hjälpmedel för de som har svårt för eller inte alls kan läsa text.

    Bra skrivet!
    På nationella prov i skolan testas läsförståelse. Man kan lyssna på texten men då testas inte just läsförståelsen.

     Precis, brukar finnas både läsförståelse och hörförståelse i olika språkprov. Av orsaken att det är två olika färdigheter som mäts, att läsa och att lyssna.

     Det stämmer inte riktigt. I det nationella provet i engelska är det så att du måste läsa texten själv. Det gäller däremot inte i svenska (iaf i grundskolan), eftersom provet prövar förståelse av textens innehåll och inte själva avkodningen av bokstäver. Därför är det helt ok att lyssna på alla texter (och även frågorna till texterna) på provet i svenska och du blir bedömd utifrån samma kriterier som elever som inte lyssnar på texterna.

     Så att läsa med öronen är faktiskt inte ett så dumt begrepp, tycker jag. Det beror förstås på vad en menar med läsning. Är det att kunna pussla ihop bokstäver för att kunna se vilket ord det är, eller är det att förstå innehåll och budskap i en text? Jag tror mer på den senare definitionen, även om avkodning såklart är viktigt att träna också.

   Vad är det som är då fel med att säga att man lyssnat på en bok då?
   Och även om man tar till sig boken på samma sätt när man lyssnar, så måste det väl vara bra att ibland även öva på själva läsandet? Om man nu skulle komma i en situation där det bara finns skrivet material?
   Annars är det ju kanon det här med ljudböcker också eftersom folk kan göra det samtidigt som annat och att folk som inte gillar att ligga/sitta stilla att läsa även kan få tillgång till böcker.

   Själv känner jag dock att jag tar till mig mer när jag läser själv, eftersom jag då konsentrerar mig helt på det jag gör. Med ljudbok är det så lätt att man flyter iväg i tanken.

  Din mormor hör till en annan generation, dessutom på landet det var vanligt förr. Minns tom ett barnprogram i typ”Madicken-stil” där de äter upp en tupp och ett av barnen har haft tuppen som sin egen och freakar ur när hon får reda på att det är den som ligger i grytan.

  Veganer… Det är som en sekt. Man blir utesluten och mobbad om man inte lever som de gör.

   Ja usch veganer, usch på dom som bryr sig om andra djur och blir upprörda när folk mördar dem hit å dit utan att bry sig ett piss. USCH på veganer som är de enda som bryr sig om andra varelser än människan.

   Fan va korkad du är

    @Anonym 9:51:Precis den där inställningen som gör att det är svårt att omvända köttätare. De blir bara irriterade och tänker att vegetarianer/veganer är fåniga för att inte säga sektlika, bara en åsikt som gäller. Den sortens PR funkar inte om du vill att fler ska sluta äta kött. Tycker Camilla resonerar intressant i sitt inlägg, dessutom. Det är inte svart eller vitt, man kan göra så gott man kan som människa. Även om det innebär en biff någon gång ibland

     Samma anledning till varför Trump inte kan fatta något. Det är inte personen som förklarar som är problemet – det är den ignoranta mottagaren som inte kan tänka själv.

    Men alltså. Läs igenom det du skrev nu 😂 Kanske inte sekt, men lite rabiat är du allt (och förstås inte alla veganer)

    Vegan men människovänlig är du inte ?????

    Och där bevisade du precis själv att ovanstående kommentar har en poäng…😂

    Kände mig så träffad att jag behöver tröst. Tror det får bli hamburgare till lunch …

     Det är ju iofs inte veganer och vegetarianer som straffas när att du förkortar ditt liv genom att klämma i dig onyttig mat. 😂

    Jaha så du är en av de där veganerna som mest är det för att det ger dig en anledning att få skrika och bråka lite?
    Gasta och synas.

    Riktiga genuina veganer beter sig inte som du. De gör det inte för att få uppmärksamhet själva utan för djuren och miljöns skull.

    De är ödmjuka, informativa och sakliga.

    Det är de som konverterar andra.

    Ohyfsade gaphalsar som skriker om Mord ger bara motsatt effekt.

    Well, that proved my point. Finns så många sekt-veganer som ska ha åsikter om vad folk stoppar i sig, men sen flyger de jorden runt och jobbar med helt meningslösa jobb typ ”grafisk designer” som är noll % samhällsbärande. Vilket är helt ok, eftersom alla bestämmer själv. Men kom inte och säg att jag är korkad för att jag äter kött ibland. Jag gör mer för miljön och mänskligheten än någon sekt-vegan.

     Anonym 11.27

     Berätta mer om dessa sektveganer! Jag har aldrig träffat en sådan. Men berätta gärna om vad du gör för miljön och mänskligheten, jag har nämligen en liten guldstjärna på lager som jag skulle vilja dela ut till någon som du idag.

      Poängen är att veganer är snabba på att påpeka hur duktiga de är, jag kan också göra det men avstår pga andra är inte intresserade av det.

     Hur vet du att du gör mer för miljön och mänskligheten än någon sektvegan? 🙂 Please tell! Tvivlar att man måste flyga runt jorden för att få kalla sig vegan!

     Med tanke på att äta kött och mejerier är det värsta man kan göra för miljön enligt den senaste forskningen har jag lite svårt att tro på dig där. 😉

     Alltså jag är ledsen men jag har träffat betydligt fler köttätare som blir EXTREMT provocerade av vegetarianer/veganer än vad jag har träffat sekt-veganer. Som vegetarian lär man sig snabbt att vara så tyst som möjligt om sina matvanor för att slippa tillbringa varenda lunch och middag med att försvara sina val. Samtidigt som man naturligtvis måste vara väldigt saklig och trevlig när man gör det och bemöter åsikter på ren idiotnivå för 5000:e gången. Som den gången som jag till slut fick erkänna att om jag får ett barn som BARA KAN ÄTA KÖTT (mycket vanlig åkomma tydligen….) så kommer jag absolut att tillåta det istället för att låta ungstackarn att svälta ihjäl. En köttätare som alltså var tvungen att dra det så långt för att få sinnesfrid.

      Känner igen mig till 100%. Majoriteten av oss kommenterar med blir varken mat eller miljö i sociala sammanhang för att slippa ta diskussionen om varför vi valt att göra det PERSONLIGA valet att äta växtbaserat. Skulle aldrig någonsin ifrågasätta en vän eller kollega som gjort valet att äta kött. Däremot vill köttätare genast att jag ska försvara hur jag äter, när de får chansen.

      Ja, vänta tills du får barn.. alla som mååååååste poängtera vilken barnmisshandel det är att förvägra dem kött (mina får för övrigt välja själva, har aldrig varken förvägrat eller påtvingat mat). Själva har de barn som lever på fruktyoggi, snabbmakaroner och rostbröd…

    HAHAHAHA omg andas, människa. Du la en riktigt typisk agressiv vegan-vänsterpartist kommentar.

     (Till Anonym 09:51)

   Alltså? Var glad och tacksam att det faktiskt finns folk som uppoffrar och bryr sig om vår jord och vill att den ska hålla till kommande generationer, istället för att haka upp dig på några enskilda otrevliga möten.

  Jag följer kittenlady på insta och nån gång skrev hon ett inlägg om att man kan donera sina gamla pälsar till ställen som tar hand om kattungar. Det kanske är ett alternativ?

   Låter som en bra idé! Vår katt älskar att ligga i allt som är fluffigt och pälsliknande. Mitt långa hår är en favorit att gosa in sig i på nätterna 😻 hade gärna sett att han låg bredvid på en bit päls istället, för han liksom snaskar och tuggar på håret när han får riktig feeling. Och borrar in klorna i mim hårbotten.

  Bra recension, fler såna här inlägg önskas! 🙂

  Skulle kunna tänka mig att föda upp och äta biffkaniner själv just ur miljöaspekter och att man då skulle veta hur köttet levt. Vet dock inte hur jag skulle få livet av dem så därav inga matkaniner just nu

   Du får anlita en slaktare som avlivar och styckar dina djur. Bara att googla!

    Sent svar. Trodde man måste göra det själv och det har jag inte fysisk styrka till

  Klart du kan byta ut animaliska produkter mot vegetabiliska utan att få näringsbrist? Det enda man måste vara noggrann med är B12, men det är enkelt att ta en tablett varje dag. Jag har inte ätit någon animaliskt sen jag var 13 (är 26 nu), och har aldrig haft dåliga värden eller problem med brister. Äter bara B12-tabletter lite då och då. Det är inte svårt alls. Det är snarare köttätare som lider av näringsbrist eftersom de äter så ensidig kost och får tarmcancer och därför inte kan ta upp näring på rätt sätt.

  Känns lite 2008 att påstå att man får näringsbrist av en helt vegetabiliskt baserad kost

   Såg nu att du skrev ”och inte ersätta dem med vegetabiliska”! Sorry! Nej, en chipsdiet (som många veganer hade när jag var yngre) leder garanterat till brister 🙂

    Men det finns ju även många icke-veganer som lever enbart på typ chips och nuggets, som förmodligen också har brister. Veganer som äter ”vanlig” mat borde inte få brister så lätt 🙂

     Min favorit är när folk ifrågasätter att mina barn växer upp på vegetarisk kost. De skriker sig hesa om att kidsen får näringsbrist utan att ha en enda aning om vad vi äter under dagarna. Men när andra mer kräsna barn växer upp på falukorv och makaroner så är de tysta.

      Hade en förskoleförälder som tyckte såååå synd om mina stackars barn pga ’näringsfattig’ vegkost. Hennes unge åt bara snabbmakaroner och vitt bröd…

       Troligtvis inte då ungen hade fått allvarliga bristsjukdomar. Så tröttsamt med dessa påståenden om köttätares barn som bara äter makaroner och vitt bröd medan veganernas barn givetvis älskar alla nyttiga bönröror och enorma mängder tofu. SÅ TRÖTTSAMT.

        Fast vitt bröd och makaroner är väl vegetarisk kost? 🤔

         Ja, lite av poängen…

   Lisa: Det du skriver stämmer inte. De flesta veganer lider eller kommer att lida av näringsbrist. De flesta som äter kött gör det inte.
   Det finns inga bevis eller ens indikationer på att kött leder till cancer (och t o m de studier som gjordes där man hittade vissa indicier men som de nu backat från så var den ökade risken försumbar.)

   Nu ska jag på en den gröna festivalen och käka mumsig Hallomiburgare. 😋💚

   Hepp! 😀

    Det du skriver är 100% fel, man får i sig allt man behöver om man planerar sin vegetariska/veganska kost väl och ser till att man äter fortifierad mat eller tar ett tillskott. Kan du inte bara läsa på så man slipper dina snarkiga kommentarer angående att inte äta kött?

     Inte det jag sade heller. Men lycka till att bo i ett land som tex Sverige med att lyckas bra med det. 😊

      Va?

      Menar du på allvar att vi lider av brist på näringsrik mat i Sverige som är vegetarisk eller vegansk? Har vi ett utbrett folkhälsoproblem bland vegetarianerna i Sverige? Länka gärna till källor på detta tack.

       Om du ska leva miljömässigt, ja det menar jag. 🌸

        Men kom med en källa då?

        Finns många grönsaker och rotfrukter som går att odla i Sverige. Du har fortfarande inte länkat till källor. Väntar på dina källor tack.

    Fel. Finns inga som helst bevis på att en köttbit på tallriken är en garanti mot näringsbrist. Ät vad du vill men sprid inte falsk information.

     Nu var det inte det jag sade. 😊

      ”De flesta veganer lider eller kommer att lida av näringsbrist. De flesta som äter kött gör det inte.” och det stämmer inte. Viktigt att inte skrämma folk från att sluta äta kött med argument som är osanna tycker jag.

       NEJnejnej!
       ƬrH vet bäst, vet allt!
       Det vet väl alla?

    De flesta lider veganer lider inte eller kommer att lida av näringsbrist, var har du fått det ifrån?
    Här har du lite länkar så du kan sluta sprida felaktigheter 🙂

    Academy of Nutrition and Dietetics
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704

    It is the position of the Academy of Nutrition and Dietetics that appropriately planned vegetarian, including vegan, diets are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits for the prevention and treatment of certain diseases. These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes.

    Dietitians of Canada
    https://www.dietitians.ca/Downloads/Factsheets/Guidlines-for-Vegans.aspx

    A healthy vegan diet can meet all your nutrient needs at any stage of life including when you are pregnant, breastfeeding or for older adults.

    The British National Health Service
    https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/the-vegan-diet/

    With good planning and an understanding of what makes up a healthy, balanced vegan diet, you can get all the nutrients your body needs.

    The British Nutrition Foundation

    A well-planned, balanced vegetarian or vegan diet can be nutritionally adequate … Studies of UK vegetarian and vegan children have revealed that their growth and development are within the normal range.

    The Dietitians Association of Australia
    https://daa.asn.au/smart-eating-for-you/smart-eating-fast-facts/healthy-eating/vegan-diets-facts-tips-and-considerations/

    Vegan diets are a type of vegetarian diet, where only plant-based foods are eaten. With good planning, those following a vegan diet can cover all their nutrient bases, but there are some extra things to consider.

    The United States Department of Agriculture
    https://www.choosemyplate.gov/tips-vegetarians

    Vegetarian diets (see context) can meet all the recommendations for nutrients. The key is to consume a variety of foods and the right amount of foods to meet your calorie needs. Follow the food group recommendations for your age, sex, and activity level to get the right amount of food and the variety of foods needed for nutrient adequacy. Nutrients that vegetarians may need to focus on include protein, iron, calcium, zinc, and vitamin B12.

    The National Health and Medical Research Council
    https://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/file/publications/n55_australian_dietary_guidelines1.pdf

    Appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthy and nutritionally adequate. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the lifecycle. Those following a strict vegetarian or vegan diet can meet nutrient requirements as long as energy needs are met and an appropriate variety of plant foods are eaten throughout the day

    The Mayo Clinic
    https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/art-20046446

    A well-planned vegetarian diet (see context) can meet the needs of people of all ages, including children, teenagers, and pregnant or breast-feeding women. The key is to be aware of your nutritional needs so that you plan a diet that meets them.

    The Heart and Stroke Foundation of Canada
    https://www.heartandstroke.ca/get-healthy/healthy-eating/specific-diets/for-vegetarians

    Vegetarian diets (see context) can provide all the nutrients you need at any age, as well as some additional health benefits.

    Harvard Medical School
    https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/becoming-a-vegetarian

    Traditionally, research into vegetarianism focused mainly on potential nutritional deficiencies, but in recent years, the pendulum has swung the other way, and studies are confirming the health benefits of meat-free eating. Nowadays, plant-based eating is recognized as not only nutritionally sufficient but also as a way to reduce the risk for many chronic illnesses.

    British Dietetic Association
    https://www.bda.uk.com/foodfacts/vegetarianfoodfacts.pdf

    Well planned vegetarian diets (see context) can be nutritious and healthy. They are associated with lower risks of heart disease, high blood pressure, Type 2 diabetes, obesity, certain cancers and lower cholesterol levels. This could be because such diets are lower in saturated fat, contain fewer calories and more fiber and phytonutrients/phytochemicals (these can have protective properties) than non-vegetarian diets. (…) Well-planned vegetarian diets are appropriate for all stages of life and have many benefits.

    Man kan lida av brist på något ifall man inte äter varierat t.ex, men det kan man göra ÄVEN om man äter kött.

     ✨✨✨

     Läs vad du själv referar till en gång till. 😊

      Och… ”Man kan lida av brist på något ifall man inte äter varierat t.ex, men det kan man göra ÄVEN om man äter kött.”

      Självklart. Jag har inte påstått något annat. 🌸

       Alltså du skrev att de flesta veganer lider av eller kommer lida av näringsbrist, källorna jag lånkade tyder på att det inte stämmer eftersom man kan leva hur bra som helst som vegan. Kan du ge en källa att de flesta lider av näringsbrist? Vore jättenice om du någonsin kunde svara på något man frågar av dig ist för att konstant undvika frågor. Du är ett sånt jvla troll…

        Men alltså t o m veganer vet att det är ett känt faktum.

        Du kan om du har tillgång till medicinska journaler och studier läsa hur mycket som helst. Men du kan börja med dina egna fränder. Din strutts 🐔

        https://vegetarian.lovetoknow.com/Dangers_of_Veganism

         Är en ’strutts’ någon som struttar mycket?

      Jag har läst. Inget där antyder på att man lider av brist ifall man äter en varierad hälsosam vegankost. Kan du bemöta det jag svarade på? Att alla veganer lider av brist?

       De lider inte av brist för de äter kött i smyg, se ƬrHs svar nedan…
       Tack för dina kommentarer och länkar!

      ”Nowadays, plant-based eating is recognized as not only nutritionally sufficient but also as a way to reduce the risk for many chronic illnesses.”

      Alltså det verkar inte som de flesta veganer har näringsingsbrist

      Varför bemöter du inte kommentaren med motargument i stället för att bara ”läs om en gång till!”?

       Därför att jag varken har tid eller tycker det är lönt.

       Gå nu in och kolla vad de där studierna verkligen säger och hur långa de är och vilken mat som objekten i själva verket har ätit. Ni har ju redan fått all info här från någon annan. Börja med det. 😊

    Nej, i Indien finns ju bara ca en miljard människor som är veg sedan några årtusenden tillbaka…

     Det är de inte. Kolla upp först hur det verkligen ligger till med deras veganism. 😉

     Sedan, hur står det till med hälsan i den stora befolkningen menar du?🌸

      Oj, nej! ’Kollade upp’ och det är bara ca en halv miljard! Dumma lilla jag…
      Varför så snorkig?
      Den stora fattiga befolkningens hälsoproblem är nog inte främst grundade i vegetarianism – varför blandar du ens in människor som inte har tillgång på rent vatten? *blomma, blomma, blink, blink*

       Det var inte det jag syftade till. Inte ens din halva miljard lever som de påstår att de gör. Det äter nämligen kött iaf hemma när ingen ser. 😊

       Snorkig? Du fick ett svar i samma ton som du skrev så att… 😉

        Detta blir bättre och bättre!
        ƬrH VET alltså vad indier äter hemma, i smyg?
        Kan jag använda dig som källa när jag säger till alla veg som påstår att de inte har bristsjukdomar?: ’Det är för att du äter kött i smyg!’

         Japp. Läs studier där de får erkänna anonymt. Du behöver på inget vis ta mitt ord på det. 🌸

         Tar från minnet har för mig att så många som 80% äter kött i smyg trots deklarerade vegetarianer. Du hittar det säkert. Stod i nyheterna nydligen. 🌸

         Men nu är jag framme så tudels tills jag har tråkigt i toakön. 🌞

         Om 80% smygäter kött så finns det fortfarande 100 miljoner veg i Indien.
         Du klarar säkert att räkna ut det!
         Hoppas du får roligt i toakön för dina kommentarer här är riktigt gäspiga.

         20% av en halv miljard är fortfarande hundra miljoner vegetarianer…

        ….
        Kämpa kämpa. Thr drog ned byxan på dig.

      ’Kolla upp’?
      Det har aldrig slagit dig att andra människor faktiskt HAR koll? Att det finns andra som vet saker, har kunskaper och analysförmåga?

       Haha håller man inte med trh så är det för att man inte kan ta till sig fakta/googla/förstå/vara källkritisk.

        Trh kan verkligen vara så jävla tröttsam…… 20 år som vegan och ingen näringsbrist, fast egentligen är näringsbristen enorm men Google-kunskaperna bristfälliga?!?

       Sillo: Jo då. Det tror jag. Men inte när folk skriver saker här som inte stämmer. Då blir det svårt 😉

        Så du tillförde mycket till diskussionen som ingen annan här ’har koll på’ genom att påpeka att inte riktigt hela miljarden befolkning i Indien är vegetarianer samt att den fattiga befolkningen lider av hälsoproblem?

         Ja. Lärde du dig något?

        Naaaw, har du det svårt?
        Måste verkligen vara jättejobbigt för dig med allt som skrivs i kommentarsfält som inte stämmer.
        Finns t.ex. en, Ƭĥe real Hmm, som ofta skriver fullständigt ogrundat blaj på ett ytterst tröttsamt sätt, men det är bara att bita ihop!

    Lyssnar du på WHO då? Eller säger ”sannolikt cancerframkallande” dig något? Skulle kalla det en indikation på cancerrisk.

    https://www.cancerfonden.se/nyheter/who-klassar-korv-och-bacon-som-cancerframkallande

    Har du någon källa på att de flesta veganer lider av eller kommer lida av näringsbrist? Inkluderar det de som äter B12 osv eller menar du personer som inte tar några tillskott alls?

     Ja det har jag men är på väg till den gröna festivalen. Du hittar det säkert själv. 😊

      Du får gärna presentera det själv eftersom du hävdade det. Du svarade inte ens på min fråga om du inkluderar veganer som äter tillskott.

       Säkertkan jag länka. Men jag har varken lust eller tid. Du kommer ändå inte tro mig och ni har inte ens läst ordentligt i artiklarna som länkas här från WHO vad de säger, så vad är poängen?

       Jag har länkar flera gånger till seriösa artiklar. Ni kallar det antigen för att jag supergooglar eller populär vetenskap. Ni verkar ändå inte se skillnad. Vill inte. Så det biter inte på er och mitt liv är för kort. Ni kan köpa medias proparganda, de gillar att alarmera, eller själva börja och forska. Jag visar bara på riktning. Resten får ni göra själv. Jag varken tycker eller förväntar mig att ni tar en anonyms ord för absolut sanning.

       Så, nu är det min tur på toa. 🌸🌿

        Du svarar fortfarande inte på min fråga. Antagligen för att du vet att du har fel.

        Have a nice day ✌🏼

         Det var inte därför. Anledningen till uteblivet svar är att du inte får enbart b-12 brist och jag varken orkar eller har tid att förklara det itflrligt samt hur det verkligen ligger till med tillskott i långa loppet.

         Men du får gärna tror det du vill.

         Jag hade en underbar dag tack. 😊 Bästa festivaldagen ever. Ser tyvärr ut att blåsa lite väl mycket idag men kommer bli kanon ändå. 🌿🌸

         Man: Svar i modd.

    Inte det här myglet nu igen. Tappar respekt för dig varje gång du börjar jiddra om det gör. Vi är många veganer här i världen som inte har någon näringsbrist. Finns självklart folk som inte äter varierat nog – med flit eller för att de inte har tillgång till rätt mat, men det gäller alla grupper, även de som äter kött.

     M Nu var det inte jag som började jiddra. 😊

      Alltså herregud får irritationsrysningar när jag läser dina korkade kommentarer

       +1!

    Du får gärna presentera lite riktig forskning på det där.

    Jag tycker du kan läsa ”the China study” och komma tillbaks efter det (alternativt kolla på filmen ”Forks over Knives” om du inte orkar läsa! Det är världens hittills största studie på hur mat påverkar kroppen. Där är resultaten tydliga och pekar åt ett håll och den bygger på forskning och inte på propaganda eller politiska krafter. Mkt intressant och studien sträcker sig över lång tid. Ett tips bara om du vill lära dig lite så du slipper verka så dum i debatter 🙂

     The china studie är överbevisade flera gånger om som fejk. 🌿

    TRH, du kommer ofta med felaktigheter kring mat och hälsa har jag märkt. Sist jag länkade en vetenskaplig artikel svarade du inte ens så jag vet inte om du inte vill ta till dig information eller bara inte kan.
    Det finns klara kopplingar mellan rött kött och ökad risk för framförallt tarmcancer. För processat rött kött är kopplingen ännu starkare. Så pass att WHO (Världshälsoorganisationen) har listat rött kött och processat kött som cancerframkallande. Länk: http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

     Uhum. Och i processat kött finns ofta vadå? Och det är det som är problemet och inte köttet. ☘️

   Kan du sluta sprida lögner om att äta kött leder till tarmcancer, tack. Läs på om skillnaderna mellan samband och kausalitet 🙂 att utesluta animaliska produkter är absolut ingen garanti att du inte kommer att få tarmcancer. Kosten kan kanske ha en liten, ej bevisad, effekt men det finns så många andra faktorer som påverkar.

    Läs ”the China Study” 🙂

     Igen – skillnad mellan samband och kausalitet! Man kan hitta samband mellan allt, men bara för att det finns ett samband betyder det inte att sambandet är orsaken till att dågot händer. Boken du rekommenderar har dessutom fått kritik för att innehålla vetenskapliga brister.

      Och du vet förstås bättre än WHO? Ursäkta mig, men jag litar nog mer på dem än randoms i ett kommentarsfält….

       Du vet ju att det bara är TRH som vet bättre än WHO!

       Vad har mitt påpekande om att samband och kausalitet inte är samma sak med WHO att göra? Jag besvarade ett påstående att ”köttätare får tarmcancer”, ett falskt påstående. Man får inte tarmcancer på grund av att man äter kött, det finns massvis med faktorer som påverkar och man är inte skyddad bara för att man inte äter kött. Cancer är inte rättvist. Jag tror alla som haft en nära anhörig som gått igenom sjukdomen kan hålla med om det.

   B12 bristen kommer ju smygande. Efter barn och amning, stress och hormonförändringar med gaser i magen och skärmtid (min husläkare säger attt ögonen förbrukar mycket B12) hade jag som livslång vegetarian plötsligt B12 brist. Och värdena förblir låga trots sprutor och tabletter. Sprutorna hjälpte inte hos mig tex. Sen känns det ju lite sådär att lägga mina B12 värden i händerna på en tablettproducent …. särskilt om jag vill få barn.

    Den kan komma smygande trots att man ’äter kött. Det lönar sig för alla att kontrollera sina värden.

     Sant. Men nu råkar jag äta väldigt hälsosamt och varierat i övrigt, så i mitt fall hade nog kött, fisk och egen odling räckt länge (många vegetarianer från Indien får B12brist när de flyttar till Europa för att en viktig källa är gödsel och insekter osv.).
     I mitt fall misstänker jag dessutom att B12 bristen (eller sprutorna) gynnade det maligna melanom som hittades hos mig förra hösten. Mitt immunförsvar var i botten överhuvudtaget, plus en del andra förändringar.

    Ögonen förbrukar mkt b12?! What… vilken läkare kan säga det?

    Min bästa vän har b12-brist och är och har varit köttätare hela sitt liv. Så att det bara händer pga vegetarisk kost är en myt.

     Fast det var det väl ingen som sa? Onödig kommentar.

      Oj! Förlåt! Ska såklart kolla alla mina kommentarer med dig innan jag skriver från och med nu. Har du en mail jag kan få så att du kan godkänna/granska?

       Men vad gulligt då, du behärskar inte bara vilseledande retorik utan förlöjligande genom överdrift också.

        Men lägg av ni två 🙂

        Vad var det som var vilseledande menar du? Att b12-brist förekommer hos vissa individer som äter kött? Det är ju ren fakta. Finns ingen läkare som skulle påstå att det enbart förekommer hos vegetarianer.

         Att du fick det att låta som om någon här påstått att bara vegetarianer kan få b-12 brist.

  Herregud! Om min familj gjort så mot mig hade jag nog aldrig förlåtit dem! Jag blev vegetarian efter att ha besökt en gård med djur, då var jag 8 år. Innan dess hade jag inte riktigt förstått sambandet med maten på tallriken och levande kännande djur som lider och dör för att jag skulle få knaprigt bacon till frukost. Det var ingen som trodde att jag skulle hålla fast vid det, ingen i familjen var vegetarianer. Men det gjorde jag och gör fortfarande 25 år senare.
  Alla djur har känslor, tankar och kan känna smärta och skräck. Blir tokig på folk som kallar sig vegetarianer men glatt äter fisk! Som om fiskar inte vore djur! Fisk är faktisk det allra värsta man kan äta ur djurskyddssynpunkt, fiskindustrin är fruktansvärd. De utsätts för lidande som aldrig skulle tillåtas om de levde på land och hade päls. 30-40% av fisken blir inte ens mat, den dumpas död eller döende tillbaka i havet pga att den är av fel sort. Fisket dödar även miljoner andra havsdjur som sälar, sköldpaddor, hajar, delfiner osv som kommer med i trålen eller fastnar i spöknet som driver runt i haven och fångar djur som lider en fasansfull död.
  Jag missionerar inte, men kommer aldrig förstå människor som påstår att de älskar djur medan de sätter tänderna i en blodig biff.

   Håller med dig angående fisket och att det är sjukt att man väljer bort kött, ”men jag äter fisk”.
   Någon sa att om fiskar och skaldjur hade haft röster och kunnat uttrycka den smärta och skräck de känner så hade vi aldrig aldrig kunnat ha det fiske vi har idag.

    Tycker det är mer sjukt att kommentera andras matintag.
    Är det inte heller ok för dig att man äter bananer men ’väljer bort’ apelsiner? Äta morötter men ’välja bort’ lök?
    Om man inte vill äta kött ska man väl inte göra det, eller måste man bara för att man har lust att äta fisk?
    Alla kanske inte har samma bevekelsegrunder som du för vad de äter, och inte alla vegetabilier är direkt etiskt ok heller – men räknar med att du har koll på vilken ’smärta och skräck’ vissa odlingar påför människor, och djur, där de föregår.
    Man kan diskutera köttindustri och fiskindustri (liksom veg-industri), men att kalla någons födointag för sjukt är både kontraproduktivt och ohyfsat.

     Ok kanske slarvigt uttryckt att skriva sjukt men i det fall jag menar är när personer väljer bort kött för att djuren lider men glatt äter fisk utan att ha en tanke på att fiskar lider. Var lite snabb och inte tillräckligt tydlig.

    Ja, tänk om en fisk kunde skrika?

     Nästa Alien-film.

     ”I havet kan ingen höra dig skrika …”

     Du har aldrig fiskat märker jag? Dom kan skrika och t.om gnälla. Inget skämt.

   Blev veg pga nästan tvärtom: allt kött vi åt hemma kom från liten släktgård där de haft det bra + att vi åt väldigt lite kött, söndagmiddag någon gång i månaden. Vi slaktade också själva, så visste hur det ’gick till’ – tycker för övrigt att alla köttätare borde vara med om slakt någon gång.
   I tonåren förstod jag hur köttindustrin såg ut, samt allt slentrianätande av kött, alla läskiga ’produkter’ – och blev vegetarian.
   Är helt nöjd och har absolut ingen lust att äta kött igen, men skulle jag det hade det varit lättare att äta djur jag känt och tagit hand om från egen gård än industrikött – och ärligare!

   Jag kan verkligen inte ömma för en fisk. Känner noll sympati för den. Alla har väl olika gränser för sånt? Varför är en fisk mer värd än en geting/myra/bananfluga för vissa?

  Jag var vegetarian (eller lakto-ovo iaf till viss del) förra sommaren. Men så tappade jag suget när pengarna började sina, så jag fick äta hos mamma som äter kött varje gång typ så.

  Jag har bytt ut vanlig mjölk mot mandelmjölk iallfall. Havremjölk har så konstig smak tycker jag 🤔 Köper soya yoghurt när jag har råd. Det är inte mycket, jag vet det, men jag ser det här som en process där jag kan lära mig vilka saker jag behöver som jag inte längre får i mig sen. Men målet är att kunna laga god vegetarisk mat 😊

   Önskar att fler hade samma inställning! Är själv vegan, men irriterar mig inte på såna som dig som är medvetna och gör det som i nuläget känns möjligt för dem. Blir mer irriterad på sk ”mansbebisar” som får utbrott om det någon gång serveras vegetarisk mat för att det ”inte är riktig mat”. 🙂

   Är också vegan och tycker det är jättebra att du gör vad du kan för djuren och miljön, även om det känns som småsaker. Din inställning är så himla bra, det gör mycket. 👍

    Tack för peppen hörni 😊❤️ Precis vad jag behövde, hemma från sommarvik pga magsjuka.

     Måste tillägga att jag ogillar starkt vegetarianer/veganer som klampar ner på en bara för att man inte äter 100% vegetariskt 😂 Vafan, man gör ju sitt bästa liksom 🤷‍♀️

      Gör man verkligen sitt bästa då? Eller är det bara en lätt sak att tro när man gör sitt bästa för att blunda?
      https://youtu.be/GbXHPjt4P_o

       @rimlig: den där filmen har inga bilder från Sverige, så ser det inte ut på slakterier i vårt land längre. Väljer man att äta svenskt ekokött nån gång ibland så gör man oerhört mycket bättre för klimatförändringarna än all mandelmjölk, linser, bönor som fraktats långt och dessutom i många fall utarmar jordarna. Ta mandel, något av det mest vattenkrävande som finns, rena vansinnet att odla ur klimatsynpunkt.
       Kör du svenskodlade bönor är det OK. Finns även svenska linser och quinoa.

  Skönt att få veta att andra är konstiga magen också. I början av sommaren bajsade jag på mig för första gången i mitt liv, som tur va hann jag dra ner byxorna och jag va i ”skogen”, igår hände det igen. Förstår inte varför det har blivit så här, akuta diarrer sen i januari😢 trodde först det va glutenallergi, men sen blev det bättre i en månad fast jag åt gluten någon gång i veckan, men nu är det tillbaka igen tydligen.

  Känns iallafall skönare att veta att jag inte är den enda! Skammen är horribel efteråt😱🙈😂

   Min mamma hade samma problem som du, hon vågade inte ens lämna hemmet i rädsla för att behöva gå på toaletten akut. Det visade sig att hon hade hypertyreos, överskott av sköldkörtelhormon, vilket kan ge det problemet. Du borde kolla upp det hos läkare hur som, det är inte normalt att bajsa på sig som vuxen och så ska du inte behöva ha det.

   Kolla upp det! Se till att läkaren kollar tarmarna.

   Kan vara Ulcerös Colit.

   Jag hade samma, började med att jag var toanödig väldigt ofta. Till slut kunde jag knappt gå ut för att det började ”tränga” och jag fick ett akut behov att gå på toa. Har en snällare variant av colit, nämligen proktit. Men likväl jobbigt. Nu äter jag stolpiller när jag får ett nytt skov.

  Jag önskar att vi kunnat ha en mer nyanserad diskussion kring köttätande. Vi som människor är blandätare biologiskt, och får på sikt brister/sjukdomar av vegansk/vegetarisk kost. Man kan klara sig hyfsat, men man måste vara extremt kunnig och äta fermenterat osv. Tar lång tid för kost att ge dessa effekter, vi pratar 20-30 år. Sen har såklart alla olika känslighet, alla rökare får inte lungcancer, men det är inte ett argument för att rökning är nyttigt. Jag hade önskat att debatten istället handlat om hur vi tar hand om våra djur. Gräsbetande djur behövs, och vi behöver snarare fler än färre. Kor som äter enbart gräs/örter gynnar miljön, mår bättre och ger mer näringsrikt och hälsosammare kött pga bättre fettsammansättning. Hitta en bonde nära dig som har gräsbetesdjur och köp direkt därifrån, det finns många som är duktiga runt om i landet, och gynna det lokala. Du kan åka på studiebesök och vet hur djuren haft det och vad du äter. Eller kolla in Gröna Gårdar, eller ren REKO-ring nära dig.

   Jag önskar att folk kunde förstå att veganer inte menar att kor och andra djur som traditionellt sett finns på bondgårdar och som del av lantbruk inte ska få finnas/behövs. Personligen anser jag bara att de inte ska födas upp i MASSOR för att stötta den växande kött- och mejeriproduktionen. Majoriteten av de djur som föds upp för att bli mat världen över, går inte och betar. De lever sina korta liv inomhus. Superbra med en naturligt stor del kor som går och betar! Mindre bra när man skövlar skog och regnskog för att få plats med alla kor som bara föds upp för att ge mat. Djur är en naturlig del av naturen och ska få vara det också, men vi föder upp fler djur än vad naturen behöver idag.

    Men vem kommer driva pyntkofarm när ingen äter kött eller dricker mjölk?
    Alltså de där korna som ska gå och beta landskapet, se fina ut och aldrigaldrig bli slaktade?

     Oj ja jävlar! Klart djur inte kan börja få existera bara för sin egen skull… vad skulle hända då?! Djur man håller som del av sitt hushåll men inte äter, absurda tanke! GÅR JU INTE. Välkänt att kor bara existerar i universum för att bönderna bad Elon Musk om en typ av gräsklippare som också gick att äta och hålla inne, långt borta från gräset.

      Min fråga var allvarligt ställd även om inte ditt svar var det.
      Det är ganska mycket jobb och stora kostnader förknippade med att ha kor, tror du att folk kommer ha dem som husdjur på samma sätt som hund/katt om det inte finns något att tjäna ekonomiskt på dem?
      Igen, inte retoriskt utan ärligt undrande fråga. Har nära släktingar som drivit (liten) gård i tillägg till lönearbete och det är extremt mycket arbete samt otroligt bindande. Dessa djur är ju inte ’en naturlig del av naturen’ på så sätt att de inte överlever själva.
      För att hålla landskapet öppet behövs ganska många betande djur, det växer redan igen på väldigt många håll pga nedlagda gårdar.
      Jag äter inte heller kött och tycker dessa frågor är komplexa men intressanta, så ironin är lite bortkastad på mig.

       Ja jag ska vara ärlig och säga att när du inleder ditt svar med ”pyntkofarm” så var det svårt att läsa mellan raderna att du var seriös. Precis som jag skrev i min första kommentar så är min personliga åsikt att det är dumt att det idag föds upp långt fler kor än vad som behövs och som planeten klarar av. Jag skrev inte att jordbruk skulle utplånas eller att kor skulle vara rent pynt. Idag skövlar man som sagt skog för att kunna få plats både att hålla fler kor än vad vi behöver, och för att kunna odla mat till korna. Allt detta för att kött och mejeriindustrin ska kunna hänga med och producera i den takt vi äter kött idag. Detta är inte bra för miljön och därför vore det bättre om man skiftade fokus till att minska efterfrågan av kött och därefter då också storleken på ”gårdarna” och antal kor. Klart att det ligger arbete i att hålla djur, men å andra sidan ligger det arbete i att göra annat för vår planet och gemensamma samhälle också. Finns många delar av jordklotet där kor förekommer på olika sätt men inte äts.

       Svaret jag skrev försvann – provar igen, men summan av kardemumman var väl ungefär att 1) svårt att ta kommentaren seriöst när du inledde med ”pyntkofarm”. Därav svaret. Men toppen att funderingen var på allvar! 2) Det ÄR ju komplext, men å andra sidan finns det ett alternativ som heter att inte föda upp fler kor än vad planeten håller till, precis som jag skrev i min kommentar från början. Så länge vi måste skövla skog (alltså INTE öppna landskap) för att få plats med fler kor samt odling av spannmål för att mata kor och andra djur som enbart föds upp för att ge mat så är det för många. Fler än vad som behövs. Där måste man kunna börja och anpassa gårdarna efter det så länge man också kan anpassa efterfrågan på kött och mejerier.

       Finns områden där kor förekommer som del av samhället men de inte äts. Indien t.ex. 🙂 Så helt omöjligt kan det inte vara.

        En del av grejen är att vi INTE ska odla t ex spannmål eller soja till foder till kor. De ska beta gräs. Att det inte är så (enbart) idag är inte ett argument, det är omställningen till gräsbetat som måste göras för både djurens och miljöns skull så att vi inte bryter det naturliga kretsloppet.

   Har du några källor på det ang. sjukdomar? Har aldrig hört om detta. O andra sidan finns ett flertal studier från bland annat WHO som visar att rött kött och processerat kött ökar risken markant för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Vidare så står kor för enorma metangasutsläpp globalt och massor av skog skövlas varje år för att göra plats för jordbruk med syfte att producera mat till köttdjur.

  Jag tänker att det beror mycket på var man bor också. Jag äter kött, men har skurit ner på köttätandet rejält och köper bara lokalproducerat kött. Här i Norden har vi bra djurhållning, och ska man klara sig helt utan animaliska produkter får man antingen äta en rätt ensidig kost eller importera sin mat från varma länder. Och hur bra är det? Vi vet ju att exempelvis avokado produceras väldigt oetiskt. Skulle jag bo på ett varmare ställe skulle jag se situationen som helt annan, för att så mycket mer skulle kunna gå att odla, samt att djuren inte behandlas lika bra som här och kräver mer antibiotika. Har släktingar som bor i Florida och de äter helt veganskt normalt, men då de är här och hälsar på äter de lite fisk från lokala fiskaren och lite mjölkprodukter. Jag tror jag skulle göra något liknande om jag skulle bo i Florida. Det pumpas så mycket hormoner och antibiotika i de amerikanska djuren att människobebisar har börjat födas med tänder. Helt sjukt.

  Jag vill gärna börja äta mer vegetariskt men är allergisk mot baljväxter (ärtor, linser, bönor) så det känns svårt ur näringssynpunkt, ni som har bra koll på vegetariska rätter, inbillar jag mig bara att det blir svårt?

   Är inte vegetarian men äter veg ofta för att det är gott. Mina favoriter just nu är linssoppa eller sötpotatis med halloumi och röd pesto. Googla, gäller bara att hitta det du tycker om och börja där 🙂

    ’Allergisk mot baljväxter.’
    *Tipsar om linssoppa!*

    Tack för tips, linssoppa får jag dock hoppa då det innehåller baljväxter 😚.

   Hej hej, jag är vegetarian men äter till 80% veganskt och jag avskyr baljväxter! Jag äter dock mkt quinoa som innehåller 9 st aminosyror som inte kroppen själva kan producera och är därför ett perfekt protein för vegetarianer 🙂 Sen är nötter och Tofu också gott och nyttigt 🙂

    ‘Allergisk mot baljväxter.’
    *Tipsar om tofu!*

     Ta det lugnt, anonym 🙂

     Mitt tips är att googla! Finns bra facebookgrupper t.ex Allt om vegansk mat! där du säkert kan få en massa bra tips

   vad kul att du vill äta mer grönt! det finns en del (och kommer nog blir mer) produkter gjorda på havre tex pulled oats (tror jag det heter). många pratar om proteinbrist i samband med grönt men det är dels överdrivet och dels finns det protein i mkt som vi tänker på som kolhydrater (tex quinoa) börja läs på förpackningarna, det lär du dig mkt på! nötter om du tål det är en bra fett och proteinkälla. järn är också något du bör tänka på, gröna grönsaker som jag fick lära mig innehåller faktiskt inte så mkt järn som du kan tro men pumpakärnor och aprikoser har högt järninnehåll. det är lite ovant i början kanske men efter ett tag sätter sig det viktigaste och mkt går automatiskt.
   jag tänker att du kan äta grönsaker i olika former tillsammans med quinoa, kanske göra nötbiffar, potatis och sås. soppor är också väldigt smidig vegetariskt mat. äter du fortfarande ägg så se till att äta ett sånt ibland.

    Tack!🙏😍😚

  Jag önskar att vi kunnat ha en mer nyanserad diskussion kring köttätande. Vi som människor är blandätare biologiskt, och får på sikt brister/sjukdomar av vegansk/vegetarisk kost. Man kan klara sig hyfsat, men man måste vara extremt kunnig och äta fermenterat osv. Tar lång tid för kost att ge dessa effekter, vi pratar 20-30 år. Sen har såklart alla olika känslighet, alla rökare får inte lungcancer, men det är inte ett argument för att rökning är nyttigt. Jag hade önskat att debatten istället handlat om hur vi tar hand om våra djur. Gräsbetande djur behövs, och vi behöver snarare fler än färre. Kor som äter enbart gräs/örter gynnar miljön, mår bättre och ger mer näringsrikt och hälsosammare kött pga bättre fettsammansättning. Och självklart ska djuren behandlas bra och med stor respekt under hela sitt liv! Hitta en bonde nära dig som har gräsbetesdjur och köp direkt därifrån, det finns många som är duktiga runt om i landet, och gynna det lokala. Du kan åka på studiebesök och vet hur djuren haft det och vad du äter. Eller kolla in Gröna Gårdar, eller en REKO-ring nära dig.

   https://youtu.be/GbXHPjt4P_o
   Du glömmer att det är väldigt sällan ekologiska djur slaktas eller transporteras ekologiskt. Tex. I övrigt bra tanke. Det finns de som slaktar hemma men väldigt få. Ni får väl be om att få vara med på studiebesök när dessa ekologiska djur med elbatonger trängs ihop på en transport och sen går in i en stinkande byggnad för att slaktas så ni vet att det går rätt till. Kan du återkomma sen?

    Jag pratar inte om ekologiska djur utan gräsbetesdjur. Ekologiska djur är inte alltid enbart gräsbetande utan får även ekologiskt kraftfoder som kan vara importerat etc. Jag pratar om mindre gårdar som t ex de som Gröna Gårdar samarbetar med, där djuren dels enbart äter gräs/örter, men där man också tar ett helhetsansvar och t ex låter kalvar gå länge med sin mamma, man samarbetar med ett närliggande slakteri och visar djuren stor respekt i hela kedjan. Min dröm hade varit att detta är det enda som produceras och att vi helt kommer från ”industrikött”, och därför är det det enda jag själv köper.

  Men alltså det är väldigt missvisande att säga att man går miste om näringsämnen…. det är inte samt öht.

  Hamnade min kommentar i modd? Skrev ett rätt långt inlägg med mycket länkar

   Kommentarer med fler än två länkar fastnar för spam har ofta det. Men allt som inte är spam släpps så klart på. 🙂

    tack för svar 🙂

  ”Förstår du hur jag menar?” i var och varannan mening och massa ”haha”. Jag fattar att jag låter hård nu men det finns inte en chans att den här boken hade blivit utgiven om den inte var skriven av en kändis.

   Kanske var en podd och inte en bok?

    Nej jag läste alltså pappersversionen av boken.

  Man kan skicka julboxar via hoppets stjärna till ex rumänien. Då packar man boxarna själv med vad man vill (framför allt mat) och lämnar in till hoppets stjärna som fraktar. Skicka pälsarna dit kanske! 🙂

   Kan lova att de fattiga som får eb vintagepäls kommer sälja den fortare än du hinner säga vintage. Tror du människor är korkade för att de är fattiga eller kommer från rumänien??

  Tack för tips! Ska låna boken och läsa. 🙂
  Jag är inte vegan eller ens vegetarian, men har blivit mycket mer medveten kring råvarors ursprung på sistone. Vet inte om man får länka här (kanske uppfattas som reklam) så det gör jag inte, men jag använder iaf en tjänst som stöttar bönder i lokalområdet; du köper kött från gårdar i närheten, uppfödda på gräs och örter (ekologiskt såklart). Du kan också köpa HELA djuret (inälvor mm, men dit har jag inte kommit än.. :)). Det känns ändå bättre än att köpa typ dansk fläskfilé på Netto (gör jag aldrig mer). Så småningom kommer jag nog äta allt mindre animaliskt, men för stunden känns det iaf bättre att göra medvetna val när man väl äter kött.

   Men länka för tusan! Det är inte olagligt att tipsa om saker!

    https://youtu.be/GbXHPjt4P_o
    Ni glömmer att det är väldigt sällan ekologiska djur slaktas eller transporteras ekologiskt. Tex. I övrigt bra tanke. Det finns de som slaktar hemma men väldigt få. Ni får väl be om att få vara med när era ekologiska djur med elbatonger trängs ihop på en transport och sen går in i en stinkande byggnad för att slaktas så ni vet att det går rätt till. Kan ni återkomma sen?

     ”Elbatonger” (gissar på att du menar elektrisk grisfösare) är väl förbjudna sen länge?
     Har aldrig sett en sån användas på djur i grupp.

  Har du aldrig tänkt på att du bidrar till normaliseringen av päls om du bär päls?? Hur kan man undgå att tänka så långt? Hur?? Men det är väl EXAKT samma princip som när du drar igång diverse hat via din blogg. Tror att det kräver lite träning och insikt för att agera holistiskt korrekt i många avseenden om man vill bidra till en mer rättvis värld. Jag hoppas du och många andra kommer dit.
  Ang pälsarna så är det väl mest rimligt att begrava dem. Bildbevis önskas eftersom vi nog är många som utgår ifrån att det börjar klia i dina korvfingrar om du tar reda på deras ”värde”. I övrigt är väl människan expert på att rättfärdiga sin egoism, tex att pälsen skulle vara ”vintage ” som nån jädrans ursäkt. Men så är nog många. Medan de som ser igenom det sedan länge har stått och mått illa över just det där rättfärdigandet som människor överlag är heeeelt omedvetna om. Mkt märkligt egentligen. Hoppas du gräver ner de stackars djurskinnen och håller en trevlig ceremoni.
  Ang att du åt kaninen som barn så var livet högst sannolikt betydligt trevligare för den kaninen än för alla andra djur du någonsin tryckt i dig. Tror du köttindustrin är trevlig? Har du sett denna förresten; https://youtu.be/GbXHPjt4P_o

   Köttindustrin är inte så trevlig nej, och utifrån ditt inlägg verkar inte du heller vara speciellt trevlig. Har DU tänkt på att om du framför dina åsikter och tankar på ett trevligt och konstruktivt sätt så är det troligare att mottagaren faktiskt tar till sig vad du skriver. Risken är annars att mottagaren tänker att du verkar vara en jobbig, otrevlig människa och sedan inte lyssnar (precis som i detta fall).

   Akta dig så att ingen äter den höga hästen du red in på.

  åh nej inte ännu en ”du kommer få näringsbrist av att vara vegan” tråd..

   Hon skriver ju att man kan få näringsbrist om man inte tar reda på hur man ska få i sig den näringen man går miste om av att äta kött, och att hon önskar det skulle framkomma i boken. Inte att alla veganer får näringsbrist..

    Som trh påstår😂

     Inte påstår – VET!

      Alltid VET. Spelar ingen roll vad ämnet är, TRH är självutnämnd expert på ALLT.

       VET vad indier äter i smyg!

       Borde få jobb som Head of Universe hos BB.

    Men snälla.. att bli vegan behöver inte betyda att du automatiskt kommer att få näringsbrist. Så roligt när folk argumenterar för att köttisar får i sig så allsidigt men att äta dubbelt så mkt grönsaker och fröer, linser och växtprotein som en välmående vegan gör.. näääe.. skulle säga att köttisarna äter mer slafs typ falukorv o pulvermos än vad mina veganska vänner gör. Att bara anta att alla äter sojaost och sojakorv är dumt.

  Jag är vegan för att jag hatar djur så mycket så att jag vägrar ha något med de att göra 😉..

  Usch, jag minns när jag var liten och vi vart i polen hos mina farföräldrar som hade en mindre gård med blan annat två kor. Den ena kon hade en kalv som jag ofta lekte med. Vi jagade varandra, kramades och han sög på mina fingrar. Det vart verkligen min bästis där. En dag så fanns inte kalven kvar där. Jag tror att farfar sa att han sålt den på magknaden (han gjorde så, sålde mjölk, ägg skinn m.m) när jag senare var ute på gården och lekte i ladan så såg jag tyvärr delar av kalven. Han slaktade hemma för att som sagt senare sälja. Jag fick även senare reda på att jag även ätit min bebis till middag. Jag mår sjukt dåligt över det än även fast jag vet att det vart så de gjorde på den tiden, där och då i polen i bondesamhället. som tur är så är det inte så idag. Jag vet inte vad jag mer har råkat äta där som jag timmar innan kanske gosat med 🤢

  Idag äter jag 95% plantbaserad kost. Fast jag ändrade inte kostvanor förens för ett år sedan. Jag bytte främst kost för hälsan men tycker att det ger lite win win feelings då det är mycket bättre för miljön och jag behöver inte må dåligt över att jag birdrar till den fruktansvärda djurhållningen inom köttindustrin.
  Dock har jag börjat äta lite mer fisk men inte alls ofta med tanke på alla föroreningar som finns i våra hav.

  Det är min historia. Även om jag vill gå runt och slå animaliska produkter från mina nära och kära pågrund av den informationen jag har snappat upp så tycker jag att det är helt upp till dem. Mat är lika kännsligt att diskutera som politik, vilket är helt sjukt. Jag har gjort mitt val och mår bra av det, bättre än någonsin faktiskt. Inga näringsbrister här inte.

  Vi fattar. Du vill bli kompis med Therese, du ser upp till henne och du vill både lovprisa hennes apoteket produkter och nu hennes böcker. Blondinbella har också skrivit böcker om aktier tex, den antar jag att du har sågat?

   Den har ju t.o.m Isabella själv sågat…

   Hon har gjort reklam för Thereses böcker tidigare, eller flåt recenserat den förra boken av Therese. Och då med länk till Bokus.

    Men trist när man är partisk mot vissa och sen hatar andra. En bra nyhetsförmedlare är opartisk och låter läsarna reagera.

     Exakt, absolut trist. Vet inte om du missade lite av min poäng.

  Jag har sen 2014 gradvis ändrat min kost, från ”kött varje dag”-dieten till att aktivt välja vegetariska alternativ när det finns möjlighet. Ser mig inte som vegetarian, för jag äter fortfarande kött (dock endast vilt, som min familj jagat och slaktat själva. Jag stöttar inte köttindustrin), men äter vegatariskt till 90%. Dock tror jag inte att det är bästa kosten för mig i längden. Trots tillskott så har mitt blodvärde blivit markant sämre sedan jag började välja bort kött, från att ligga på 160~ till 130 nu senast i juni. Då jag har haft leukemi (blodcancer) blev min läkare lite bekymrad. Har någon annan varit med om liknande, och vad gjorde ni isåfall åt det? Jag äter gärna vegetariskt, men hälsan går först.

  Inga bönder som är här och kommenterar ?

  Tänk att det slumpade sig så att det blev just Thereses bok, så bra. Eller kanske ingen slump 😉 Du kanske skulle ha visat resultatet av omröstningen 😉 Nu var väl iofs TL den mest kända och populära av de tre du la upp i omröstningen hehe.

   Gå in på omröstningen och klicka på ”view results”.
   52.28% röstade på Therese bok först. Jag tar gärna emot förslag för nya böcker att recensera.

    Jo jag såg det men min poäng var liksom att det nog var bestämt och uppgjort att du skulle ”recensera” Lindgrens bok och hade en ”omröstning” för att det inte skulle vara uppenbart 😉 Tror inte merpartern är så intresserade av bokrecensioner här 😉

     Fast oavsett om det var hennes tanke visar ju resultatet rätt tydligt att det var Therese bok vi ville läsa om.

     Så trött på det här ständiga jagandet av fel som när de motbevisas kommer med löjliga argument som inte ens skulle hålla om diskussionen skedde i sandlådan mellan två sex-åringar.

      🙈 🙈 🙈 🙈 🙈

  Jag är sjukt imponerad att hon fixar att va vegan när hon har ibs. Jag känner att det känns hopplöst att ens försöka. Hur får man i sig tillräckligt med protein?

   Inga som helst problem har även IBS och min mage har aldrig mått bättre än sen jag blev vegan

   Man behöver inte så mycket protein, och det finns bra och goda substitut

  Jag känner dock att det finns ett STORT problem med hela Therese Lindgrens persona.

  Hon ska vara så jäkla reko och tänka på alla djur.. till och med fiskarna och haven skall räddas.

  Men hennes egna konsumtion.. den har INGA gränser.

  Mängden kläder hon tar emot från NA-KD, Chiquelle och Madlady är störd. Veckan efter läcker hon ut det på Sellpy. Ska det skickas vidare till någon annan. Kläder ska tillverkas och skickas fram och tillbaka.. för hon ska visa upp detta på Instastory.

  Hur tror hon detta påverkar miljön och djuren som bor i den?!

  Det är sånt jävla hyckleri.

  Om man gråter i videos över mängden skräp som flyter runt i vattnet… så kan man i alla fall FÖRSÖKA minska mängden skräp som produceras från första början.

   Alla kan göra något sluta leta fel!!

   Nästan bombsäker på att du gör något som är apdåligt för miljön också…. 🙄

  Jag har 4 minkpälsar efter min farmor. Ska lämna in dom till ett skrädderi o få dom omsydda till en stor pläd, tänkte ha den över sängen eller som gosefilt om det blir kallt i lägenheten. Vill inte kasta dom eller att andra går runt i mitt arv. Kostar ca 700 men lätt värt det.

  Therese´s bok har jag försökt läsa men tyckte att den var ap-tråkig tyvärr.

   Therese´s ? Bor du i Sverige?

  Alltså det här med näringsbrist… Hur många ”allätare”/köttätare har koll? De äter ju bara, enligt de själva, vanlig mat som makaroner, köttbullar, fisk och potatismos med lite ärtor.

   Precis! De allra flesta alldeles för mycket processerad mat – och tror att det är ’näring’.

   Amen! Jag är bodybuilder och har i och med det stenkoll på mitt näringsintag och mina värden. Sedan jag blev vegan har mina resultat skjutit i höjden och min coach är överlycklig. Det handlar om kunskap både gällande näring och veganism för att inte glömma köttets påverkan på kroppen. Sedan är det såklart en fråga om empati osv. i övrigt men det är ju en annan del av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *