Isabella gör lite tveksam reklam för Cellaviva

Tusentals studier och experimentella behandlingar med stamceller pågår globalt, och i de flesta fallen kommer ens egna stamceller vara det bästa alternativet, med nästan obefintlig risk för avstötning och biverkningar. Behandling för CP-skada, autism, MS, Alzheimers, cancer, diabetes osv. //Isabella

Isabella skriver ett inlägg där hon blandar begrepp hej vilt och det är svårt att riktigt förstå vad som är vad.
– Stamceller används redan för mer än 80 sjukdomar.
– Tusentals studier och experimentella behandlingar med stamceller pågår globalt.
– Behandling för CP-skada, autism, MS, Alzheimers, cancer, diabetes osv.

Jag läste ett inlägg av Blondinbella nyss där hon pratar om stamceller och vad de kan bota. I inlägget hävdar hon att autism kan botas med hjälp av stamceller. Jag har själv en diagnos på autismspektrumet och jag vet att detta inte stämmer. Autism är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, och det är något man föds med. Det är ingen sjukdom som går att bota. Man kan göra vardagen lättare för någon med autism med hjälp av olika anpassningar eller hjälpmedel, men man blir aldrig botad från det. Att säga att autism kan botas är väldigt skadligt för oss med denna diagnos, och jag blir ärligt talat förbannad på folk som sprider dessa osanningar.//Läsare

En av mina läsare skickade mig det här mailet efter att ha läst Isabellas inlägg och är upprörd över att Isabella får det att låta som att autism kan ”botas”.
Jag kan för lite om både stamceller och autism för att uttala mig eller ha en åsikt om det, men visst kan jag hålla med om att det är extremt oansvarigt att skriva så här – särskilt i ett reklaminlägg. Kanske till och med olagligt, eftersom Konsumentverket noga stipulerar gränserna för vad företag som inte är har godkända läkemedel eller behandlingar får skriva. (Vill du veta mer kan du läsa här i ett inlägg där jag tar upp exakt samma sak fast då gällande Magdalena Graafs reklam för hälsokost)

Eftersom Isabella beskriver det Cellaviva sysslar med som ”studier och experimentella behandlingar” så tolkar jag det som att de inte är godkända av exempelvis läkemedelsverket och/eller EU-kommissionen och således inte får marknadsföras att påstå förebygga, bota eller behandla sjukdomar.

Hela Isabellas inlägg borde således kunna anmälas till både Konsumentverket och Läkemedelsverket då innehållet framstår som mycket tveksamt.

187 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Var i inlägget skriver hon att det kan botas? Det står bara att det kan användas som behandling? Det behöver inte betyda samma sak.

  Svara

   Dessutom så forskas det otroligt mycket på att kunna bota autism. Förstår inte varför folk blir så upprörda av det. Är väl fantastiskt om autism går att bota i framtiden. Och det verkar som om det kommer gå.

   Svara

    Lovisa. Du kanske ska veta hur folk med autism könner inför det hela först? Många med autism mår bra precis som de är. Och vargör bota ngt som inte är sjukt? Påminner om psykbården från förr där de skulle gömmas undan. Sinnes.

    Svara

     Nu finns det ju olika grader av autism eller hur?

     Vissa har svårt att på egen hand fungera i samhället.

     Svara

      Precis, min bror är utvecklingsstörd OCH har en autismdiagnos. Han har problem nog med sin utvecklingsstörning, att ha autism också gör hans liv dubbelt så svårt. Han skulle absolut njuta mer av sitt liv utan sin autism som orsakar tvångstankar, tvångsbeteenden och ångest. Så många med autismdiagnoser utgår ifrån att alla med autism är normalintelligenta? Autism måste inte vara ett handikapp, men många med flertalet diagnoser lider under det.

      Svara

   Hon uttalar sig felaktigt om stamceller och botande av sjukdomar. Om det är så att folk följer henne- och tror att hon är trovärdig i frågan kan det skapa problem för människor helt i onödan. Jag menar att hon bör hålla sig inom kosmetiken.

   Svara

    Hon har inte använt ordet bota övh, så vad menar du???

    Svara

    Hon skriver ingenstans att det botar, hon skriver att det görs exprementiella försök till behandling.

    Svara

    Tanken är det i framtiden ska gå att bota. Inte hävda att det idag går.

    Men tex cancer går ju faktiskt att bota redan idag. 😊

    Svara

     ”Men tex cancer går ju faktiskt att bota redan idag.”

     Nope. Inte all cancer och hos alla människor, så det är felaktigt att påstå att ”cancer går ju faktiskt att bota redan idag”.

     Svara

      Blablabla….

      Skrev jag att all cancer kan botas? Nope det gjorde jag inte. Och du förstod mycket väl vad jag ville få sagt. Du vill bara käftas lite. 😴

      Svara

       Eller så var du otydlig.

       Svara

       Du skrev inte heller att *viss* cancer kan botas.

       Svara

        Precis. Om man menar att VISS cancer ska botas, skriver man inte att ”cancer går ju faktiskt att bota”.

        Svara

      Fel. Cancer får inte att bota! Varför får då vissa leva med det och sjukdomen fortskrider. Eller vissa tom avlider trots sk behandling? Nej än finns inget ”riktigt” botemedel mot cancer! Tyvärr

      Svara

       Det finns visst, men det kommer inte börja användas då cancervård drar in extremt mycket pengar.

       Svara

  Ibland framstår Isabella som fruktansvärt ointelligent

  Svara

   Utveckla!

   Svara

    Varför då? Det är bara att kolla på vad hon under årens gång kläckt ur sig

    Svara

  Finns gott om seriös forskning och (seriösa försök som saknar peerreview) gjorda med stamceller för bl a autism-aspergerspektrat med mycket goda resultat i USA. Google is your friend.

  Svara

  Pocketbooken öser på med omarkerad reklam.

  Svara

  Hon kanske borde hålla sig till sånt hon kan, kan jag känna.

  Svara

   Gå runt i tantskor och prata kass svengelska med andra ord. Hon kan ju ingenting. Alla andra gör ju allt för henne under lön.

   Svara

  Hur kan man vara så jävla ignorant? Autism och Ceberal Pares är INTE en sjukdom!!! Hon är bra korkad den människan. Hon borde få utbildning i lite vett och etikett. Fy! Här fattar man verkligen att Pingis den som har hjärnan bland de två. En sån idiot.

  Svara

   Men läs på lite vad som kan göras med stamceller. Det där är en helt okunnig kommentar, tyvärr så ofta trots att man hur lätt som helst kan läsa trovärdiga läkartidningar och forskning som gjorts.

   Svara

    I h@lvete att det är. Om någon är okunnig så är det du som tror att autism begöver botas likt cancer. Herregud. Vad är det för fel på dig?

    Svara

     Det finns nog många närstående till personer med svår autism som önskar att man kunde bota autism skulle jag tro. Föräldrar som aldrig fått prata med eller krama om sitt barn och som inte har något sätt att kommunicera med dem på.
     Och det finns antagligen personer med CP som önskar att de kunde slippa det. Det betyder inte att alla med autism eller CP vill det, men det vore underbart om möjligheten fanns.

     Det är jättebra att känna tacksamhet och ha ett härligt liv trots eventuella svårigheter men ibland blundar vissa lite för hårt. Det finns personer med mycket lindriga symptom medan andra har ett helvete. Kasta inte dem under tåget bara för att det är ”fult” att säga att livet är lättare – kanske t o m bättre – om man skulle slippa sina symptom.

     Svara

      Ja absolut det förstår jag helt och hållet.

      Svara

    Anonym 09:29.
    Autism och Ceberal Pares är inte sjukdomar. Men du kanske anser att det är det?

    Svara

     Menar givetvis anonym 09:31. Sorry.

     Svara

     CEREBRAL pares, inte ceberal som skrivits flera ggr. Tror man att det heter ceberal ska man nog inte ge sig in i medicinska diskussioner. Cerebrum och cerebellum, därav cerebral.

     Svara

      Du har aldrig hört om dyslexi ditt nöthuvud?

      Svara

       Nej berätta! Vad är dyslexi och framförallt vad är ett nöthuvud?

       Svara

        Din sarkasm är inte nödvändig här. Nöthuvud. Trolla någon annanstans.

        Svara

      Hej Anonym. Jag vet att det heter Cerebral. Det är en felskrivning. Jag är fullt medveten. Har du hört talas om besserwisserism? Kanske skulle försöka hitta stamceller för den diagnosen😘

      Svara

       Messerschmittism heter det väl?

       Svara

        Ja välj du sjölv hur du vill titulera dig själv😴

        Svara

       😂👌🏻👏🏻

       Svara

      Sluta märka ord! Du vet uppenbarligen vilket ord det skulle va..

      Svara

     Men det alla forskare på konferensen som artikeln handlar om säger är ju just det: stamceller är framtiden. Men de varnar för lycksökare och tveksamma kliniker. Stamceller används t ex vid leukemi. Citat ur artikeln”Men att stamceller har potential att kunna bota allt från hjärtinfarkt till parkinson tvivlar inte forskarna på. Över hela världen pågår också drygt 5 000 kliniska studier där stamcellers förmåga att hjälpa mot mängder av sjukdomar testas. Det är via dem som stamceller och deras potential successivt utvärderas, med allt från effekt till biverkningar och risker.- Det är den vägen vi måste gå, annars risker stamceller att råka i vanrykte, säger Jeremy Sugerman, vid John Hopkins Berman Institutet of Bioethics” slut citat

     Svara

      Stamceller sätter jag mig inte emot. Det går inte inte att jämföra leukemi med autism och cerebral pares. Bara dumheter.

      Svara

       Men man ska även vara jävligt medveten om de risker som finns med stamceller. Senast nu i oktober var det en stackars man som avled pga att han fick en stamcellsdonation.

       Svara

        Klart det finns risker, precis som ALLA andra medicinska ingrepp/behandlingar har.

        Svara

        Vet inte vilket fall du syftar till men drt var det ju mest troligt inte stamcellerna som var orsaken utan behandlingen innan.

        Och all behandling med stamceller föregås inte av att man slår ut hela immunsystemet.

        Svara

         Nej. Det var stamcellerna. Kroppen reagerade på stamcellerna och infektererade hela systemet vilket han inte överlevde.

         Svara

  det finns behandling för neurologiska skador.. och kommer hela tiden nya saker. Att inskränka sig till att tänka; det går inte att bota – är det enda korkade här – inte Isabellas ord.

  Svara

   Autism kan inte botas. Inte heller CP. Och varför ska det utrotas autism? Det är inget fel på att vara autistisk.

   Svara

    Då skulle du inte göra abort om ditt barn hade downs heller då? Bra.

    Svara

     Vad är det för korkad jämförelse?
     Nej. Det skulle jag definitivt inte. Skulle du? Eller tror du att du kan veta om du bär på ett barn med autism? Cp orsakas i samband med förlossning oftast pga syrebrist etc. Hur korkad är du? Eller ska jag fåga, hur hjärtlös är du? Snälla, föröka dig inte med sen synen på människor.

     Svara

      Nej jag gjorde varken kub-test eller nupp. Jag skulle aldrig göra abort över huvud taget. Men många, en majoritet, gör ju det. I Danmark föds det inte längre barn med downs. Trots att downs inte är en sjukdom eller att det är ”något fel på dem”.

      Tycker dock autism verkar värre. Har flera vänner med autism som är djupt deprimerade och inte kan få en partner/få barn. De skulle gärna botas.

      Svara

       Omg. Upplys dig själv. Autism kommer i olika grader. Downs syndrom kommer med mer fysiska sjukdomar som tex hjärtfel etc. Att autism kan orsaka depressioner etc har du rätt i. Detta går att behandla. Det är även så idag att autism fångas upp redan så tidigt som hos ettåringar numera och man kan därför starta behandling med psykologer och kbt redan tidigt. Det jag opponerar mig emot är att dumskallen Bella benämner autism och CP som sjukdomar som kan botas med lite stamceller vilket inte är fallet.

       Svara

        VAR i texten säger hon att det kan botas med lite stamceller?? Var??? Hon säger behandla och inte bota???

        Svara

        Hon benämner det heller ej som sjukdomar men det kanske inte heller är relevant för ditt uttalande?

        Svara

         Eh jo. Läs hennes text. Är du blind?

         Svara

         Nä. Sköjja bara. Jag vet att hon inte skrev sjukdomar per say. Men när man dillar och jämför autism med ms och cancer…hallå ding dong.

         Svara

         Du skojade inte alls, du läste bara inte texten, spydde galla på Bella för att sedan märka att hon skrev behandling för autism, vilket är ngt helt annat.

         Svara

         Men hon jämför ju fan inte heller🤦‍♀️

         Svara

         Man kanske kan bota problem med läsförståelse med stamceller? Ett ljus i mörkret för de flesta i det här kommentarsfältet som tolkar in så mycket eget dravel i en mening där det ingenstans dras några paralleller mellan cancer och autism.

         Svara

         Vem vet? Man kanske kan bota nötter som er också som lägger ord i mun även på andra? Ni fattar mkt väl att Bella snackar i mössan och att hennes jämförelser med autism och cancer är helt snedvridna. Att en influencer ens får lov att marknadsföra medicinsk forskning visar på hur jävla skevt vårt samhälle är. Vem är härnäst? Paradise Hotel-gänget? ”Har du skolios? Nu får du en rabattkod på en billig ryggoperation som vi har investerat i”…Bella vet knappt hur man brer en smörgås men stamceller, ja det är hon bildad i. Jojo…

         Svara

         Anonym 14.18 – hon jämför aldrig autism och cancer. Hon säger att stamceller kanske kan vara en behandling. Ingenstans jämför hon.
         Det finns behandling mot fotsvamp och det finns behandling mot cancer. Ponera att den behandlingen utgår från en och samma forskning. Det betyder ju inte att fotsvamp är det samma som cancer.

         Sen att det är märkligt att hon – som på intet sätt är tillräckligt påläst eller kunnig inom området – marknadsför det här i sin blogg som mest verkar handla om att äta desserter och flyga sönder planeten, är en annan sak.

         Svara

      Autism är ärftligt, så det vore ju fantastiskt om man kunde bota det.

      Att en skada uppstår vid födseln betyder inte att den inte kan botas. Tänk vad fantastiskt om man kunde bota CP-skador.

      Svara

       Ja visst vore det fantastiskt. Ännu bättre vore det om sjukvården var mer uppmärksamma så att syrebrist slapp att uppstå under en förlossning. Eller hur?

       Svara

        CP-skador kan tyvärr uppstå under graviditeten också, så tyvärr kommer det aldrig helt gå att undvika.

        Svara

         Det är ytterst få CP- skador som uppstår pga syrebrist under just förlossning . Oftast är orsaken till CP syrebrist under graviditeten.

         Svara

     Nej, det skulle jag inte! För jag skulle inte ta reda på innan om där var en kromosomavvikelse. För mig känns det inte etiskt.

     Svara

      Exakt så.
      Det är för jävligt att folk väljer bort barn med DS. Fruktansvärt sorgligt.

      Svara

       Får jag bara fråga varför du tycker det? Jag har själv ingen sjukdom eller diagnos, och är väldigt tacksam och medveten om att jag har ett förhållandevis lätt liv. Om jag hade haft en sjukdom/diagnos (och varit medveten om den) tror jag absolut att jag hellre sluppit den. Jag har aldrig förstått människor som exempelvis är tacksamma för en sjukdom/diagnos för att den gör dem till den de är. Utan sjukdomen/diagnosen hade de ju varit sig själva precis lika mycket. Förstår du hur jag menar?

       Svara

        Men varför känner du behovet att yttra dig om hur vi ska känna tacksamhet när du själv är frisk?! Ska vi vara deprimerade vid säng kanten och inte vara tacksamma för att vi har mer förståelse i mycket här i livet, än många andra?? Fy vilken inskränkt kommentar. Väldigt kränkande. Det är klart som fan vi är tacksamma, vi är tacksamma för att vi lever! Och många mår också bättre än friska visss gånger, sjukt att det kan vara så eller hur?! Vi tar det positiva i livet till MAX och är tacksamma för att vi får vara närvarande på ett annat sätt. Hoppas du tänker efter före du kommer med dina fula skammande attityd.

        Mvh, kroniskt sjuk

        Svara

     Ha ha du kan inte jämföra D S med Autism! Finns många olika grader av Autism. Så fel att jämföra!

     Svara

    Varför skulle det inte kunna ”botas”? Autism verkar vara en fysiologisk avvikelse i hjärnans kommunikationssystem, cerebral pares är en hjärnskada. Det handlar väl mest om att veta vilka delar av hjärnan som ska korrigeras i så fall.

    Självklart är det varken fel att ha autismspektrumstörning eller en CP-skada. Att det inte är fel betyder dock inte att det finns personer som lider av det och hade varit intresserade av en behandling. Autism kan heller inte bedömas enbart av de med högfungerande autism som jämförelsevis inte är så funktionsnedsatta. Der krävs en så bred tolkning som det går.

    Svara

     Men äntligen någon som fattar. Tack.

     Svara

    Åh wow vilken självförtroende-boost😐
    Min familj skulle aldrig ens ha råd med 27tusen om dom nu ville ”bota” mig
    Men de känns skönt att veta att folk ser mig som en vandrande deprimerad sjukdom och att mina föräldrar troligtvis sörjer att dom fick en dotter med autism..

    Svara

     Men det är klart de sörjer det? Alla föräldrar önskar att deras barn var friska och fick leva så bra liv som möjligt. Sen älskar man såklart det barn man får oändligt, men kunde de bota din autism skulle de utan tvekan göra det.

     Svara

      Vet du…jag skulle inte ”bota” min dotters autism om jag kunde. Det vore att göra henne till någon annan.

      Svara

       Intressant! Särskilt med tanke på att man alltid talar om att man ska se människan, inte diagnosen. Så din dotter är sin diagnos, hon vore inte sig själv utan autismen? Skön mamma du verkar 🙂 din dotter äälskar säkert att bli behandlad utgående från sin diagnos!

       Svara

        Nej min dotter är inte sin diagnos. En diagnos är bara ett ord som använda för att beskriva vissa svårigheter. Men min dotter tänker och lär sig på ett annorlunda och vackert sätt. Om hon inte tänkte på det sättet skulle hon inte vara hon men det är ju samtidigt en del av det komplexa tillstånd som kallas autism.

        Svara

        Vi älskar inte alls att bli behandlade utifrån vår diagnos, med tanke på att folk ser ner på en. Som ni gör här. Kan ni inte bara förstå att vi är som er andra fast med andra förutsättningar? Om samhället skulle vara med accepterande emot oss så skulle vi kanske inte må så dåligt och behöva ”botas”?

        Min autism är ingen sjukdom, det som medfört mest problem är att jag blev grovt mobbad i skolan pga att folk såg mig som annorlunda, och att ingen vill anställa en person med autism och därför hamnar många autister utanför samhället och är det konstigt då att man blir deprimerad?

        Jag vore inte jag utan min autism och jag hoppas iallafall inte att mina nära skulle vilja ändra på den jag är.

        Svara

        Varför skulle man vilja ha svårigheter med social ömsesidighet, kommunikation, flexibilitet? Klart man skulle bota det ifall det gick. Autism, och dessutom ju gravare den är, försämrar ju livskvaliteten något enormt. Vi accepterar autister, men det betyder ju inte att man inte skulle göra ngt åt det ifall det gick

        Svara

        D…hjälp. Sök hjälp. Gör det bara. Följ din fina norm och fortsätt se ner på andra som är annorlunda. Alltså…

        Svara

        Ser ner på? Jag jobbar på ett hem med autister som aldrig kommer att kunna leva ett självständigt liv, som är olyckliga och inte mår bra. Jag älskar mitt jobb och vill hjälpa så mycket jag kan. Men jag tänker inte låtsas som att autism inte leder till svårigheter som vemsomhelst vettig inte skulle önska på någon runt sig.

        Svara

       Vad fint skrivet <3

       Svara

        Snarare helt idiotiskt skrivet.

        Svara

        Tack! ❤️

        Svara

       Okej, så du ger henne inte mediciner eller terapi heller? Förlåt, men det låter bara sorgligt. Vill du inte att hon ska få vara frisk och leva livet utan autism om det är möjligt? Det tror jag att hon vill.

       Svara

        Min son har autism. Han är 20 år nu och jag skulle ge allt jag har för att kunna bota honom. Allt! När jag ser alla svårigheter han haft och har pga autismen så värker mitt hjärta.

        Svara

        Klart hon skulle få medicin om hon var sjuk. Men hon är fullt frisk och mår bra så det är inte aktuellt. Hon behöver lite mer stöd än andra vid viss inlärning och får det.

        Svara

        Det finns inga mediciner eller terapi för autism? Vet ni ens vad det är?

        Svara

        Autisten. Är du verkligen autist? Hur kan du då veta att det inte finns behandling och terapi? För det finns det. Det är stor skillnad på behandling och ”botemedel”…

        Svara

        Jag understryker dock ENORMT att jag inte håller med i ngt som den där hemska Lova sitter och skriver. Det är det vidrigaste jag läst på länge. Hon måste ha en mkt ful syn på människor och tro sig veta ngt om livet.

        Svara

        Jag tycker det är jättefin att Harmargendon vill ha sin dotter precis som hon är. Men jag tänker då att hennes inte är så grav?

        Och ni andra. Om ert barn saknade ett ben och fick ta sig fram med en protes eller rullstol. Det var alltså ett stort hinder i vardagen även om det gjorde dem till uppfinningsrika personer som hela tiden behövde tänka utanför boxen för att få en smidig vardag.

        Skulle ni ändå inte önska att det kom en kur som fick deras ben att växa ut igen så att de kan göra allt som andra kan? Även om det till viss del skulle förändra deras personlighe?

        Jag förstår att det är extra känsligt pga stigman, men jag tror inte det är något annorlunda än min hypotes ovan som andra avser när de skulle vilja bota autism.

        Svara

        Jag önskar också att fler tester på tidiga foster skulle kunna göras för alla möjliga diagnoser/defekter osv. Just att inte veta vad man får när man ska föda ett barn är en anledning till att jag inte har några. Ett friskt barn är mycket jobb i lång tid, och ett funktionshindrat eller sjukt är ännu mer jobb. Det skulle jag inte orka med. Att folk önskar sig att inte bli av med sina eller sina barns funktionshinder är för mig en gåta.

        Svara

        Henrietta. Jag tror att du gör rätt i att inte skaffa barn. Funtionsnedsättningar kan nämligen framstå efter graviditet och födsel. Allt finns inte redan i magen se du. Om du får barn och sedan efter tio år får ett barn som har vart med i en olycka, skulle du inte längre orka vara förälder då?

        Svara

        Men om det nu går att förhindra medfödda handikapp så varför inte? Till vems fördel skulle funktionsnedsättningar vara? Barnets? Föräldrarnas? Samhällets?
        Nej, jag kan inte planera för hela livet i förväg och till och med jag kan bli handikappad senare i livet, men samtidigt så försöker jag att undvika bli det. Jag använder säkerhetsbälte, har dubbdäck på vintern, korsar inte vägen utan att titta först…
        Jag tycker dessutom inte att samhället supportar föräldrar till funktionsnedsatta barn tillräckligt idag. Man får inte den avlastningen man behöver och sånt pallar jag inte med. Jag vill inte ha ett barn som aldrig blir självständigt eller flyttar hemifrån. Många gånger förväntas föräldrar ta försörjnings- och vårdansvaret för sitt barn även när dom nått vuxen ålder. Mina svärföräldrar har en granne i den situationen t.ex. Deras barn är inte ett barn längre, långt ifrån, men han bor fortfarande hemma och kommer aldrig att bli en självständig person. Han har grava nedsättningar som gör att han mest bara går fram och tillbaka, är högljudd och ofta arg, utan talförmåga.
        Är det fel av mig att säga att jag inte vill ha det livet? Måste jag orka? Är det mitt fel om jag inte orkar? Jag tycker inte det. Jag har full förståelse om föräldrar sätter sina barn på institution i det läget. Och det är skitbra att jag tänker på sådana här saker innan jag har barn. Det tycker jag alla borde göra.

        Svara

        Henrietta. Ingen sätter sina barn på hem för att de vill. Och det dinns inget bra med det. Endast en människa utan barn kan dra en sådan replik. Du har rätt i att systemet failar men du har fel i mkt annat. Att du tänker på det sättet är din sak men det är typiskt folk som du som tänker att vissa barn inte är värda sin vikt i guld. Att de är en belastning.

        Svara

      Lova! Gå och göm dig under ett täcke. Du är en skam för mänskligheten. Du är en sorg för dina föräldrar om det var så här du blev som person med så smitsiga värderingar samt människosyn. Jag hade skämts ihjäl om du var min dotter. Så pinsam🤦🏻‍♀️
      Du kan väl stoppa en boll i mun och vara tyst ist? Du har INGEN aning om någonting och du har förhoppningsvis inga barn eller planer på barn som du kan föra vidare din skeva attityd på.

      Svara

       Men herregud lugna ner dig. Kanske vi borde hitta på något som ser till att folk FÅR autism istället eftersom ni får det att verka asnice med absolut inga svårigheter?

       Svara

       Eh va? Du vet ingenting om mig och mina barn. Men en sak ska du veta: jag gör allt som står i min makt för att de ska få så bra liv som möjligt. Autism innebär tusentals hinder och svårigheter i livet och det önskar jag ingen.

       Svara

        Lova, det jag inser med dig är att du har smärtfritt liv utan hinder. Du har ingen rätt att tilltala en person så som du gör. Att du sitter och skriveratt en människas föräldrar sörjer dennes liv är så jävla tragiskt och fattigt uttryckt så du borde skämmas. Helt oempatisk är du som skriver så. Fruktansvärt avstamp. Hur kan du med att skriva så till någon?
        Och sak ska DU veta. Föräldrar till barn med funtionsnedsättningar kämpar fan så mkt mer för sina barn än de som har fullt högfungerande barn. Och det för dom utan att sörja sina barns liv. Seriöst…Anonym behöver inte veta så mkt om dig när hen skriver till dig. Du visar dig själv bra nog i din text. Usch.

        Svara

        Alltså jag tror ni missuppfattar mig. Jag har en son som är mycket sjuk. Det sörjer jag. Jag önskar av hela mitt hjärta att han var frisk! Men jag sörjer att han föddes sjuk, att han alltid kommer vara annorlunda, kanske bli retad, inte hitta kärleken. Jag sörjer att hans barndom präglats av mediciner och läkarbesök. Men jag älskar honom mer än allt i livet. Och därför sörjer jag att han är sjuk. Om jag kunde skulle jag utan att tveka dö om det kunde göra honom frisk.

        Svara

        Men visst, dina föräldrar kanske är jätteglada att du har autism. Vad vet jag.

        Svara

        Lova, jag svarade ursprungligen signaturen Autist som uttryckte att hen tog illa vid sig av att höra att föräldrar sörjer och alltid vill bota autism. Många vuxna autister uttrycker sådana tankar och känner att det är ett annat sätt att säga att autister inte har rätt att existera. Som kontrast ville jag bara framföra mina tankar kring att vara förälder till ett barn med autism. Min dotter har ingen annan funktionsnedsättning eller sjukdom och hon har extrema styrkor på andra områden så för mig finns det inget att vare sig sörja eller vilja bota. Jag beklagar att du och ditt barn har det svårt och hoppas att livet inte blir så svårt för din son som du nu oroar dig för.

        Svara

        camcam kanske borde komma och rensa några kommentarer..

        Svara

         Jag är på väg till bio men ska gå in och kolla på en gång.

         Svara

        Men vet du vad Lova. Det är DIN upplevelse. DIN sorg. Projicera inte över den på alla andras föräldrar. Jag förstår att du sörjer. Det är även tragislt att samhällets norm ser till att folk mår så över sina barns diagnoser. Sjukhus ska inget barn behöva uppleva. Men att du talar om för
        Någon att hennes föräldrar sörjer sitt barn pga autism (som inte är en sjukdom please) är inte okey för det. Du kan ha satt ett ärr i henne för gott utan att du ens reflekterar över ditt beteende i skriften.

        Svara

    Klart det inte är något fel men frågar du min son så skulle han göra vad som helst för att bli av med det.

    Svara

     Rent krasst så har vi stannat upp den mänskliga evolutionen i och med att människor med olika funktionshinder föds. Ett milt sådant är bl.a synfel. Med det sagt tycker jag att det känns kallt och oetiskt att skriva till en autistisk människa att hans/hennes mamma sörjer sitt barn. För guds skull, tänk på vad ni skriver. Det finns en person med känslor på andra sidan skärmen.

     Svara

      ….föds, och lever vidare med samhället som stöd.* (Tillägg)

      Svara

  Vet inte heller särskilt mycket om detta men min åsikt är att det är lika oseriöst att marknadsföra detta i sociala medier, som det är att marknadsföra NC på det viset. Helt fel sätt och sammanhang. Att Isabella sedan uttalar sig tvärsäkert om saker hon inte fattar utan bara fått förklarat för sig, gör det ännu mer oseröst i mina ögon. Man kan absolut förkovra sig i vuxen ålder och lära sig av erfarenhet, men stamcellsforskning vill jag inte höra fördelarna med av någon som inte ens gick klart gymnasiet.

  Svara

   Bella borde hålla sig borta från reklam för hälsoprodukter dvs vårdappar som KRY, preventivappen NaturalCycles, stamcellsbanker som Cellaviva, hälsopreparat, anti-inflammatorisk kost osv.
   Hela detta område är minerad mark och det är väldigt lätt att köra fel.
   Dessutom blir det mest negativ kritik när hon gör sådan reklam så jag tror inte att det lönar sig för den som betalar reklamen. All uppmärksamhet är inte av godo även om Bella tycks tro det.

   Svara

   Vi snackar om tjejen som myntade uttrycket ”jordgubbar är också kemikalier”. Jag blir mörkrädd på tanken att unga ser upp till BB som en förebild och vägvisare i livet.

   Svara

    Vilken sten bor du under om du tror att Isabella ”myntade” det uttrycket?

    Svara

     Det gjorde hon ju? Vem har sagt så innan?

     Svara

     För några år sedan lyckades BB snurra in sig rejält när hon skulle försvara varför hennes produkter inte är organiska och landade i en absurd förklaring hur allt i världen består av kemikalier, tom jordgubbar är kemikalier, därför är hennes produkter bra.

     Hon sågades av experter i media vid fotknölarna och gjorde damage control genom att ta bort blogginlägget och låtsas som inget har hänt.

     Då jag inte har hört någon annan uttrycka sig så befängt så tillskriver jag BB som skapare av just uttrycket med jordgubbar.

     Svara

      Ja. Bella skulle aldrig i historiens tid faktiskt erkänna ett enda fel. Hon bara visslar och fortsätter. Det värsta är hon faktiskt kommer undan med precis vad som helst.

      Svara

    Det ursprungliga inlägget ”Allt är kemiskt” finns inte kvar på Bellas blogg men googla
    ”Blondinbella raderade sitt inlägg efter stark kritik”
    så kommer den ursprungliga texten upp.
    Bl a det numera klassiska konstaterandet att
    ”en jordgubbe är inget grundämne”
    och påståendet
    ”det finns inga farliga kemikalier. Inte en enda. Det finns bara farliga doser”.

    Svara

  En annan sak är att Löwengrip och Nordic Tech House inte är aktieägare och har inte gått in med pengar (för nth har inga). Bara kolla innehav på aktiespararna.se
  Så det är en vanlig barter, med andra ord. NextCell (som bolaget heter egentligen, inte Cellaviva) får tillgång till Blondinbellas 1,5 miljoner läsare, haha och BB säkrar för om framtida barn behöver stamceller. Tjänsten, spara navelsträngsbit, kostar 27 tusen plus tolvhundra per år i pren avgift. Undrar vad som händer om bolaget inte får in mer kapital, gick med 13 miljoner kr back 2017, och omstruktureras. Får man kanske hem navelsträngen att ha i frysen? Bättre satsa på de amerikanska bolag som finns för den tjänsten, går de i kk kan man alltid stämma och få ordentligt skadestånd.

  Svara

   Ja, någon ”investeringen” i egentlig mening är det inte fråga om.
   Nordic Tech House får aktier värda två mkr i utbyte mot att ”NextCell Pharma köper tjänster av Nordic Tech House för att öka exponeringen av NextCell Pharma och Cellaviva, informera om stamcellssparande samt att optimera det digitala budskapet under 2 år.”

   https://ipo.se/nordic-tech-house-investerar-i-stamcellsbolaget-nextcell-pharma-ab/
   ”Det två-åriga avtalet innebär att Nordic Tech House ansvarar för NXTCL´s totala digitala närvaro med ett specifikt fokus på familjesparande av stamceller som erbjuds blivande föräldrar via varumärket Cellaviva. Isabella Löwengrip, en av delägarna av Nordic Tech House, kommer att som influencer, mamma, entreprenör och investerare öka medvetenhet om stamceller och familjesparande av stamceller.
   Avtalet innebär att 2 MSEK kommer att betalas ut i NXTCL-aktier, som förmedlas till Nordic Tech House halvårsvis i efterskott…”

   “Jag ser det som ett privilegium att arbeta tillsammans med Sveriges ledande stamcellsbolag och använda mina kanaler för att informera kvinnor om möjligheten att spara sitt barns stamceller från födelsen”, säger Isabella Löwengrip, medgrundare och delägare in Nordic Tech House. Jag når ut till 400 000 småbarnsföräldrar i veckan så jag vet att det finns många föräldrar som vill maximera möjligheterna att ge sina barn en god hälsa livet ut. Detta är varför jag har valt att investera i NXTCL och Cellaviva.”

   Svara

    Bella når ut till 1,5 miljon läsare varje vecka varav 400 000 är småbarnsföräldrar.
    Alltså är 1,1 miljon inte småbarnsföräldrar. Intressant.
    Tänk så kul det vore att få se någon form av trovärdiga fakta angående detta.
    Hur kan man ha en bransch där influencers själva bestämmer sig för hur många läsare de har och vilka dessa är?
    Och vad är det för företag som tar dessa siffror som sanna och betalar för dessa kontakter och denna overifierade räckvidd?
    Dags- och veckopress införde kontrollerade upplagor (TS-upplagor) för evigheter sedan och etermedia mäts också avseende lyssnare/tittare. Men sociala medier är verkligen okänt territorium så länge som influencers inte aktivt verkar för korrekta siffror (och reklamköparna kräver det).

    Svara

  Bella har knappast skrivit texten själv utan fått den från Cellaviva – precis som hon brukar få vid samarbeten (jfr Natural Cycles).
  Därför får man hoppas att Cellaviva har dokumentation som ger stöd för dessa påståenden.
  Men priserna får man forska fram själv. Det kostar alltså 22 900 kr för ”familjesparande av stamceller” för ett barn och därefter 100 kr/månad för förvaring. Om man antar att stamcellerna sparas i 30 år (och priset per månad inte höjs vilket det kommer att göra) så blir kostnaden minst 60 000 kr.

  Svara

   Det är mycket pengar 😶

   Svara

  Spontant kan jag se två problem med det hon skriver:

  1. Det stämmer att sramcellerna i sig har få biverkningar för kroppen, men stamcellstransplantationen som helhet kan vara oerhört tuff. Tex vid MS är det bara de allra svåraste fallen som behandlas med stamceller eftersom man först måste slå ut det egna immunförsvaret helt med cytostatika, vilket kan leda till svåra infektioner och i värsta fall döden. Så stamcellsbehandling är inget man gör lättvindigt.

  2. Även om unga stamceller fungerar som behandling är ett vanligt problem att det är svårt att få fram såna celler i tillräcklig mängd. Därför forskar man på sk inducerade pluripotenta stamceller (iPSC) som är äldre celler som ”backas” i utvecklingen så att de kan användas på samma sätt som yngre stamceller. Eftersom iPSC går att få fram i mycket större mängder och inte kräver att man fryser ned sina stamceller i förväg (som Bellas företag gör tror jag) har den tekniken större möjligheter på sikt.

  Svara

   @flitens lampa: Mycket intressant, stort tack för ditt inlägg, kände inte till iPSC. Har själv undrat varför man just skulle ha navelsträng. Vid t ex leukemi tar man ju benmärg från vuxen.

   Svara

  Molly Rustas har tydligen hittat nån rik snubbe som hon flyger privatjet Ibiza-LA-Mexico med. Inte så långt efter uppbrott med exet.

  Svara

   Äger han många hotell och ett bokförlag?

   Svara

   Kul för henne! 🙂

   Svara

   Utifrån instabilden på planet o bilderna på bloggen skulle jag gissa på Maroposts CEO, Paquette. Sämre sällskap hade hon kunnat ha, så hon har nog en trevlig semester 😀

   Svara

    Verkar stämma, bra spanat 😁

    Svara

  Apropå kritisk granskning: vevar just nu ett tvinslag i nyheterna på 4:an om alla inbrott under höstlovet. Trygg hansa, försäkringsbolaget, som skickat ut. Intervjuat brottsoffer jobbar på deras prbyrå prime och pratar om hur hon drabbades, ”de gick in i mammas rum, de gick in i mitt” bl a, hon är 35 år så gissar det är ett tag sedan hon ”drabbades”. Så tröttsamt att det bara är prbyråer bakom så många inslag på alla nyheter. Journalister borde göra sitt jobb ngn gg.

  Svara

   Haha ja är hon 35 har hon väl knappast höstlov längre och antagligen ingen mamma hon bor med heller (man vet aldrig dock). Men jag skulle gissa att ett inbrott (eller annat man varit med om) alltid sitter färskt i minnet. Har några släktingar nämligen som fick inbrott och de pratar om det som om det hände för 1-2 år sen, men det hände 2002 eller 2003. Så jag antar att det bara är så färskt för dem fortfarande, och är inslaget med 35åringen (har inte sett det) äkta så kan det säkert mycket väl vara så att hon har det tydligt i minnet och pratar om det som om det nyss hänt.

   Svara

  Isabella skriver faktiskt ”behandling” och inte bota. Och hon har rätt – jag har MS och vet att stamceller används för att behandla just det. De som har en väldigt långt gången MS är de som får stamcellsbehandlingen, då det är en riskfylld behandling.

  Så det är väl superbra att hon investerar en del av sitt kapital i ett företag som forskar i detta? I sluändan kanske de lyckas bota någon, eller i alla fall gör livet bättre för någon med en svår sjukdom.

  Svara

  http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/01/Varden-vill-inte-delta-i-kontroversiell-insamling-av-navelstrangsblod/

  Som läkare blir jag så f**** irriterad på såna låtsas entreprenörer som IL, som sprider falsk bild på en sån seriös fråga. Hon borde också informera om nackdelar för att vara transparent. Men framför allt, mycket av det som företaget säger/lovar spelar på föräldrars oro och därför är oetiskt.

  Svara

   Bra artikel, och missa inte den andra kommentaren som ges av läkaren Anna Grönlund under artikeln – mycket läsvärd!

   Svara

    Tycker du?

    Den här meningen tycker jag är oerhört problematisk. Vet hon något om cancer alls?

    ”OK – de är inte cancerceller alltså? (Ja du, det hoppas jag verkligen inte) Eller vad menar ni? Vilka typer av mutationer är det ni refererar till här? ”

    Svara

     ”Vet hon något om cancer alls?”

     Iaf mer än du som kan bara googla.

     Svara

      Jasså 😉

      Svara

     Vad är det som är problematiskt med det stycket, menar du?

     Svara

      Google berättade inte svaret på den frågan 🙁

      Svara

     Vad är problematiskt med det hon säger här ang celler?

     Svara

      Läs hela hennes kommentar om vad det är hon ifrågasätter.

      Läs sedan om att i stort sett alla celler kan bli cancer vid ”rätt” omständigheter så förstår du att den delen av kommentaren är helt irrelevant och bara till för att förvirra.

      Svara

   Ett betvivlar att du är läkare.

   Två. Jag instämmer med den som fick avsluta artikeln …

   ”Avtal med Landstinget Västernorrland

   Västernorrland är i dagsläget det enda landstinget som har avtal med Cellaviva. Förlossningsklinikerna har blivit instruerade i hur insamlandet av stamceller ska gå till och får viss ersättning för besväret. Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvård i Landstinget Västernorrland, ser det som en ren service till patienterna.

   – Eftersom vi har monopol på förlossningsverksamheten är våra patienter beroende av oss. Om ett föräldrapar har bestämt sig för att spara stamceller från navelsträngen så tycker jag att vi ska erbjuda dem den möjligheten, säger hon.

   I samband med att avtalet skrevs 2015 hanterades frågan i landstingets etiska råd. Enligt Marju Dahmoun har landstinget dock inte gjort något principiellt ställningstagande kring vad som är rätt eller fel i detta fall.

   – Jag har förstått att flera andra landsting har tagit på sig den rollen, men jag vill inte sia om var forskningen befinner sig om 15–20 år.

   Riskerar föräldrar att få falska förhoppningar?

   – Nej, det tror jag inte. Om man köper något så dyrt som detta så ser man nog till att vara upplyst, säger Marju Dahmoun.”

   Svara

    ”Ett betvivlar att du är läkare.”

    Men ingen betvivlar att dina ”kunskaper” kommer genom googling.

    Svara

     Hmmmm. Vanskligt att uttala sig i absoluta termer som ”ingen”. Är det självaste ”gud” jag har äran att ha på tråden? 😇

     Svara

      Förlåt, jag hade fel. Så här ska det lyda: ingen, förutom du och din mamma, betvivlar att dina ”kunskaper” kommer genom googling.

      Svara

      Gud vad du är konstig, TRH. Du verkar lida av tvångstankar då du verkligen alltid måste ha sista ordet.

      Svara

  Haha ja är hon 35 har hon väl knappast höstlov längre och antagligen ingen mamma hon bor med heller (man vet aldrig dock). Men jag skulle gissa att ett inbrott (eller annat man varit med om) alltid sitter färskt i minnet. Har några släktingar nämligen som fick inbrott och de pratar om det som om det hände för 1-2 år sen, men det hände 2002 eller 2003. Så jag antar att det bara är så färskt för dem fortfarande, och är inslaget med 35åringen (har inte sett det) äkta så kan det säkert mycket väl vara så att hon har det tydligt i minnet och pratar om det som om det nyss hänt.

  Svara

  Vi delar in människor i grupper alltför mycket numera.

  En 🍀autismdiagnos🍀 är till för att hjälpa personen och för att få de som finns runt omkring den att göra fler rätt i bemötandet.

  Istället blir ofta diagnosen en belastning, där det dessvärre blir alltmer accepterat att se de personerna som en kostnad för samhället.

  När de istället är en 💕färgstark 💕tillgång som ska peppas och stöttas. Det ena utesluter inte det andra. Låt oss låta bli att ställa grupper av männislor emot varandra och acceptera varandra mer precis som vi är. Då blir det bättre för alla.

  Svara

   Ja, det är verkligen en färgstark tillgång att inte kunna kommunicera, slå sig själv eller andra och få vredesutbrott pga frustrationen att inte kunna få ut det man vill ha sagt.

   S n ä l l a förstå att autism inte enbart handlar om människor som har det lite svårt i sociala sammanhang. Det finns de som inte har något liv att tala om och sitter och leker med sitt eget bajs eller bara ligger i sängen, som paket. Jag tror att både de och deras närstående önskar att det fanns en behandling.

   Svara

    Fast, F jag menade inte så som du skriver. Alls. Absolut inte. Jag hade tänkt skriva det under Öppet spår där det inte hörde till ett speciellt inlägg. Det borde jag ha gjort istället, kanske. Men tänkte att jag för en gångs skulle ville skriva under ett sådant här inlägg.

    Men som jag skrev lite längre ner kl.11:14, autism kan av olika grader. Och jag menade bara väl med mina ord.

    Svara

     Det jag menade med mina två kommentarer är att vi behöver ha empati och förståelse för varandra.

     🦋Jag menar inte enbart när det gäller Autism.

     Hjälpa, inte stjälpa och peppa och stötta istället för att släcka ut hopp för folk. Bemöta på rätt sätt, vara tålmodiga och inte döma.

     Om en person har svårigheter, men har en varmare personlighet än de flesta. Då borde vi se det istället för se i vilken takt personen presterar och gör framsteg.

     Istället för att dela upp i ”dem och vi”, istället för att tro att någon är mer värd än någon annan. Om vi respekterar och accepterar varandra mer, så har vi alla nytta av det.

     Om vi samarbetar istället för motarbetar varandra, om vi har större tålamod och medmänsklighet. Då kan vi komma längre än idag, när så många stressar och pressar inte bara andra utan även sig själva till bristningsgränsen. Så menade jag. 💕

     Svara

   Nä min bror är inte färgstark, han är snarare väldigt.. snäv? Det är så tröttsamt att försöka måla upp ditten och datten som en styrka eller fin grej när det finns personer som har skitsvårt för det. T ex ”Har du ADHD? Det är en SUPERKRAFT!!” Nej verkligen inte för alla! Det är ett problem som ställer till det enormt för många människor, varför få dem att känna sig som om dom inte kan hantera eller facilitera sin ADHD om de inte ser det som en SUPERKRAFT? Hjälp och lyssna på folk som har det jobbigt i sina diagnoser och sluta försök vända på allt. Trött på att folk försöka sätta nån guldkant på min brors autistiska tillvaro när han har det skitjobbigt och folk bara borde lyssna på honom och vad han behöver för hjälp. Han är inte som vi och han behöver bemötas på ett annat sätt för att han inte uppfattar världen som de flesta andra gör.

   Svara

    Anonym 16:19,

    Jag har allra största respekt för dig och din bror och jag uppskattar att du skriver hur du uppfattar det jag skrev. Det gör att många läser hur du tänker i detta och det tror jag är bra.

    Jag förstår din frustration och känner med dig, men min text var min. Jag skrev hur jag tänker och känner och du får självklart också skriva din synvinkel på saken. Jag har rätt att tycka saker och det har du också.

    Och mins kommentarer är enbart vänligt menade mot alla. Jag är inte arg på någon, men jag ser en ökad hårdhet bland många och det är inte bra för någon varken kort- eller långsiktigt.

    Svara

  OT om Bella: Beautybay.com gör just nu lite tveksam reklam för Löwengrip i sin instastory, där märket beskrivs som ”all about minimum waste och maximum sustainability”. Ska sustainability dvs hållbarhet bli ännu ett sånt buzzword som i slutändan inte betyder något? Inte att det för den skull är något fel på produkterna, de är väl vanliga konventionella produkter, Men det finns ju inget speciellt eko/naturligt/hållbarhetstänk? Det som framhållits är att de produceras i Sverige, men ska de fraktas till England eller Australien försvinner ju den fördelen.

  Sedan står det att hon skapade märket efter vad hennes följare på Instagram efterfrågade. Om jag inte minns helt fel så skapade hon väl märket utifrån vad hon själv saknade. Och hon var väl inte så aktiv på insta 2013? Eller minns jag fel?

  Svara

   Alla påståenden i reklam ska vara sanna och möjliga att verifiera genom vederhäftig dokumentation.
   Det har gällt så länge som vi haft marknadslagstiftning.
   Men vem orkar efterfråga sådan dokumentation? Särskilt marknadsföring i sociala medier är laglöst land.
   Ingen tar det som sägs där på allvar och Konsumentverket bryr sig inte heller.
   Hur ska man t ex kunna efteråt verifiera reklam på Instastories när det som sägs och syns där försvinner efter 24 timmar?

   Svara

    ”Hur ska man t ex kunna efteråt verifiera reklam på Instastories när det som sägs och syns där försvinner efter 24 timmar?”

    screenshot? 🙂

    Svara

     Ja, i enskilda fall går ju att ta en screenshot om man själv vill anmäla något.
     Men om Konsumentverket själva ska bevaka reklamen i sociala medier kan man knappast räkna med att allt ska sparas ned för senare granskning. I synnerhet inte alla dessa Instastories som läggs upp och sen försvinner. Vad jag har sett är det just Instatstories som många utnyttjar för omarkerad och överdriven reklam.

     Svara

   De har väl även marknadsfört produkterna utifrån att de är framtagna för BBs känsliga hy. Något som känns tveksamt då hon hela tiden köper nya produkter av andra märken och testar.

   Svara

    Och döljer sin egen hud genom intensivbruk av brun utan sol plus ett tjockt lager av make-up.
    Dålig reklam för produkter som skulle vara så bra för henne!

    Svara

     Eller hur!
     Känns allmänt konstigt att hon behöver föna håret på salong och ha extensions, samt ha tjockt med smink och egen MUA som sminkar henne varje dag. Hade hennes produkter varit så bra som hon påstår så hade hon inte behövt allt det där. Man blir ju inte direkt sugen på att köpa produkterna när man vet att hon inte tycker de och hon duger utan allt ”det andra”

     Svara

  Det är EMA som godkänner läkemedel i EU och inte EU-kommissionen. Sjukt inlägg för övrigt, olagligt så att det skriker om det.

  Svara

  Tillägg till min text högre upp:

  Ju tidigare – rätt stöd och hjälp –

  … sätts in, ju större chans är det att är det att Autismdiagnosen inte leder till ett livslångt (fortsatt i många fall) utanförskap.

  Det är individer det handlar om och spektrat är brett.

  Personen är inte sin diagnos och många svårigheter kan tränas bort med rätt förutsättningar, inte minst genom att använda sig av de fantastiska styrkor de har.

  Att inte inkludera de som har fått en autismdiagnos är varken medmänskligt eller bra ur ett långsiktigt ekonomiskt perspektiv. Ju mer vi hjälper varandra att alla må så bra som möjligt, desto mer vinner vi alla på det i längden!

  Svara

  Var på Apoteket igår för att hämta medicin, Bellas nya produkter stod på hyllan med 50% rabatt. Så den är nog inte någon storsäljare precis.

  Svara

   Jag har nog aldrig sett hennes produkter säljas för fullt pris? Alltid rea eller på matsmart. Premiummärke var det va🙈? Kanske så det blir när man anpassar produkterna till sig själv istället för kundernas behov.

   Svara

  Horribelt att denna dam med sina begränsade kunskaper ska uttala sig angående forskning hon inte har förankring i.
  Fast det som är mer skrämmande är dessa får som ivrigt hejar på ….

  Lite som pajasen i USA kan jag tycka.
  Dumheten segrar i denna era.

  Sorgligt och skrämmande.

  Svara

  Vet inte om jag tycker just det här är så illa (fenomenet spara stamceller på privat marknad är en annan diskussion, men orkar inte ge mig in i den nu). Däremot så reagerade jag på hur hon gjorde reklam för Kry igår på insta. Hon sa att det var bra om en behövde råd och stöd med sina barn (ungefärligt, kommer inte ihåg exakta formuleringen). Det är ju ren idioti att skattepengar ska gå till att hon ska rådfråga en läkare om småsaker? Det är det 1177 finns
  för. Det här är en av anledningarna till att den svenska sjukvården urholkas… osäkra småbarnsföräldrar utan kontakt med andra äldre med föräldraerfarenhet, ett samhälle sär människor kontaktar vården då de haft ont i halsen sedan imorse… det äter upp resurserna som behövs till de som är sjuka. Både rent ekonomiskt men också i tid och rum och attityd. Det kommer bli samhällets förfall..

  Svara

   Hellre att de använder Kry eller andra appar för sånt än att de sitter på akuten och tar upp tid och resurser för dem som verkligen behöver det.

   Svara

   Jag är läkare och kry är det minsta problem med vården just nu. Om du bara viste hur dåligt den styrs av landstingen överallt och hur de delar pengarna, skulle du då börja tjata om ”skattepengar” hela tiden 🙄

   Svara

    Jag har svårt att tro att du är läkare.

    Svara

     Varför har du svårt att tro det då? Efter en mening? Ok…

     Svara

    Jag är väl insatt i vården och ja, jag tjatar om skattepengar ändå. På samhällsnivå är det här ett jätteproblem.

    Svara

     Men ska vi prata systemnivå så finns det såklart andra problem, som är större ja, men som inte går att isolera från förändringar i attityden i samhället. Till exempel new public management och vinster i välfärden är två delar av systemet som behöver åtgärdas. Men Kry är ett stort problem också (och liknande tjänster).

     Svara

    Snacka om fördomar för personen inte skriver på korrekt svenska. Eller vad är det annars? Obehagligt.

    Svara

   Wooord! /mvh nyutbildad uska på vårdcentral dit folk kommer för att gå hjälp med en förkylning som har pågått i 48 timmar

   Svara

  Hon tänker väl att hon framstår som lite smart när hon slänger fram en sån här sak. En annan tänker bara Ok men vet du överhuvudtaget vad du talar om?

  Svara

   Klart att hon inte vet. Hon är en investerare och inget mer.

   Svara

    Bella är tvungen att göra reklam för Cellaviva under två år för att Nordic Tech House ska få aktier i NextCell Pharma värda två mkr.

    Svara

  Jag tror inte att hon menar att autism ska botas som en sjukdom men att de som har så svåra nedsättningar att de behöver hjälp 24/7 ska kunna få det bättre med behandlingar. Hon påstår sig dessutom själv vara autistisk (ursäkta, ”en släng av asperger”).

  Svara

  Även Dasha gör reklam för detta företag, i en vlogg nyligen.

  Svara

  Men, om CellAviva eller vad de nu heter inte har avtal med alla landsting (bara ett verkade det som ovan?) för hantering av det sparade blodet, vad händer med det?
  Står på deras hemsida att CellAviva boka kurirtransport till labbet men som disputerad molekylärbiolog undrar man ju lite vad som sker m provet. Har arbetat med att samla stamceller för uppodling från operationsprover och blodprov och då är det snabba puckar som gäller! Har cellaviva 24/7/365 lab redo? Dyrt isf! Eller hämtas det bara och tjongas ner i nån frys? Tveksam kvalitet på de celler man sen ev kan vilja Tina för expansion!
  Betalar CellAviva resp landsting/förlossning för de extra steg/arbetstid det kan innebära att samla och sätta sig in i deras rutiner för insamling eller ska det ske pro bono så att säga? Isf snyltas det på en redan pressad organisation för något som det ännu inte finns evidens för och det är varken ok eller god evidensbaserad vård för skattepengar!
  Har CellAviva biobankstillstånd? Har detta prövats genom humanetisk kommitté?
  Så många frågor!

  Svara

   Mejla dom & fråga ⚡

   Svara

   Jobbar som bm och föräldrarna betalar själva för detta. Känns mkt skumt. Har inte tid i mitt arb att samla in blodet då en till person måste närvara vid födseln och det kräver ännu mer resurser i en slimmad organisation. Tycker det allmänt känns tveksamt att man skulle vilja ha sina egna stamceller om man utvecklar nån sjukdom? Då vill man väl ha ”friska” stamceller från nån annan. Tycker hela företaget känns weird.

   Svara

    En cell kan ju bli skadad utan att det är fel på stamcellerna.

    Svara

  Hela upplägget som företaget erbjuder påminner mig om idén att frysa ned en död kropp för att nån gång i framtiden kunna tina upp och återuppliva personen och kurera vad det nu var den dog av. Eller att frysa huvudet så att hjärnan en gång ska kunna transplanteras. Jag tror inte att det funkar, av två orsaker:

  1. Jag tror inte att död vävnad har så lång hållbarhet, inte ens i fryst skick.
  2. Jag tror det kommer att ta mycket lång tid innan vetenskapen utvecklar metoder som möjliggör återupplivning med bibehållna förmågor hos personen ifråga.

  Vad gäller Cellaviva hänvisar jag till punkt 1 här ovan.* Dessutom ligger stamcellsforskning så långt fram att om man en gång i framtiden behöver kompatibla stamceller för sin behandling går det att få fram färskt material som kan användas.

  Dessutom: Vad händer om Cellaviva går i konkurs? Det hände med ett företag för ganska många år sedan som frös kroppar. Jag minns inte hur man gjorde, men kropparna måste rimligtvis tagits om hand och begravts. Frysta stamceller som man betalt tiotusentals kronor för att spara för den eventualitet att man behöver dem nån gång skulle då kasseras, eller hur?

  *Frysta spermier i spermabanker har ett bäst-före-datum på bara några år. Vad är det som säger att stamceller skulle hålla längre tid?

  Svara

  Hmm.. Skrev inte Bella att Australien ej skulle bli av för tillfället? Varför är pingis och Hanna där nu då? 🤔

  Svara

   Bella menade väl att Australien inte skulle bli av för henne (och barnen).
   Pingis är i Australien med Brand Director Hanna (plus Pingis pojkvän David) förmodligen för att sälja in Löwengrip.
   Men de kommer nog att ha lite kul också som det verkar.

   Svara

  Kan hon Bella inte bara hålla på med sina hårband och krämer och låta läkarvetenskapen sköta sitt. Trovärdig med sådan här reklam? Tror inte det i alla fall inte bland de som har en liten insikt och kunskap och tillgång till fakta.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.